Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Almanya Federal İçişleri Bakanı Dr.Hans-Peter Friedrich aynı zamanda Federal Almanya Spor Bakanı. Geçtiğimiz haftalarda kendisi ile yapılan söyleşinin bir bölümünü aşağıya alıyoruz.
Soru: Sayın Bakan, Londra’da Olimpiyat Oyunları’nın hemen ertesinde Paralimpik Oyunları yapılacak. Sizin için Paralimpik Oyunları’nın önemi nedir?
Cevap: Benim için Paralimpik Oyunları, Olimpiyat Oyunları ile aynı önemdedir. Bundan dolayı da her iki büyük spor olayını da izleyeceğim. Şimdiden Alman Bayanlar Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın Amerika ile yapacağı açılış maçının heyecanını yaşıyorum. Maç 31 Ağustos’da Londra Basketbol Arenası’nda oynanacak.
Sporun desteklenmesi bakımından Federal Alman Hükümeti kesinlikle bir farklılık yapmamaktadır. Engelliler Spor Federasyonu’nun yıllık programları, Olimpik Spor Federasyonları’nın programları eşit şekilde desteklenmektedir.
Soru: Paralimpik Oyunları’nı birkaç günlüğüne ziyaret edeceksiniz. Ondan sonraki yarışmaları ve sonuçları televizyonda izleyecek misiniz?
Cevap: Alman Devlet Televizyon kanallarının birçok paralimpik müsabakalarını yayınlayacağına çok seviniyorum. Bu engelli insanların elde ettikleri başarıların önemsenmesi konusunda çok önemlidir. Emin olunuz ki Londra’dan döner dönmez canlı yapılan paralimpik oyunları yarışmalarını izleyeceğim.
Söyleşi daha da uzun. Dikkatimizi çeken, Almanya Spor Bakanı’nın Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarını eşit tutması.
Biz de ise 13 Ağustos 2011 tarihinde Sayın Başbakanımızın 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına aday olduğumuzu açıkladığı İstanbul Olimpiyat Evi’nde yapılan basın toplantısından önce Olimpiyat Komitesi Başkanı olan Uğur Erdener’e sorduğumuz soru ve aldığımız cevaptır.
Soru: Yani Uğur Bey sizce Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları eşit değil mi?
Cevap: Hayır. Eşit değil.
Soru: Peki 2020 adaylığında Türkiye Milli Paralimpik Komitesi İstanbul’da Paralimpik Oyunları’nın yapılamayacağını beyan ederse Olimpiyatları alabilir misiniz?
Cevap: Hayır alamayız.
Bir başka konu da Gençlik ve Spor Bakanımızın ısrarla Paralimpik Oyunları’nın sosyal yönünü vurgulaması ve yukarıda belirttiğimiz Olimpiyat Komitesi Başkanı olan kişinin negatif ayrımcılığını devam ettirmesi.
İşte Almanya, İşte biz!