01.04.2021 - 15:30 | Son Güncellenme:
Galatasaray Kulübü, Fenerbahçe yöneticisi Metin Sipahioğlu'nun bugünkü iddialarına yanıt verdi. GS TV'deki programa G.Saray Başkan Yardımcısı Yusuf Günay ve Spor Tarihçisi Melih Şabanoğlu katıldı.
Galatasaray Kulübü Başkan Yardımcısı Yusuf Günay'ın sözleri: "Üzücü bir nitelendirmelerle karşı karşıya bir program izledik. Bizi ziyadesiyle üzdü. Rakibe saygı. Biz rakip camialara asgari saygıyı göstererek hareket ettik. Yöneticiler, genel kurullarından aldığı etkiyi layıkıyla yerine getirmeli. Türkiye'nin en büyük camiasını rencide edecek üslupla konuştular. Fenerbahçe camiası ve Fenerbahçe yönetimi elbette ayrıdır.
"Başarısızlıkları örtmek ve gündemi değiştirmek adına TFF'ye başvuru yapıldı"
Ali Koç seçimi kazandığında Türk sporu için yeni bir dönem başlayacak dedik. Rakibiniz ne kadar kaliteli olursa, siz de güçlü ve zinde kalmak durumunda olursunuz ve teyakkuzda olmanızı sağlar. G.Saray, son 3 yılda F.Bahçe'ye karşı hiç mağlubiyet almadı. Kendi sahasında (Kadıköy'de) 2 kez galip gelmiştir. G.Saray VAR ile birlikte rakibine üstünlük sağlamıştır. Başarısızlıkları örtmek ve gündemi değiştirmek adına TFF'ye başvuru yapıldı. Bu başvuruyu başta ciddiye almadık.
"Asla kabul edilemez yanlış bir söz"
90 yıl öncesine giderek yapılan bir başvuru bu. Siz 90 yıl önceye giderek kuralı olmayan, bir yılda iki şampiyonu içinde barındıran sezonları şu anda meşrulaştıramazsınız. Hukuku uygun olmadığı anda konu yeniden gündeme getirildi. Bunun sonuçlarının nereye varacağını hesap etmeleri gerekir. Esas mesele F.Bahçe yöneticisinin G.Saray camiası için sarf ettiği söz. Bu ülkenin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Galatasaray Spor Kulübü'nün terör örgütüyle bir araya getirmesi üzüntü verici bir durumdur. Bu tip insanların ülkemizde yöneticilik yapmaması lazım. Bu son derece yanlış, asla kabul edilemez bir sözdür. Sorumsuzca G.Saray Spor Kulübü için böyle bir iddiada bulunmak kabul edilebilir bir şey değil. Bizi böyle bir savunmaya mecbur bıraktılar.
F.Bahçe Başkanı Ali Koç'un Aziz Yıldırım için söylediği sözler yayınlandı
Galatasaray Kulübü, GS TV'de 2018'de Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un eski Başkan Aziz Yıldırım için "Fetöcü savcıları ben mi kulübe üye yaptım? Ben mi tavla oynadım?" şeklindeki sözlerini bulunduğu görüntüleri yayınladı.
Türker Arslan: "Beyanları saygısızca ve terbiyesizceydi"
Yayına bağlanan Eski Tahkim Kurulu Başkanı Türker Arslan'ın açıklamaları şöyle: "Ben 15 seneyi aşkın Tahkim Kurulu başkanlığı yaptım. Fenerbahçe daha önce böyle bir müracaat yaptı. Biz de Fenerbahçe'nin talebini reddettik. Böyle bir karar TFF'nin arşivlerinde bulunur. Böyle bir karar var iken bu konu yeniden gündeme getirilemez. F.Bahçe'nin genç yöneticisini üzüntüyle izledim. Fenerbahçe'nin o dönemki başkanına ve yöneticilerine sorarsa, benim ne kadar adil hareket ettiğimi bilir. Kendisi, tezgah kuruldu anlamında bir beyanda bulunuyor. Beyanları saygısızca ve terbiyesizceydi. Tamamen yanlış. Böyle bir şey söz konusu değil. Tarafsız olduğum tescilli. Metin Sipahioğlu denen arkadaş beni bir araştırsın. Karar Tahkim Kurulu'nun arşivindedir, dosyalardadır. TFF bu konuda sorumludur, başvuru evrakını açıklamalı. Aziz Yıldırım genel kurulda yaptığı konuşmada zaten TFF'ye şampiyonluklar için bir başvuru yaptığını söylüyor. Kendileri zaten bunu söylüyor."
"Tahkim Kurulu kararları en üst karar"
Daha sonra söz alan yönetici Yusuf Günay "Anayasa'nın 59. maddesine 3. fıkra eklendi. Spor Federasyonları üzerinde, Tahkim Kurulu görüldü. Tahkim Kurulu kararlarının, en üst karar olduğu açıklandı. Tahkim Kurulu karara bağladıktan sonra, tekrar bir başvuru olamaz. Beşiktaş'ın şampiyonluk talepleriyle ilgili ilgi çekici bir kısım var. 1957-1958 öncesindeki şampiyonlukların ulusal lig statüsünde olamayacağı karara bağlanmış. Herkes bunu net görebilir" şeklinde konuştu.
