NECMİ KEPÇETUTAN
Tıpkı diğer arkadaşları gibi, aylarca kampta yaşadılar. Evlerinden, eşlerinden, çocuklarından ayrılar. Bunca özveri, fedakarlığın tek bir nedeni var. Sidney 2000. Serbest Güreş Milli Takımı, olimpiyat öncesi patlamaya hazır bomba gibi. Omuzlarındaki yük büyük. Güreş, madalya deyince akla gelen, büyük başarı beklenen ilk dal Türkiye’de. Omuzlarındaki yük ağır. Mesajları bunun bilincinde olduklarını gösteriyor, “Kürsüye çıkmadan dönersek Türkiye’ye mahçup oluruz."
İşte Adem Bereket. İçlerinde milli takımın en yenisi. Sonradan Türk vatandaşı oldu. Ama sözleri güreşçilerin nasıl bir ruh hali içinde olduklarını çok iyi özetliyor. “İkincilik benim için başarısızlıktır. İlk olimpiyatım, ama mutlaka şampiyon olmalıyım". Ya Harun Doğan.
Son Dünya Şampiyonumuz. Kilosunun en büyük favorilerinden. Şöyle konuşuyor:
“Oğlumu göremedim"“Aylardır kamptayım. 15 günlük oğlum Muhammet Furkan’ı ağız tadıyla öpüp koklayamadım. Doğru düzgün göremedim. Daha büyük özveri olur mu? Bunların hepsi
altın madalya için. Ülkem için. Kartvizitimde, olimpiyat şampiyonluğu eksik. Sidney’de tamamlayacağım."
İki kere Avrupa ve Dünya dördüncüsü olan Ali Özen, biraz da gurur meselesi yapmış. “Bundan ötesi var mı? Olimpiyat bu. Sporun zirvesi. Sporcunun hayali. Bu kez mutlaka kürsüde yer bulmalıyım. Şampiyonluk mu? Neden Olmasın?ödiyor.
Kaptan Yüksel Şanlı, sıkletinin çok güçlü olduğunu belirtiyor, ama hemen arkasından ekliyor “Bunca fedakarlığın, çalışmanın karşılığı şampiyonluk olmalı. Ama en kötü ihtimalle kürsü diyorum". Ahmet Doğu, “ Kazanırsam madalyayı kendime ithaf edeceğim. Çünkü çok çalıştım" diyecek kadar kendine güveniyor. Milli takımın ağır topu Aydın Polatçı da bir başka Dünya Şampiyonu Zekeriya Güçlü’yü geçerek takıma girdiği için iddialı. “Yıllardır karşılaşıyoruz. Bir şampiyonu yendim. Dünya Şampiyonası’nın acısını Olimpiyatta çıkaracağım" şeklinde konuşuyor.
Dört madalyaSporculardaki bu inanç, güven milli takım antrenörü Fevzi Şeker’de var. Noktayı Şeker koyuyor:
“Artık söz sırası sporcuların. Onlar minderde verecekleri mücadele ile sonucu belirleyecekler. İyi hazırlandık. Daha zamanımız da var. Performansımız artacak. Son yılların en güçlü takımıyla Sidney’e gidiyoruz. Ben şahsen ikisi altın dört madalya bekliyorum. Buna ulaşırsak mükemmel olur. Bu çocukların hedefe ulaşacağına inanıyorum. Hepsinin madalya şansı var".
İlk madalyamız Mersinli Ahmet’tenSERBEST güreşte ilk olimpiyat madalyası 1936 Berlin Olimpiyatı’nda 78 kiloda üçüncü olan Mersinli Ahmet Kireççi’den geldi. Türk sporunun olimpiyatlarda yüzünü ağırtan güreşte, serbest stilde bugüne kadar toplam 16 altın, 10 gümüş, altı bronz madalya elde edildi.
Dört sporcu ilk kezSERBEST Güreş Milli Takımı’ndaki altı sporcudan dördü olimpiyat havasını ilk kez teneffüs edecek. 1996 Atlanta’da mücadele eden Harun Doğan ile Yüksel Şanlı, olimpiyat tecrübesine sahip iki sporcumuz olarak ön plana çıkıyor. Ali Özen, Ahmet Doğu, Aydın Polatçı ve Adem Bereket ise olimpiyata ilk kez katılacak.
