24 Ekim 2017 Salı akşamı Habertürk’te, Fatih Altaylı’nın ‘Teke Tek’ programına konuk olmuştuk. Program sırasında Fatih Altaylı’nın bana, ‘Ülkemizde kaç tane bedensel engelli spor kulüpleri, belediye takımı olarak yarışıyor’ dediğinde, bende ‘Tam bilemiyorum ama 15-20’ demiştim.
Şöyle bir araştırdım, aşağıda size bedensel engelli spor kulüplerimizi kendi belediye isimleri altında kuran ya da sonradan bünyelerine alan ve desteklerini esirgemeyen belediyelerimizi sunuyorum.
1- Aksaray Belediye Spor Kulübü
2- Altınordu Belediye Engelliler Spor Kulübü
3- Antalya Büyükşehir Belediyesi
4- Aydın Büyükşehir Belediyesi
5- Balıkesir Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
6- Büyükşehir Belediye Ankara Spor Kulübü
7- Ceylanpınar Belediye Spor Kulübü
8- Gaziantep Şahinbey Belediye Spor Kulübü
9- Hatay Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
10- İzmir Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
11- Keçiören Belediye Engelliler Gücü
12- Malatya Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
13- Malatya Doğanşehir Belediye Spor Kulübü
14- Melikgazi Belediye Spor Kulübü
15- Mersin Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
16- Osmangazi Belediyesi Spor Kulübü
17- Pamukkale Belediyesi Spor Kulübü
18- Pendik Belediyesi Anadolu Yakası Engelliler Spor Kulübü
19- Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Spor Kulübü
20- Tuzla Belediye Spor Kulübü
Bu belediyelerimize verdikleri desteklerden dolayı şükranlarımızı sunuyoruz. Ancak, bizlere göre belediyelerimizin engelliler sporuna verdiği destekler Türkiye geneline baktığımızda, çok da yeterli değil. Bu konuda umarız önümüzdeki dönemde daha çok belediyemiz engelliler sporuna destek olur.
Bir diğer konu ise; 2005 yılında çıkarılan ‘Engelliler Yasası. Bu yasanın 33.’üncü maddesine göre, Engelli bireylerin spor yapabilmelerini sağlamak ve yaygınlaştırmak üzere; spor tesislerinin engellilerin kullanımına da uygun olmasını sağlamak, spor eğitim programları ve destekleyici teknolojiler geliştirmek, gerekli malzemeyi sağlamak, konu ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları ile yayınlar yapmak, spor adamları yetiştirmek, engelli bireylerin spor yapabilmesi konusunda ilgili diğer kuruluşlarla işbirliği yapmakla’ yükümlü olan Spor Genel Müdürlüğüdür.
Ancak aradan geçen 12 senede eski devlet bakanımız, meclis başkanımız, Mehmet Ali Şahin’in spordan sorumlu Devlet Bakanlığı döneminin dışında, özellikle son senelerde bu yasa hükümleri uygulanmıyor.
Bir Bedensel Engelliler Spor Kulübü malzeme ihtiyaçları için bağlı bulunduğu İl Spor Müdürlüğüne başvurduğunda “Bütçemiz yok, imkanımız yok” deniyor.
Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na başvurduğunda, orada da telefona çıkan kişi başından atmak için, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’na (TESYEV) başvurun diyor. Ve birtakım engelli spor kulüpleri soruyorlar “Madem yasanın bu maddesi uygulanmayacaktı, niye çıkarıldı? bunun da cevabını herhalde Spor Genel Müdürlüğü’nden bir yetkili verecek.