Türkiye Haberleri SON DAKİKA | UEFA'dan Merih Demiral'a skandal ceza! CAS gerçeği ortaya çıktı

SON DAKİKA | UEFA'dan Merih Demiral'a skandal ceza! CAS gerçeği ortaya çıktı

05.07.2024 - 14:06 | Son Güncellenme:

UEFA, EURO 2024 Son 16 Turu'nda oynanan Avusturya maçında 'bozkurt' işareti yapan Merih Demiral'a iki maç ceza verdi.

UEFA, milli futbolcu Merih Demiral'ın attığı golden sonra yaptığı sevinç nedeniyle soruşturma başlatmıştı. UEFA'nın kararı belli oldu.

Haberin Devamı

SKANDAL CEZA

UEFA, EURO 2024 Son 16 Turu'nda oynanan Avusturya maçında attığı gol sonrası 'bozkurt' işareti yapan Merih Demiral'a iki maç ceza verdi. 

UEFA'dan yapılan açıklama şu şekilde:

Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın, genel davranış ilkelerine uymadığı, temel nezaket kurallarını ihlal ettiği, spor etkinliklerini sportif olmayan nitelikteki gösteriler için kullandığı ve futbol sporunun itibarını zedelediği gerekçesiyle, katılabileceği toplam iki (2) UEFA milli takım müsabakasından men edilmesine karar vermiştir.

CAS YOLU KAPALI

Türkiye Futbol Federasyonu'nun, Merih Demiral için verilen 2 maçlık ceza kararını CAS'a taşıyacağı bildirilmişti. Ancak bu yolun kapalı olduğu öğrenildi. 2 maç ve altında alınan cezaların hukuken CAS'a taşınma hakkının bulunmadığı belirtildi. 

Haberin Devamı

SON DAKİKA | UEFAdan Merih Demirala skandal ceza CAS gerçeği ortaya çıktı

BAKAN OSMAN AŞKIN BAK'TAN AÇIKLAMA

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Avusturya maçındaki "bozkurt" hareketi nedeniyle UEFA tarafından milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza verilmesine tepki gösterdi.

Bak, "UEFA'nın, hukuki hiçbir dayanağı olmayan, bütünüyle siyasi olduğuna inandığımız haksız ve yanlı kararını kınıyoruz. Ülkemize ve milli futbolcumuz Merih Demiral'a uygulanan bu çifte standarda karşı hukuki yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Futbolcularımıza inanıyoruz. Onlar da gereken cevabı yeşil sahada verecektir!" paylaşımında bulundu.

TFF'DEN 30 SAYFALIK SAVUNMA

Türkiye Futbol Federasyonu, Merih için savunmasını bu sabah UEFA'ya gönderdi. 30 sayfalık yapılan savunmada, Merih Demiral'ın yaptığı bu işaretin Türk geleneğinin 1000 yıllık simgesi olduğu vurgulanırken, daha önce diğer futbol müsabakalarında yapılan ve ceza almayan olayların da savunmaya eklendiği ifade edildi.

UEFA'DAN ÇİFTE STANDART

UEFA, Merih Demiral'ın cezası sonrası çifte standarda imza attı. Avrupa futbolunun patronu, Jude Bellingham'a 1 maç ertelenmiş men cezası ve 30 bin sterlin para cezası verdi.

Böylelikle Bellingham İngiltere Milli Takımı'nın çeyrek final mücadelesinde oynayabilecek. 

Haberin Devamı

ŞENES ERZİK'TEN TEPKİ

Attila Gökçe'ye konuşan TFF Onursal Başkanı, UEFA ve FIFA onursal üyesi Şenes Erzik, Merih Demiral konusu hakkında şu açıklamalarda bulunmuştu:

Merih olayından bir şey çıkmaz. Bozkurt işareti dünyada yaygın mı? Kaç ülkede biliniyor ki. Bence bu olayı ortaya koyanlar, yanlış ata bindiler. Bu işten bir şey çıkmaz.

"İLİKLERİME KADAR HİSSETTİM"

Milli futbolcu Merih Demiral, Avusturya maçında attığı golden sonra yaptığı sevince dair sorulan soruya cevap vermişti. Basın toplantısında konuşan Merih Demiral şu sözleri dile getirmişti:

"Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra onu iliklerime kadar hissetim. Bozkurt aklımda yoktu, taraftardan görünce tepkimiz gecikmedi. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum."

SERVET YARDIMCI'DAN AÇIKLAMA

UEFA İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu (CEDB) tarafından 2024 Avrupa Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki bozkurt hareketi nedeniyle milli futbolcu Merih Demiral'a verilen 2 maç cezanın futbolun bağımsızlığına müdahale olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Servet Yardımcı, AA'ya yaptığı yazılı açıklamada, "UEFA Disiplin Kurulu tarafından A Milli Takım oyuncumuz Merih Demiral hakkında verilen cezayı üzüntüyle karşıladığımı ve kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim. Sorunsuz devam eden bir turnuvada, maç bittikten sonra yapılan doğal bir kutlamayla ilgili cezalandırma talep edilmesi futbolun bağımsızlığına müdahaledir." ifadelerini kullandı.

"Futbolcumuz, EURO 2024'te kendisinin attığı gollerle çeyrek finale yükseldiğimiz ve 'Maçın Oyuncusu' seçildiği bir anın mutluluğunu Türk taraftarlarıyla kutladığı sırada, doğal bir sevinç paylaşımı yapmıştır." değerlendirmesinde bulunan Yardımcı, şu ifadeleri kullandı:

"Burada rakibini veya herhangi bir topluluğu incitebilecek unsur söz konusu değildir. Oyuncu, duygusunu maç sonrasında katıldığı basın toplantısında da doğal bir biçimde ifade etmiştir. Futbolcuların kutlama yöntem ve şekilleri herhangi bir grubu veya kitleyi aşağılayıcı olmadıkça ya da temel nezaket kurallarını ihlal etmedikçe cezalandırma olmamalıdır. Disiplin Kurulu, UEFA yönetiminden bağımsız ve kendi iç işleyişiyle karar alan bir kurul olmakla birlikte, çok geç olmadan bu yanlıştan dönülmesi gerektiğine dair inancımı vurgulamak isterim. Türkiye olarak futbolun tüm güzelliklerini dünyaya izletmeye devam ettiğimiz EURO 2024'te oynayacağımız çeyrek final mücadelesinden önce hiçbir şeyin dikkatimizi dağıtmasına izin vermemeli, 'Bizim Çocuklar'ın final yolculuğuna her zamankinden daha fazla konsantre olmalıyız."