Harun Doğan’ın büyük hedefiŞİMDİYE kadar Dünya ve Avrupa Şampiyonluğunu kazanan Harun Doğan, olimpiyat altınını hedefliyor. Doğan, “Olimpiyatta da altın madalya kazanarak üç şampiyonluğu kazanan güreşçiler listesine girmek istiyorum. Bunu başaracak güçte ve hırstayım" dedi.
Güvenim tamGüreş Federasyonu Başkanı Ahmet Ayık, Serbet Güreş Milli Takımı için gereken ne varsa her şeyin yapıldığını söyledi. Ayık şöyle konuştu: “Altı - yedi ay sürekli kamp, turnuva, şampiyona. Sıkı bir hazırlık dönemi geçirdik. Benim iddiam şu. 1960 Roma Olimpiyatı’ndan sonra en başarılı sonuçları alacağız. Serbest ve grekoromende de iki veya üçü altın olmak üzere toplam dört veya beş madalya alırsak mükemmel olur. Artık olimpiyatta kimse bir ülkeye beş altın birden kaptırmaz. Olimpiyatın ayrı bir kıtada olması tabii ki dezavantaj. Avrupa’da olsa madalya sayımız daha değişik olur derdim. Ama Türkler her zaman zoru başarmıştır."
NOTLAR...
Yaprak dökümü sürüyorSİDNEY 2000, ünlü sporcuların ard arda gelen katılmama kararlarıyla az yıldızlı bir olimpiyat olma tehlikesi yaşıyor. ABD’li ünlü raket Andre Agassi, annesi ve kız kardeşinin göğüs kanserine yakalanması nedeniyle Sidney’e gitmeyeceğini açıkladı. Bisiklette, kanseri yendikten sonra Fransa Turu’nu iki kez üst üste kazanan ABD’li pedal Lance Armstrong’un da geçirdiği bir kazada boynunu incittiği için yarışması tehlikeye girdi.
İsrail’e çelik yelekSİDNEY’de birinci derecede tehdit altında ülke statüsündeki İsrail kafilesi, olimpiyat köyüne aralarında çelik yeleklerinin de bulunduğu bazı güvenlik ekipmanlarını sokmaya çalışırken yakalandı. 1972’de Münih’te 11 sporcusunu terörist saldırıya kurban veren İsrail’in, kafileyi pasif şekilde korumak amacı taşıdığı, ancak silah yasağı kapsamına giren bu ekipmanları köye sokamadığı öğrenildi.
Biletler kapışıldıSİDNEY’de ev sahibi ülkenin en fazla madalya umudu taşıdığı yüzme dalında satışa çıkarılan yeni biletler beş dakika içinde tükendi. Satış noktalarında 15 saat önceden bilet için sıraya giren Avustralyalılar’dan birçoğu eli boş döndü. Özellikle Avustralyalı Kieren Perkins’in altın madalya hedeflediği 1500 metre yarışının 500 doları bulan biletlerinin satışının yalnızca bir dakika sürdüğü ifade edildi.
Chelsea geliyorABD Başkanı Bill Clinton’ın kızı Chelsea’nin de olimpiyatı izlemek üzere Sidney’e geleceği açıklandı. Başkan Clinton’ın gezi programı eşi Hillary’nin de
seçim kampanyası nedeniyle katılma ihtimali bulunmayan olimpiyatta aileyi Chelsea temsil edecek. Biletlerini çoktan alan 20 yaşındaki Chelsea’nin VIP statüsünde ve ABD Gizli Servisi koruması altında oyunları izleyeceği açıklandı.
Vur emri çıkacakAVUSTRALYA Federal Parlamentosu, olimpiyat sırasında yaşanabilecek herhangi bir terörist olayda askeri kuvvetlerin kontrolü polisten alabilmesi için gerekli anti terör yasasını bir an önce çıkarmaya çalışıyor. Hükümet yetkilileri, oyunların başlamasına az bir süre kala gerekirse parlementonun gece de çalışarak bu yasayı onaylamasını istediler.