Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

1-10 Kasım tarihleri arasında Konya’da A grubunda düzenlenen Goalball Erkekler ve Bayanlar Avrupa Şampiyonası’nda Bayan Milli Takımımız Avrupa 2’incisi, Erkek Milli Takımımız ise Avrupa 3’üncüsü oldu.
Geçtiğimiz yıl Londra’da yapılan Paralimpik Oyunları’nda da, Erkek Milli Takımımız bronz madalya kazanmıştı. Bazılarına bu ikincilik ve üçüncülükler bir şey ifade etmeyebilir.
Goalball ilk kez 1946’da Avusturyalı Hans Lorenzen ve Alman Sepp Reindle tarafından, görme engelli savaş gazilerinin rehabilitasyona yardım amaçlı olarak icat edilmiş ve 1976 Toronto Paralimpik Oyunları’nda Dünya’ya tanıtılmış.
Ülkemizde ise ilk defa 1999 yılında, yani Dünya’da spor olarak yapılmaya başlandıktan yaklaşık 25 sene sonra yapılmaya başlanmış.
Bu satırların yazarı 1999 yılında ilk 10 adet goalball topunu bir çuvala koyarak Almanya’dan getirmişti. Bu açıdan baktığımızda, ülkemiz gençlerinin engelli veya engelsiz kendilerine gerekli olanaklar sağlanırsa Dünya ile nasıl başa çıkabileceklerinin bir başka örneğidir.
Bir süre önce ülkemizi ziyaret eden Kore Milli Paralimpik Komitesi Başkan Yardımcısı ve iki üyesi önümüzdeki dönemde Milli Takımlar antrenörümüz Gökhan İnce’yi birkaç aylığına Kore’ye davet ederek, kendisinden Kore’li meslektaşlarını eğitmesini istemiştir. Bu konuda Görme Engelliler Spor Federasyonu’muz Kore ile herhalde bir işbirliği yapacaktır.
Elde edilen tüm bu başarılar, engelliler sporunun tarihçesini bilmeyenler, engellilerin sporunu sosyal yönü ağır basan bir olgu zannedenler tarafından önemsenmeyebilir. Onlara, engelliler sporunda Dünya’da önemli bir yeri olan ve yıllık bütçesi 50 milyon dolar olan Kore Paralimpik Komitesi’nin, Türk Milli Takımı’nın antrenörünü, kendi antrenörlerini eğitmesi için davet etmesi en güzel cevaptır.
Olanaklar elverse, devlet desteği bilinçli bir şekilde engelliler sporuna sunulsa, yalnız görme engellilerde değil, diğer engelli spor branşlarında da ülkemize daha çok sayıda madalya gelir ve tüm dünya Türkiye’den bahseder.