Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Almanya’da 1999 yılında, ilk defa ülke çapında, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu genç yetenekleri bulmak için bir çalışma başlattı.
Buna göre çeşitli şehirlerde oradaki spor kulüpleri ile işbirliğine gidilerek, genç engelliler birer günlük testlere tabi tutuldular. Burada Milli Takım antrenörleri ve Milli Takım’ın kadın ve erkek sporcuları yer aldı. Daha sonra görüldü ki, 1 gün yetmiyor süreyi 3 güne çıkardılar. Böylece Almanya’da çeşitli kentlerde bu çalışmalar yapılıyor.
Programa katılacak engelli gençler 8 ile 18 yaş arasında. Son yılda yapılan taramalar sonucunda genç yaşlarda 50 çocuk ve genç tüm Almanya’dan seçilerek bir araya geldi ve yarınların Milli Takımları’nın temeli sağlamlaştırılmış oldu.
2014 senesinde Münih, Zwiekau, Lübeck, Berlin, Krefeld, Köln, Frankfurt ve Pforzheim kentlerinde bu çalışmaların geliştirilmesine karar verildi.
Bizim Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ise gerek maddi olanaksızlıklar, gerekse elindeki sporcularla yetinme yönüne giderek, bu tip gençlik çalışmalarına ağırlık vermiyorlar. Engelliler sporunda tüm negatif davranışlara, eğitimsizliklere rağmen, bugün gelinen nokta Türk gençlerinin ister engelli, ister engelsiz yeteneklerinin birçok ülkeye göre nasıl ileride olduğunu göstermektedir. Ancak bu gençlere sistemli bir şekilde destek olmakta federasyonun görevleri arasındadır.
Bunun için de Spor Genel Müdürlüğü 2005 yılında çıkarılan Engelliler Sporu ile ilgili bölümleri okumalı ve bir an evvel uygulamaya geçmelidirler. Engelsiz ve engelli sporcular arasında ayırım yapılmamalıdır. Dünya’daki gelişmeler yakından takip edilmelidir. Kamuoyu bu konularda devamlı bilgilendirilmelidir. Seneler sonra 70 adet basketbol sandalyesi ile ya da geçen yıl kulüp başına yaklaşık 3.000,- TL yardım yaparak bu işlerin sağlıklı yürümeyeceğine Spor Genel Müdürlüğü artık anlamalıdır!