09.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ONUR DİNÇER
2020 Tokyo Olimpiyatları’nın Türkiye açısından dikkat çekici gelişmelerinden bir tanesi, geçmişte madalya getirmeyen branşlarda madalyaların gelmesinin yanında, yine eskiden iddialı olunmayan dallarda kürsüye yaklaşmaktı. Bu bazen o branşta finallere kalarak bazen ise finallerde dördüncülükler, beşincilikler alarak gerçekleşti.
Cimnastikte finale çıkan ve bir ilki başaran sporcular bu olimpiyatta bunun örneklerinden oldu. Türk cimnastiğinin daha önce olimpiyat finali yokken, Tokyo’da dört sporcunun toplamda yedi final müsabakasına çıkmasıyla bir ilk gerçekleştirildi. Kadın Voleybol Takımı da ilk üç hedefini gerçekleştiremedi ama bir ilki başardı. Filenin Sultanları’nın elde ettiği, tarihe geçen beşincilik öne çıktı.
Türkiye’nin geleneksel olarak güçlü olduğu branşlara bu oyunlarda yenileri eklendi. Farklı kategorilerde madalyalar gelirken, ülkenin sporda temsil edilme alanı genişledi.
İlk kez okçuluk müsabakaları için ekran başına geçen izleyicilerden, sabaha karşı 3’te voleybol maçı izlemek için uyanan kitlelere kadar, Türkiye’deki sporseverlerin yelpazesi büyüdü. Bu durum aynı zamanda gençlerin farklı dallara ilgi duymaya başlamasıyla, ülkede yeni yeni yaygınlık kazanmaya başlayan bronşlarda gelecekte daha çok sporcu ile temsil edilme ve daha başarılı sonuçlar elde etme gibi sonuçları da beraberinde getirecek.
Ay-yıldızlı güç gösterisi
Türkiye açısından 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları birçok ilklere sahne oldu. 50’si kadın, 58’i erkek toplam 108 sporcu 18 branşta ülkeyi temsil etti. Ay-yıldızlı sporcular, 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 13 madalyayı boynuna taktı. Türkiye açısından 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları birçok ilklere sahne oldu. 50’si kadın, 58’i erkek toplam 108 sporcu 18 branşta ülkeyi temsil etti. Ay-yıldızlı sporcular, 2 altın, 2 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 13 madalyayı boynuna taktı. Türkiye, Tokyo 2020’deki bu başarısıyla sayı bakımından Londra 1948’i (6 altın, 4 gümüş, 2 bronz) geçerek tarihinin en çok madalya topladığı organizasyonu yaşadı.
Olimpiyatta ilk defa cimnastik, okçuluk ve karate branşlarında da madalya kazanıldı. Mete Gazoz (Okçuluk), Busenaz Sürmeneli (Boks) altın madalyayı boynuna takan sporcularımız oldu. Gümüş madalyalar karatede Eray Şamdan ve kadınlar boksta Buse Naz Çakıroğlu’dan gelirken; Hakan Reçber, Hatice Kübra İlgün (Tekvando), Ferhat Arıcan (Cimnastik), Rıza Kayaalp, Yasemin Adar, Taha Akgül (Güreş), Ali Sofuoğlu, Merve Çoban, Uğur Aktaş (Karate) ise bronz sahibi isimler oldular. Mete Gazoz, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda okçulukta altın madalya kazanarak Türkiye’ye olimpiyatlardaki ilk madalyasını getirdi. Bronz alan Rıza Kayaalp, 3 olimpiyat madalyasına ulaşan tarihteki 4. sporcumuz oldu. Türkiye’nin bu oyunlarda en çok madalya kazandığı branş karate oldu. 1 gümüş ve 3 bronz ile milli karateciler 4 madalya elde etti.
Kadınlar atağa kalktı
Tokyo 2020’de bronz madalya kazanan Yasemin Adar, madalya kazanan ilk kadın güreşçimiz oldu. Boks branşında Busenaz Sürmeneli elde ettiği altın madalya ile bu branşta bir ilke imzasını attı. Geçmiş olimpiyatlarda Türk kadın sporcular toplamda 5 madalya kazanırken, Tokyo’da düzenlenen olimpiyatta 5 kadın sporcu birden madalya elde etti.
İrem Karamete (Eskrim)
Flöre disiplininde İrem Karamete, dünya klasman sıralamasından kota alan ilk eskrim sporcumuz oldu. Karamete, Tokyo’da kadınlar bireysel flöre kategorisinde ABD’li rakibine mağlup olarak elendi.
