Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Almanya’da SH-1 sınıfındaki engelli atıcılar, geçen ay alınan bir kararla, engelsiz atıcıların liglerine katılabilecek. Bu kararı Federal Alman Spor Teşkilatı verdi. Köln Spor Yüksek Okulu, Biyomekanik ve Ortopedi Bölümü’nün tanınmış profesörü Gerd Peter Brüggemann, engelli ve engelsiz atıcıların sportif karşılaştırılmalarını yapılmak üzere görevlendirildi. Yapılan geniş araştırmalardan sonra profesör Brüggemann’ın ekibi şu sonuca vardı: “Havalı silahlarla hedef tahtalarını atışta silahın, sallanması ve dayanak noktası, yapılan çeşitli deneyler sonunda oturarak ateş etmenin bir avantajı olmadığını ortaya çıkarmıştır”. Böylece SH-1 sınıfındaki engelli atıcılar ayakta atış yapan engelsiz atıcılara karşı mekanik bir avantaja sahip değildir. Federal Alman Spor Teşkilatı Başkanı Josef Ambacher bu sonuca çok sevindiğini, ilk defa engelli ve engelsiz atıcıların bir arada yüksek seviyedeki yarışmalarda birlikte yarışacaklarını bildirdi.
Almanya’da Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un 03 Ekim’de Almanya Birleşme Günü’nde belirttiği gibi birlikte yaşamanın, kaynaşmanın bir örneği de burada gerçekleştirilmiş oldu.
Alman Atıcılık Federasyonu konuya çok ciddi bakıyor ve federasyonun bir bölümünde engelli sporcuların kaynaştırılması konusundaki adımları daha da arttıracağını belirtiyor. Şimdi ülkemizde de Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ile Atıcılık Federasyonu, gerekirse Alman Federasyonlarından da bilgi alarak, bu konunun üzerine eğilmelidir.
Son yıllarda Dünya’da engelli insanların engelsiz insanlarla birlikte yaşama, eğitim görme, spor yapma, sosyal hayatı paylaşma konularında gösterdiği çabalar ve öneriden çözümler ülkemizde de zaman geçirmeden uygulamaya geçirilmelidir.