Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Konumuz performans sporu değil! Bedensel engelli duruma bir kaza veya benzeri nedenle gelen insanların geniş kapsamlı sporu. Almanya’da 14 klinik ve rehabilitasyon merkezine sahip BG grubu bir süre önce Almanya Tekerlekli Sandalye Sporları Federasyonu ile bir işbirliğine gitti. Son senelerde ekonomik zorluklar dolayısıyla sosyal harcamalarda da kısıtlamaya giden Almanya, bedensel engelli duruma gelen insanların kliniklerdeki rehabilitasyon sürelerini de kısaltmak zorunda kaldı.
Yapılan anlaşma ile normalden daha kısa süre kliniklerde kalan insanlar bedensel engelliler spor kulüplerine yönlendiriliyor. Ve orada içlerinden bazıları performans sporuna yönelik çalışırken, genelde sağlıklarını yeniden kazanmak, korumak için geniş kapsamlı sporla rehabilitasyona tabi tutuluyorlar.
Bu amaçla BG ve Tekerlekli Sandalye Sporları Federasyonu özellikle kliniklerinin bulunduğu kentlerde, seminer ve uygulamalı spor etkinlikleri düzenliyor. Böyle günlerde yakın kentlerdeki bedensel engelli spor kulüpleri de davet edilerek bir şenlik havasında rehabilitasyon ve çeşitli spor dallarında bilgilendirmeler yapılıyor. Engelli sporlarının amacı sadece madalya kazanmak değildir. Malzeme temin zorlukları ile uğraşan kulüplerimizden bir de rehabilitasyon konusuna el atmalarını bekleyemeyiz. Burada görev Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na düşmektedir.
Ülkemizde ise bedensel engelli insanlarımızın rehabilitasyonu konusunda sadece birkaç klinik var. Böylece de kaza geçiren veya terör mağduru insanlarımız gerekli rehabilitasyonu alamıyorlar. Buna rağmen mevcut rehabilitasyon merkezleri ile Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun işbirliğine gitmesi hem insanlarımıza destek olacak hem de yeni engelli sporcuların kulüplerimize ve milli takımlarımıza kazandırılmasının yolu açılacaktır.