Geçtiğimiz haftalarda Almanya’nın Marburg kentinde görme engelliler eğitim kurumunun 100. yılı kutlandı. Yani Almanlar bu kurumu 1916 senesinde kurmuşlar. Bu bakımdan Marburg kenti görme engellilerin yüksek seviyede eğitimi için bir merkez olarak gelişmiş.
Almanya’dan ve Avrupa’dan 3500 görme engelli insanın katıldığı bu hafta içinde 76 ayrı etkinlik yapılmış. Bu etkinliklerde tüm engelliler için kültür çalışmaları, görme engellilere uygun spor branşları, görme engellilerin önündeki engeller konusunda açıklamalar yapılmış. Ancak, programın ana amacı engelli ve engelsiz insanların bir araya gelmesi. Nitekim organizatörler, ‘Bu hafta sonunda bizleri en çok sevindiren buraya katılan binlerce insanın nasıl bir enerji ile evlerine döndüklerini görmemiz’ demiş.
Tabii ki Almanya ile ülkemizi mukayese etmiyoruz. Onlar 100 sene evvel bu kurumu kurmuşlar. Engelliler Spor Federasyonu’nu 1948 senesinde kurmuşlar, biz 1990’da kurmuşuz. Ama engelli-engelsiz Türk gençlerinin içindeki o azim, yetenek bugün bir takım engelliler sporunda Almanları takım ve bireysel olarak önlerine geçerek, geride bıraktığımız bir gerçektir. Göz ardı etmememiz gereken bir nokta, klasifikasyon, tekerlekli sandalye basketbol ve tenisinde, goal ballde Alman hocaların bizim antrenörlerimize eğitim vermeleridir.
Amacımız sürtüşmeleri, kavgaları bir kenara bırakarak sporun içine federasyonlardaki temsilcilere, üyelere, başkanlara kadar federasyon seçimlerinde siyaseti spora karıştırmamak yoluyla, ülkemizde zaten mevcut olan bu potansiyeli daha ileri taşımak.
Önümüzdeki hafta Rio Paralimpik Oyunları ile ilgili gelişmeleri ve katılımları inceleyeceğiz.