Son zamanlarda ülkemizde engelliler sporunda altyapı ile ilgili çalışmalar yeterli olmuyor. Engelli Federasyonları, kulüplerde yetişen sporcuları alıp Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’na, Paralimpik Oyunları’na gönderiyorlar, ancak alt yapıdan sporcu yetiştirme konusunda ciddi bir çalışmaları yok. Örnekleri geçmişte de yaşandığı gibi, madalya şansı olan sporculara, alacakları ödülün yarısını bazı federasyon yetkililerine vermeleri için senet imzalattılar. Daha sonra bu konu da, yine birçok çetrefilli başka konularda olduğu gibi örtbas edildi.
Bizce yapılması gereken, dört engelli federasyonunun il spor müdürlükleri ile Spor Genel Müdürlüğü vasıtasıyla bir anlaşma imzalaması ve bu illerde yapılan genç engelli sporcu ve sporcu adaylarının başvurularının ciddi bir şekilde değerlendirilmesi.
Örneğin; yaz okullarında engelliler branşı açılabilir. Tabii ki Türkiye gibi büyük bir ülkede, bunu bir anda bütün illerde başlatmak mümkün olmaz. Ancak hiç değilse belli bölgeler/iller ve belli branşlar seçilir. Yani pilot bölge/il uygulamasına geçilir.
Orada çalışmalar başlatılır ve başarılı bir model oluşturulur. Daha sonra aynı uygulama diğer il ve bölgelerde de başlatılır.
Şu anda genç sporcu yetişmesi konusunda yukarıda belirttiğimiz gibi büyük bir boşluk var. Belli bölgeler dışında Paralimpik sporcu yetişmiyor. Ülkemizde Paralimpik sporun geleceği konusunda çok acil bir eylem planı gerekiyor. Tabi, bu çalışmaların başlatılması, işlevsel ve sürekli hale getirilmesi için devletin ilgili kurumlarının konuya hassasiyet göstermesi gerekir. Bilmiyoruz, yoğun işleri arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ilgili birimleri bu konuya ilgi gösterir mi?