28.12.2018 - 02:30 | Son Güncellenme:
TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ın imzalarını taşıyan tarihi proje kapsamında uzun vadede kulüplerin mali alt yapılarının güçlendirilmesi, faaliyetlerini kendi gelirleri üzerine kurmaları, gelir/gider dengelerini daha sağlıklı oluşturarak gelecekte sürdürülebilir mali performansa sahip olmaları hedefleniyor.
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) borç krizi içindeki kulüpler için el ele verdi. TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile TBB Başkanı Hüseyin Aydın uzun yıllardır borç yükünü çevirmeye çalışan ancak finansal sıkıntıların ağırlığını her geçen gün daha fazla hisseden kulüpleri düzlüğe çıkarmak adına dev bir proje geliştirdi.
Türk futbolu için tarihi bir adım atan TFF ve TBB’nin başlattığı bu projeyle uzun vadede kulüplerin mali krizden kurtarılması hedefleniyor. TFF Başkanı Demirören ile TBB Başkanı Aydın’ın imzalarını taşıyan açıklamada tarihi proje genel hatlarıyla şu şekilde özetlendi:
Kurallar geliyor
“Sadece sportif becerilerin değil, idari ve mali etkinliğin de dahil olduğu bir bütünlük içinde yönetilmesi durumunda futbolun ekonomiye sağlamakta olduğu katkının sürdürülebilir olacağı düşünülmektedir. Futbolun bir endüstri olduğu gerçeğinden hareketle uzun vadeli strateji ve hedefler daha önem kazanmaktadır. Bu çerçevede; Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB), uluslararası norm ve standartların da dikkate alındığı, futbol kulüplerinin sıkılaştırılmış mali kurallar çerçevesinde yönetilmesinin esas olacağı bir çalışma başlatmıştır. Bu çalışmanın doğru temellerde kurgulanması için ilgili tüm taraflarla görüşmeler sürdürülmektedir. TBB, futbol kulüplerinin yoğun ilişkide olduğu finans sektörünü temsilen proje içinde yer almaktadır. İlgili tarafların katılımı ile sürdürülmekte olan bu çalışma, kulüplerin mali alt yapılarının güçlendirilmesi, faaliyetlerini kendi gelirleri üzerine kurmaları, gelir/gider dengelerini daha sağlıklı kurarak sürdürülebilir mali performansa sahip olmalarını hedeflemektedir.”
TFF ve TBB’nin birlikte geliştirdikleri projeye göre mali hedeflere ulaşma yolunda kulüplerin, bankacılık sektörü ile daha etkin çalışması da amaçlanıyor:
Sağlıklı bilançolar
“Ulusal ve Uluslararası platformda sportif başarının devamlılığı için söz konusu mali kurallar ile kulüplerin mali yapıları güçlendirilirken daha sağlıklı bilançoya sahip olmaları ve bankacılık sektörü ile daha etkin bir ilişkinin tesisi de amaçlanmaktadır. Kulüplerimizin yeni transfer döneminde de sıkı mali disiplin çerçevesinde hareket edilmesini teşvik edici şekilde, mevcut bütçeleri içinde kalınmasının hedeflendiği bu çalışmanın detayları zaman içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır.”
Borç 10 milyar lirayı aştı
Dört büyük kulübün 2012’de 2 milyar lira olan toplam borcu 2018’de 10 milyarı geçti. Galatasaray’ın 2 milyar 689 milyon, Beşiktaş’ın 2 milyar 495 milyon, Fenerbahçe’nin 2 milyar 58 milyon, Trabzonspor’un ise 987 milyon lira borcu bulunuyor.
Türk futbolunun dört büyükleri; Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’un borcu son 6 yılda adeta patlama yaptı. 2012’de 2 milyar 62 milyon lira olan toplam borç, 2018’de 10 milyar lirayı aştı. Borçtaki artış yüzde 360’ı buldu.
Kulüpler zaman zaman sporcularının ve profesyonellerinin ücretlerini ödemede sıkıntı çekerken, artan kur ve borçların faizleri, yüklerini her geçen gün biraz daha ağırlaştırıyor. Dört büyük kulübün 2012’de 2 milyar 62 milyon lira olan borcu, 2018 yılında 10 milyar lirayı geçerek, gelecek için korkutucu boyutlara ulaştı.
Dört büyüklerin borçlarındaki en fazla artış 2017’de gerçekleşti. Ağustos 2012’de 4 kulübün toplam borcu yaklaşık 2 milyar lirayken, bu rakam yüzde 25’lik artışla 2013’te 2,6 milyar liraya yükseldi. Bir sonraki yıl yüzde 35 artarak 3,5 milyar liraya ulaşan borçlar toplamı, 2015 yılında yüzde 32’lik yükselişle 4,6 milyar lira oldu.
Tablo ağırlaşıyor
Dört büyük kulübün borcu 2016 yılında sadece yüzde 9 artarak 5 milyar lira olsa da sonraki yıl artış oranı yüzde 41’e (7,171 milyar lira) çıktı. Borçlar, 2018’in ilk 6 aylık bölümünde geçen yıla göre yüzde 34 arttı.
Son 6 yılda dört büyük kulüp arasında borcu en fazla artan Trabzonspor oldu.
Bordo-mavili kulübün 2012 yılında 177,9 milyon lira olan borcu, 2018’in ilk yarısında yüzde 521 artışla 1,1 milyar liraya yükseldi. Söz konusu dönemde Trabzonspor’u yüzde 516 yükselişle Fenerbahçe izlerken, Galatasaray’daki artış oranı yüzde 283, Beşiktaş’ta ise yüzde 259 olarak görüldü.
Dört büyük kulübün son borç rakamları ise geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Buna göre Galatasaray’ın 2 milyar 689 milyon, Beşiktaş’ın 2 milyar 495 milyon, Fenerbahçe’nin 2 milyar 58 milyon, Trabzonspor’un ise 987 milyon lira borcu bulunuyor.
TFF Başkanı Yıldırım Demirören geçtiğimiz aylarda kulüplerin borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda çok kapsamlı bir çalışma yaptıklarının müjdesini vermişti. Demirören’in önümüzdeki günlerde projeyle ilgili detayları kamuoyu ve kulüplerle paylaşması bekleniyor.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın tarihi projenin yürütülmesinde en önemli isimler arasında yer alıyor.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, TFF ile TBB’nin geliştirdiği finansal projeyi yakından takip ediyor.