Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

9 Temmuz 2008 Çarşamba günü Resmi Gazete’de yayınlanan “Başarılı sporculara aylık bağlanması ile devlet sporcusu unvanı verilmesi” hakkındaki kanunun Geçici 1. maddesi şöyle diyor:
“Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından 2012 olimpiyat oyunlarına hazırlanmak amacıyla olimpik ve paralimpik spor dallarında en az yıldızlar seviyesinde olmak kaydıyla seçilecek 1000 sporcu yetiştirilir. Yetiştirilecek sporcuların iaşe, ibate ve yol giderleri Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından karşılanır. Ayrıca bu sporculara 16 yaşını doldurmamış işçiler için tespit edilen asgari ücretin net tutarını geçmemek üzere her türlü vergi ve kesintiden muaf aylık harçlık verilir”.
22 Temmuz 2008 günü Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Murat Başesgioğlu Ankara’da olimpiyat takımımız ile ilgili görüşlerini belirtirken şöyle diyor: “2012 Londra Olimpiyatları’na 1000 sporcunun her türlü masrafını üstlenerek, yetiştirilmeleri için yasa çıkarttık. Başarılı sonuçlar alacağız”.
Tarih; 6 Ağustos 2008, Bakan Başesgioğlu bu kez Pekin’de konuşuyor: “Mecliste çıkarılan bir yasa ile 1000 sporcunun Olimpiyatlara hazırlanması için yasal zemin hazırladık”.

Haberin Devamı

Yanlışlar
Bir kere “2012 Londra Olimpiyatları” değil “2012 Londra Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları”.
İkincisi, Spor Bakanımız, olimpiyatlara hazırlanacak 1000 sporcudan bahsediyor. Neden Paralimpik sporculardan söz etmiyor ? Oysa yasa maddesi son derece açık. “Olimpik ve Paralimpik sporcular” diyor.
Sayın Bakan bunları kötü niyetle mi söylüyor ? Hayır. Sadece Paralimpik Oyunları’nın da olimpiyatlar kadar önemli olduğunu henüz kabul edemiyor.
Şimdi önümüzdeki konu ise yasaya göre olimpik ve paralimpik 1000 sporcu rakamsal olarak nasıl bölünecek ? Bu konuda akla gelen yollardan biri , 1000 sporcunun yüzde 20’sinin, yani en az 200 sporcu kontenjanının 2012 Paralimpik Oyunları’na katılacak sporculara tahsis edilmesi. Hesap ise gayet basit. Bu yılki Pekin Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na katılan toplam Türk sporcularının oransal olarak bizlere gösterdiği sonuç bu.