Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, 13 paralimpik branşta yarışmalara katılıyor. Yani bir anlamda olimpik federasyonlarla kıyaslarsak, her bir branşı ayrı federasyon gibi düşünmek lazım. Almanya’dan bir örnek vermek gerekirse; o ülkede Tekerlekli Sandalye Sporları Federasyonu, Tekerlekli Sandalye Tenis Federasyonu, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ve Engelliler Golf Federasyonu olarak en az 4 ayrı federasyon var. Bütçeleri de devlet tarafından bu kriterlere göre veriliyor.
Bizde ise; Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na 2013 yılı için T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü tarafından verilen bütçe 3,5 milyon TL.
Buna karşılık olimpik branşlarda yarışan federasyonlardan, en düşük verilen bütçe ise 1 milyon 250 bin TL. Yani bir başka ifade ile Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun bütçesinin 15-16 milyon TL olması gerekir. Tabii devletimiz bedensel engelliler sporları konusunda 2016-2020 Paralimpik Oyunları’nda daha çok başarıyı ve ülkemizde yaşayan engelli insanlarımızın daha yüksek sayıda spor yapmalarını hedefliyor ise!
Dünyadaki çeşitli ülkelerde çeşitli uygulamalar var. Örneğin Güney Kore’de, Paralimpik Komitesi’nin yıllık bütçesi 50 milyon dolar. Yani 90 milyon TL.
Tabii ki, ülkemizi gerek ekonomik, gerek spora yapılan yatırımlar bakımından Güney Kore ile kıyaslamamız mümkün değil. Ancak bir yandan paralimpik sporlara hazırlama merkezleri kurmayı düşünen devletimizin, öte yandan Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na gerekli destekleri vermesi gerekmektedir. Aksi halde söylenen sözlerin, yapılanlarla uyuşmadığı spor toplumu tarafından görülmektedir.