2008 yılında Pekin’deki Paralimpik Oyunları esnasında, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi‘nin önderliğinde dünyada ilk defa gerçekleştirilmesine karar verilen gençlik kamplarının ilki 2009‘da Türkiye’de, ikincisi ise 2010‘da Güney Kore’de yapıldı.
24 Eylül‘de üçüncüsü Hollanda-Amsterdam yakınlarındaki bir spor merkezinde başlayan kampa, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Kore, Hollanda, Almanya ve Türkiye‘nin yanı sıra Surinam ve Bulgaristan ilk kez katılıyor. Böylece 7 ülke arasında daha öce imzalanmış olan sözleşme sona erecek. 2012‘de Londra Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları sırasında isteyen ülke, gençlerini oyunları izlemesi için Londra’ya götürecek. Bu arada Hollanda Paralimpik Komitesi, 2008‘de İstanbul’da imzalanan protokol şartlarının dışına çıkmak isteyince ortalık biraz karıştı ama Türkiye’nin müdahalesi ile konu tatlıya bağlandı.
2014 yılından itibaren Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampları‘nın ne şekilde organize edileceği ise, önce 22-24 Eylül tarihleri arasında Moskova’da yapılan Avrupa Paralimpik Komitesi Genel Kurulu’nda görüşüldü. Konu Aralık ayı başında Pekin’de yapılacak Uluslararası Paralimpik Komitesi Genel Kurulu’nda karara bağlanacak. Kampların amacı, dünyanın çeşitli ülkelerindeki 12 ila 18 yaş arasındaki genç engelli sporcuları bir araya getirerek kaynaşmalarını, birbirlerinin kültürlerini öğrenmelerini sağlamak. Öte yandan, kamplarda belli sporlar seçilerek bu konuda uygulamalar yapılıp dersler de veriliyor.
Türkiye’nin önderliğinde başlatılan kampları, 2014‘den sonra, her kıtada ayrı ayrı organize edip o kamplara diğer kıtalardan birer ülkenin davet edilmesi, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin önerisi olarak uygun görüldü. Büyüyerek gelişecek olan bu kamplarda Türkiye’nin liderliğini sürdürebilmesi ise, devletimizin bu konuda vereceği desteklere bağlı.