Bir seneden fazladır bu köşemizde birkaç konuya, başta Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç olmak üzere, ilgililere bazı hatırlatmalar yaptık.
Bugüne kadar bunlardan hiçbir ses çıkmadı. Ama eğer Paralimpik ve Olimpik Oyunları arasında sporcuların ve insanların eşitliği söz konusu ise bu konuların düzeltilmesi gerekir. Hemen belirtelim bu bizim kendimiz için istediğimiz bir şey değil. Devlet katlarında, yasalarda, yönetmeliklerde “PARALİMPİK” kelimesi ne kadar çok geçerse, önümüzdeki nesillerde bu oyunların önemini anlarlar. Artık bütün dünya biliyor ki Paralimpik Oyunları yapılmadan, bir kentte Olimpiyat Oyunları yapılamaz.
Neydi bu konular?
1. İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu’nun adına Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları ilavesinin yapılması. Çok da zor olmaması gerek, ama herhalde fazla yoğunluktan yetkililerimiz bu konuda bugüne kadar bir şey yapmadılar.
2. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Merkez Danışma Kurulu. Bu kurulun kurulduğu tarihlerde, ülkemizde Paralimpik Oyunları tanınmıyordu. Ama artık az da olsa tanınıyor. Eğer bu kurulda üniversite temsilcileri, Olimpiyat Komitesi temsilcisi, Spor Yazarları Derneği’nin temsilcisi vs. oluyorsa , bir üyeliğin de mutlaka Paralimpik Komitesi’ne verilmesi gerekir.
3. Daha önce de birkaç kez yazdık. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden bir ses çıkmadı. Geçtiğimiz son 1,5 sene içinde 400 muhtelif branştaki antrenörlerin, engelli sporları için eğitildiği söylenmişti. Ama bunun arkası bizdeki bilgilere göre gelmedi. Bu eğitilen öğretmenler hangi illerde, hangi spor konuları konusunda eğitmenlik yapmaktadır bilinir ise branşlara ve illere göre o konuda destek de sağlanabilir.