Eşref Apak (Çekiç atma)
Beşinci kez Olimpiyat Oyunları’nda yarışan Eşref Apak çekiç atmada tam 17 yıl sonra finale kaldı. Apak, 76.71’lik derecesi ile 2 santimetrelik farkla, ilk 8 içerisinde yer alamayınca finalin ikinci bölümüne devam edemedi.
lke Özyüksel (Modern pentatlon)
Beş disiplindeki mücadelenin ardından oyunları beşinci tamamladı. Rio 2016’da, Türkiye’nin olimpiyatlardaki ilk modern pentatlon sporcusu olan İlke Özyüksek, o organizasyonda 35. olurken bu kez madalyaya oldukça yaklaştı.
Onat Kazaklı (Kürek)
Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil eden tek kürekçi Onat Kazaklı, adını çeyrek finale yazdırmayı da başardı. Milli kürekçi, erkekler tek çifte (M1x) çeyrek final mücadelesinde 4. olarak madalya şansını kaybetti.
Bayrak takımı (Yüzme)
Yüzmede, kadınlar 4x200 metre serbest bayrak takımı, 2020 Tokyo Olimpiyatları’na kota aldı. Türkiye, tarihinde ilk defa yüzme bayrak takımı ile olimpiyatlara katıldı.
Filenin Sultanları (Voleybol)
Olimpiyat tarihinde ilk kez Londra 2012’de mücadele eden A Milli Kadın Voleybol Takımı, Tokyo 2020’de ilk kez oyunlarda çeyrek finale çıktı. Filenin Sultanları ilk kez bir olimpiyat oyunlarını beşinci olarak tamamladı.
Yasemin Ecem Anagöz (Okçuluk)
Karışık takım bronz madalya maçında partneri Mete Gazoz ile birlikte Meksika’ya yenilerek oyunları 4. tamamladı. Yasemin Ecem Anagöz okçuluktaki ilerlemeyi, ‘Olimpiyat dördüncülüğüne üzülür olduk’ sözleriyle dile getirdi.
Ersu Şaşma (Sırıkla atlama)
Ersu Şaşma, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda erkekler sırıkla atlamada finale kalarak bunu başaran ilk Türk atlet oldu. Şaşma, 5.70 metrelik atlayışıyla 14 sporcunun yarıştığı sırıkla atlamada finalini 10. sırada tamamladı.
Necati Er (Üç adım atlama)
Üç adım atlamacı Necati Er, 73 yıl sonra bu branşta final gören ilk Türk atlet oldu. 24 yaşındaki sporcu madalyaya yaklaşsa da, 17.25’lik derecesiyle final müsabakasını 6. sırada tamamladı, madalyayı 25 santimetre ile kaçırdı.
Ömer Akgün (Atıcılık)
Ömer Akgün madalyayı kıl payı kaçıran isimler arasında yer aldı. 10 metre havalı tüfek finalinde Akgün, 207.3 puan ile olimpiyat 4.’sü oldu. Bu derece Türkiye’nin olimpiyat tarihindeki en büyük başarısı olarak kayıtlara geçti.
Karate
Madalya alan dört sporcumuzun yanı sıra, Türkiye katılım sayısıyla da öne çıktı. Toplam 8 tsporcunun katıldığı karate brantsonra en fazla sporcu katılımı sağlandı.
Eda Tuğsuz (Cirit atma)
Kürsüye çıkmanın kenarından dönen sporcular arasında en dikkat çekici isimlerden biri Eda Tuğsuz oldu. İlk kez katıldığı olimpiyatlarda finale kalmayı başaran Eda, cirit atmada finallerinde 4. olarak madalyayı kıl payı kaçırdı.
Deniz/Ateş Çınar Alican Kaynar (Yelken)
470 sınıfında Deniz Çınar ve Ateş Çınar ile Finn sınıfında mücadele eden Alican Kaynar, yelken branşında olimpiyatlarda ilk kez finale kalarak madalya turunda yarışma başarısı gösterdiler.
Cimnastik takımı
Paralel barda Ferhat Arıcan bronz aldı, tarih yazdı. Diğer cimnastikçiler de finale kaldı. İbrahim Çolak halkada, Ahmet Önder atlama masası ve genel tasnif, Adem Asil ise halka, atlama masası ve genel tasnifte finalde yarıştı.