Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta Görme Engelliler Futsal Takımımız’ın da 2012 Londra Paralimpik Oyunları’na katılma şansını yakalaması ile oyunlara katılacak görme ve bedensel engelli sporcu sayımız 67‘ye ulaştı. Bunlardan 24‘ü görme,43‘ü bedensel engelli. Bu sonuçlar yıllardır yapılan çalışmaların bir ürünüdür.
2000 yılında Sidney’de yapılan Paralimpik Oyunları’na 1 sporcu ile katıldığımız düşünülürse, 12 sene sonra ortaya çıkan rakam gurur vericidir. Bunun yanı sıra, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları tarihimizde ilk defa, hem de 3 ayrı branşta takım sporlarında katılma hakkını elde etmiş bulunuyoruz. Bunlar; tekerlekli sandalye basketbol, goalball ve futsal spor dalları.

Haberin Devamı

1948-1990
Öte yandan, ülkemizde Engelliler Spor Federasyonu’nun 1990’da kurulduğunu, örneğin Almanya’da ise 1948 yılında kurulduğunu da unutmamamız gerekir. Aradaki farkın süratle kapanması, genç Türk nüfusunun ve onları eğiten, yönlendiren antrenörler ve federasyonların başarısıdır. Haziran ayında yapılacak bir iki yarışma ile 67 rakamına ilavelerin olabileceğini düşünüyoruz.

Çin’deki durum
2004 Atina Paralimpik Oyunları bittiği anda, Çin’de, 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’na aday sporcu sayısı, yani barajları geçerek katılma şansı olan sporcu sayısı 100 bin idi. Bu 100 binin içinden yapılan seçmelerle Pekin Paralimpik Oyunları’nda madalya sıralamasında Çin birinci oldu. Tabii ki bu rakamlara ulaşmak gerek nüfusumuz bakımından, gerekse olanaklar bakımından mümkün değil. Ancak 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’na, örneğin Almanya’nın 278 sporcu ile katıldığını hatırlatmamız gerekir. Yani bu elde edilen başarılar bizi durgunluğa sevk etmemeli. Gerek tesisler, gerek antrenörler bakımından engelliler sporunun tüm ülkeye yayılması konusundaki çabalarımız devam etmelidir. Bunu yaparken de kişisel hırsları bir kenara bırakmak gerekir.