Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta Pazar akşamı Trabzon’daki 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları‘na davetli olmama rağmen gidemediğim için, TRT1‘deki canlı yayınla açılış törenini izledim.
Kürsüye çıkan Avrupa Olimpiyat Komiteleri (EOC) Başkanı İrlandalı Patrick Hickey tribünleri Norveç’te terör saldırısı nedeni ile ölen insanlar için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.
Daha sonra kürsüye gelen Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına, “Sayın başkanın az önce Norveç’te bir kendini bilmezin 92 kişiyi öldürmesi ile ilgili nezaketine bende gerçekten çok teşekkür ediyorum. Bu vesileyle son günlerde 20’ye varan şehidimizle alakalı sizleri 1 dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum” diyerek seyircileri saygı duruşuna davet etti.
Patrick Hickey günlerdir Trabzon’da. Belli ki kendisinin ülkemizde yaşanan terörden haberi yok. Zaten olsa da şehitlerimize saygı duruşu yapacağını da düşünmedim. Sanki Norveç’de ölenler insan, ülkemizde, nerede ise her hafta terör uğruna şehit verdiğimiz insanlarımız, insan değil. Belki de, Türkiye, Avrupa Birliği’ne üye olmadığı için şehitlerimiz Bay Hickey‘in aklına gelmemiştir.

Haberin Devamı

Benzer olaylar
Benzeri olayları 30 yıldır yaşadığım Almanya’da da gözlemliyorum. İş adamları, doktorlar, siyasetçiler, bürokratlarla yaptığımız görüşmelerde, birlikte olduğumuz zamanlar, o günlerde yine teröre kurban verdiğimiz bir olay varsa, anlattığımda “Aaaaaa, hiç haberimiz yok” diyorlar. Çünkü onların medyası insana değer verme konusunda farklı. Ama lafa gelince “Terörde Türkiye’nin yanındayız” derler.
Avrupa Birliği’ne üye olmak, Avrupalı sayılmak ve insani değerleri unutmamak demek ki sadece o kıta üzerinde yaşamakla olmuyor.
Başbakanımıza, tüm Avrupa’ya spor yolu ile verdiği evrensellik ve insanlık dersi için şükranlarımızı sunuyoruz.