Spor Tarihçisi Melih Şabanoğlu: "2014'te Sipahioğlu ile bu konuda yazışmıştım"
GS TV'deki programda Spor Tarihçisi Melih Şabanoğlu şöyle konuştu: "2014 yılında, Metin Sipahioğlu'yla bu konu hakkında yazışmıştım. O konuşmadan sonra bu konu üstünde çalışmaya başlamıştım. 2014 yılından beri, bu konu hakkında çalışmalarımı sürdürüyorum. Sadece gerçeği söyleme mükellefiyetiyle konuşuyorum. Tarihçi hassasiyeti ve Galatasaray kültürüyle büyümüş bir insanım, Galatasaray Lisesi'ne girmiş bir insanım. Bu yayını Fenerbahçeliler de izliyor, onları da saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Fenerbahçe tarihine de katkım olmuştur. Fenerbahçe tarihçisi Barış beye, Fenerbahçe maçına ilişkin ilk belgeyi ilettim.
"Kimse 1959 öncesini yok saymıyor"
Öncelikle şu iki hususu net bir şekilde söylemek lazım. Kimse 1959 öncesini yok saymıyor. Tahkim Kurulu'nun 2002 yılında verdiği kararla 59 öncesine geçilmiştir. Tahkim'in kararı varken 1959 öncesi sayılmıyor diyemeyiz. İkinci olarak da bu konuda bir kupa mühendisliğinin yapıldığını düşünüyorum. 1959 öncesi yok sayılıyor deniliyor ama Galatasaray'ın 1953 yılında Türkiye Futbol Birinciliği'nde kazandığı bir kupa var. Buna hemen itiraz geliyor profesyonel dönemde amatör olarak kazanıldı diye. 1951 yılında ilk profesyonellik çıktığı zaman bütün kulüpler bir anda profesyonel olmadı ki. Ölçülerek biçilerek bir kupa mühendisliği yapıyor.
"Milli Küme başladığında TFF mahalli ligleri kapatıyor"
Milli Küme başladığında, TFF mahalli ligleri kapatıyor. En son şehir ligi 1959 yılında oynanıyor. Milli Küme başladıktan sonra artık şehir ligi yok. Milli Küme, tek ve ana turnuva alıyor. Milli ligde küme düşme sistemi ve süreklilik var. Milli kümede bir düzenlilik yok. Milli lig başladıktan sonra temsiliyet olarak Ankara ve İzmir'in önemli takımları katılıyor. Temsiliyet olarak milli küme 8 takımla yapılıyor. Milli lig ise 20 takımla yapılıyor. Temsiliyet olarak kesinlikle çok farklıdır.
"O dönemde İstanbul Ligi'ni takımlar daha çok önemsiyor"
Fenerbahçe 1941 yılında Beykoz'a 2-1 yeniliyor, bu yüzden İstanbul Ligi şampiyonluğunu kaybediyor Beşiktaş'a. Milli kümeye baktığımızda, Beykoz ayarında bir takım yok İzmir ve Ankara'da. O dönemki takımların en çok önemsediği lig, İstanbul Ligi. İstanbul Ligi'nde 8 kere şampiyon olan Beşiktaş, Milli Küme'de 8 şampiyonluk çıkarmıyor. Beşiktaş o yıllarda İstanbul Ligi'nde fırtına gibi eserken, Milli Küme'de daha az şampiyonluğu var. 1937'ye kadar İstanbul, İzmir ve Ankara'nın şampiyonları katılırken, 1937 yılında Milli Küme'nin başlaması ve üç şehri kapsamasıyla birlikte, Türkiye Futbol Birinci Ligi ikiye bölünüyor. Bu çok önemli bir saptama. Bir ülkede tek ulusal organizasyon olur.
Günay: "Gerekli hukuki başvurumuzu yapacağız"
Yönetici Yusuf Günay şöyle devam etti: "Ben bunu şöyle değerlendiriyorum: Rekabette geri kalmanın çaresizliği. Saha dışında olaylar daha fazla konuşulmaya başlandı. Fatih Terim hocamızın TFF'den aldığı tazminatla aldığı spekülasyonlar vardı. Geçmiş defterleri karıştırma noktası buradan kaynaklanıyor. Sahadaki başarısızlığın oluşturduğu psikolojik bir durum var. Ciddi bir travma ile karşı karşıyalar. Bu hakaretlerin hiçbiri karşılıksız kalmayacak. Gerekli hukuki başvurumuzu yapacağız. Camdan köşkte oturuyorsanız komşunuza taş atmayacaksınız. Biraz kendi iç dünyanıza bakın. Karşınızdaki kulübü terör örgütü ile suçlamak akıl almaz bir şey.
"Fenerbahçe rakip kulüplere şampiyonluk dağıtılıyor"
Cumhuriyet ve krallık meselesinde; krallık meselesi, taraftarımızın Real Madrid'e yaptığı bir göndermedir. İlgili kulüp (Fenerbahçe) bir de rakip kulüplere şampiyonluk dağıtılıyor. Falancanın 20, falancanın 2, falancanın 1 diyor. Siz denetleyici misiniz? Bu ülkede bir kaos yaratır bu. Böyle bir şey olmamalı. İlgili yönetici kardeşimiz, Galatasaray'ın 1959 öncesinde bizden fazla şampiyonluğu olsaydı bunu icra eder miydi dedi. Fenerbahçe, ligde Galatasaray'ın önünde olsaydı bu müracaatı yapar mıydı? Kin ve nefret duygularıyla hareket etmememiz gerekir. Fenerbahçe'nin 28 şampiyonluk başvurusunun kabul edilmeyeceğine inanıyorum. Kamu kurumları, kanunla görevlerini yerine getirirler."