Önümüzdeki ay Rio’da başlayacak Paralimpik Oyunları’na Almanya 148 sporcu ile katılıyor. Bunların 83’ü erkek, 65’i kadın. Alman sporcu kafilesinin delegasyon başkanı Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Friedhelm Beuscher. (Bizim bazı Spor Genel Müdürlüğü yetkililerimiz bir vesile ile, Dünya’da Paralimpik Oyunları’na giden kafilenin başkanının o ülkenin Spor Bakanlığı tarafından belirlendiğini söylemişti de !)
Geçtiğimiz ay Frankfurt’ta yapılan World Cup’da, Almanya Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı şampiyon oldu.
İnclusion (dahil etme) konusunda Almanya hızlı adımlarla ilerliyor. Geçtiğimiz hafta bir söyleşide Alman Paralimpik Şampiyonu atlet Markus Rehm, “Benim kulübüm TSV Bayern 04 Leverkusen’da uzunca bir süredir engelli ve engelsiz insanlar birlikte spor yapıyorlar ve sorunlar konusunda sonuç getirecek tartışmalar yaşanıyor. Bu tabii ki kolay bir süreç değil” derken, önümüzdeki dönemde bu “dahil etmenin” daha olumlu sonuçlar vereceğine inanıyor.
2016 2017 ders yılında, geçen sene olduğu gibi, Baden-Württemberg eyaletindeki okullarda İnclusion (dahil etme) konusundaki çalışmalar devam edecek. Özellikle görme engelliler futbol ve tekerlekli sandalye basketbol konusunda engelli ve engelsiz öğrenciler birlikte çalışıp, birbirlerine rakip olarak spor yapacaklar. Böylece küçük yaşlarda öğrencilerin engelliler sporu, engelli insanların yaşamları hakkında bilgileri olmuş olacak.
Yukarıda verdiğimiz kısa örneklerden sonra ülkemize baktığımızda, bu konularda maalesef neredeyse hiçbir çalışma yok. Çünkü gerek Milli Eğitim Bakanlığımız , gerek Gençlik ve Spor Bakanlığımızdaki yetkililer bu konuda gerekli bilgiye sahip olmadıkları gibi, araştırıp öğrenerek bağlı bulundukları bakanlara proje sunmak gibi bir şey akıllarına gelmiyor. Böylece de engelli insanlarımız konusundaki korkular, okullarda onları istememeler ve onları kendi dünyalarıyla baş başa bırakmama konusunda hiçbir şey yapılmıyor.