Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu geçtiğimiz hafta Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda mücadele edecek Türk sporcuların, İstanbul Havalimanı’ndan Japonya’ya uğurlandığı törende yaptığı konuşmanın bir kısmında şunları söyledi: “Siz değerli sporcularımız, bugün çıktığınız bu yolculukta kaldığımız yerden tarih yazmaya devam edeceksiniz. Türkiye’nin 2020 hikayesini en güçlü şekilde sürdüreceksiniz. Performansınız, kişiliğiniz, karakterinizle tüm dünyanın takdirini toplayacaksınız. Sizler orada ter dökerken, bilmenizi isterim ki aziz milletimiz, yani 84 milyon da sizlerle ekranları başında ter dökecekler, sizlere dua edecekler. Sizinle heyecanlanacak, sizinle sevinecekler. Tüm Türkiye olarak güçlü şekilde ‘Biz hep bir ve beraberiz.”
Bu uğurlama töreni ve Sayın Bakan Kasapoğlu’nun Paralimpik sporcularımızla yakın ilişkisi, oyunlara hazırlık dönemindeki beraberliği, iletişimi benim çok ama çok uzun zamandır Türkiye’de hiçbir Spor Bakanında rastlamadığım bir yaklaşım. Uğurlama töreni, Paralimpik sporculara özel yapılan marş ve uğurlama törenindeki özel video da bunları tasdik eder şekildeydi. Kendisini tebrik ediyor, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi adına da teşekkürlerimizi sunuyorum.
Sporcular uğurlandıktan sonra birden uçağın inişe geçiş esnasında Tokyo’daki havaalanından Türk bayraklı bir görüntü geldi. İnanılmaz duygulandık. Akla ilk gelen, bunun Japonya’da yaşayan bir Türk olduğu idi! Ancak gördük ki, o bayrağı eline alıp havaalanında Paralimpik sporcularımızı bekleyen Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Korkut Güngen’in ta kendisiymiş. Sayın Güngen kafileyi havalimanında karşılamaya gelmişti. Gerek Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı olarak, -bunu çok az dile getiririm ama- gerek Almanya’dan ‘Devlet Liyakat Nişanı’ almış bir spor adamı olarak; hayatım boyunca çok büyükelçi, çok baş konsolos gördüm. Sizi temin ederim, Sayın Büyükelçi Korkut Güngen ve ekibi, ülkesi adına çok değerli bir büyükelçi olduğunu, Paralimpik sporcularımıza bu sahiplenişi ile gösteriyor.
Gelelim açılış seremonisine. Seremonileri izlemek hep bir görsel şölendir. Diğer yandan seremonilerin felsefesi vardır. Ben size görsellikten değil, açılış ve kapanış seremonilerinde ne anlatıldığı ve ne anlatılmak istendiğinden bahsedeceğim. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları Organizasyon Komitesi, ‘Hareket Etmeye Devam Et’ mesajını destekleyerek, açılış ve kapanış törenlerinin konseptlerini açıklamıştı.
Açılış töreni için konsept “Kanatlarımız Var”, kapanış töreni konsepti ise “Ahenkli Kakofoni” olarak açıklandı.
Tokyo 2020, Organizasyon Komitesi “Kanatlarımız Var” konseptinin amacının, “rüzgâr hangi yönden eserse essin” kanatlarını açmaya çalışan Paralimpik sporcuların cesareti hakkında farkındalık yaratmak olduğunu açıkladı.
“Ahenkli Kakofoni” konseptinin anlamı ise şudur: “Bu konsept, insanlar arasındaki çeşitliliği kabul etmek ve farklılıklarını ortak bir birliğe dönüştürmek konularında farkındalık yaratacak.”