Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz günlerde Alman Engelliler Spor Federasyonu ve aynı zamanda Alman Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Karl Herman Haack’ın bir söyleşisini okudum. ‘’İnsanlar‘’ isimli dergiye verilen bu bilgiler içinden bazı çarpıcılarını sizlerle paylaşmak isterim : “Alman Engelliler Spor Federasyonu, İçişleri Bakanlığı’nın desteğiyle (Almanya’da spor İçişleri Bakanlığı’na bağlıdır ) gerekli bütçeleri alarak, 48 ferdi atlet seçtik. Bunlar Paralimpik Oyunları’na katılmayı garantilemiş ve garantileyecek sporcular idi. Çalıştıkları iş yerlerine her ay 1.500- Euro tazminat ödenerek 21 ay süreyle Pekin Paralimpik Oyunlarına hazırlandılar.”
Bu devlet desteğinin yanında iki büyük de sponsor var. Biri Allianz, diğeri Telekom Almanya. Aynı söyleşide Başkan Haack 2004 Atina Paralimpik’lerinde I’ nci ve II’nci Alman televizyonlarının toplam 10 saat yayın yaptığını, oysa Pekin Paralimpik Oyunlarından 88 saat canlı yayın yapılacağını belirtiyor.
Yine 2004 Atina Paralimpiklerinde, Almanlar madalya sıralamasında 8’inci olmuşlar. Bu kez hedefleri ilk 4’e girebilmek. Bilindiği gibi Almanya’da, Federal Alman Spor Teşkilatı ile Alman Olimpiyat Komitesi geçtiğimiz yıl birleştirilerek Alman Olimpik Spor Teşkilatı adını aldı. Ve buraya yalnız engelsiz değil, engelli spor federasyonları da üye. Şimdilerde ise Almanya’da mevcut tüm Olimpiyat Hazırlık Merkezlerini engelli sporculara uygun hale getiriyorlar. Bu arada başkanın verdiği bilgiler arasında bir önemli noktada Alman Milli Paralimpik Komitesi ile Çin Engelli Sporcular Federasyonu’nun gelişmeleri birlikte düzenleyebilmek için imzaladıkları protokol .

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI
Almanya’da engelliler sporu zaten dünyanın en ileri ülkelerinden biri konumunda. Buna rağmen çalışmalar artarak devam ediyor. Bunda ise en önemli destek , görme engelli bir kıza sahip Cumhurbaşkanı Horst Köhler tarafından veriliyor. Yıllar önce bir suikastta aldığı kurşun yarası ile tekerlekli sandalyede yaşamına devam ettiren İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble‘nin desteklerini de unutmamak gerekiyor.
Peki ülkemizdeki engelliler sporu ne zaman bizlerin arzuladığı gelişme hızına kavuşur? Bunun cevabını bugün vermek çok zor. Gözlerimiz ve kalplerimizin bir önceki dönemin Spordan Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’ i aradığını ve özlediğini söylersek kimse bize küsmesin.