05.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
MURAT AĞCA
A Milli Kadın Voleybol Takımı'nın Milletler Ligi'ndeki muhteşem mücadelesini Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ yorumladı. Akif Üstündağ salon müjdesi verdi. İşte detaylar...
- Sayın başkan, Türk sporu için voleybol ne ifade ediyor?
“Gelinen noktada veriler, istatistikler ve kamuoyu ilgisi bize, voleybolun artık Türkiye’nin bir numaralı takım sporu olduğunu gösteriyor. İşte Ankara’da oynadığımız Milletler Ligi’ndeki maçlarımızı gördünüz. Tüm biletleri 1 saat içinde tükendi. Ankara Spor Salonu’nun yanına bu salonun iki katı bir salon daha yapsak kesinlikle o da dolacaktı. Voleybolun bu kadar ilgi görmesi, voleybol ailesi olarak heyecanımızı, şevkimizi ve motivasyonumuzu giderek artırıyor.”
- Ankara’nın bu süreçlerde özel bir yeri var mı?
“Ankara’da 2003 yılında 5 bin kişilik Atatürk Spor Salonu’nda final oynadık ve Avrupa ikincisi olduk. O günden beri Ankara’da voleybol sevgisi giderek büyüyor. Sonrasında 7 bin kişilik TVF Başkent Voleybol Salonumuz’a da sığmadık. Şimdi Ankara Spor Salonu’na ilave saha içi tribünlerle içeri 15 bin kişi girdi. 13-17 Temmuz’da final etabı oynayacağız yine Ankara’da ve şimdiden yarı final ve final biletleri tükendi bile!”
- Bazı ülkelerde stadyumda voleybol maçları gördük, bizde de olur mu?
“En büyük hayallerimizden ve hedeflerimizden birisi de bu. İki hayalim var biri lisemiz var ama ortaokula kadar inmek istiyoruz. İkincisi de şartlar ve imkanları oluşturup, Türkiye’de bir uluslararası karşılaşmayı stadyumda, on binlerce seyirci önünde oynamak istiyoruz. Bunun için çalışmalara şimdiden başladık. Örneğin, Elazığ’da 7 bin kişi önünde erkek milli takımımız maç yaptı. Şimdi düşünüyorum, 20-25 bin kişilik bir stadyum olsa, doldururduk. Mesela, Ankara’da Eryaman’daki stadımızın içine de ek tribünler kurarak 25 bin kişiyle rahatça maç oynayabiliriz. Bu işi birkaç yıl önce Polonya yaptı. Niye Polonya yapabiliyor da Türkiye yapmasın? Önce 25 bin kişilik statta görelim, belki sonrasında oralara da sığmayacağız!”
- Özellikle genç nesilde voleybola yöneliş ve büyük bir ilgi var. Bunu neye bağlıyorsunuz?
“Sadece seyirci olarak değil, paydaş olarak da gençlerimiz voleybolun içinde… TVF Voleybol Lisesi’nde biz antrenörlük, hakemlik dersleri de veriyoruz. Bu hafta, 28 hakem adayımızın kursu bitti ve mezun ettik, onlar geleceğin hakemleri. Burada biz geleceğin oyuncularına, hakemlerine, antrenörlerine yatırım yapıyoruz. İki yıldır karşılıksız burs da veriyoruz gençlerimize. Öyle güçlü sponsorlarımız var ki, sadece milli takıma veya lige sponsor olduk demiyorlar. Bizim nerede destek ihtiyacımız varsa orada bizimle yol arkadaşlığı ve değer ortaklığı yapıyorlar. Bugün 36 ilde fabrika voleybol var. Hedefimiz 81 il! Fakat pandemi bizi de olumsuz etkiledi. Bu açıkları kapatmak için festival voleybolunu devreye soktuk. Anadolu’nun dört bir yanında voleybola ilgiyi artırdık. Bunların karşılığını da alıyoruz...”
Hedef artık kürsü
- Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Filenin Sultanları 5. oldu. Paris 2024 için nasıl bir beklentiniz var?
“Artık sadece olimpiyata katılmak bizi tatmin etmiyor. Tokyo’da 5.’lik derecemiz var. İnşallah Paris 2024’e de bu kez hem erkeklerde, hem kadınlarda katılmayı hedefliyoruz. Her iki takımımız da Dünya Şampiyonası oynayacak. Bu turnuvaları ne kadar iyi derecelerle neticelendirirsek, olimpiyatlara da katılmamız kolaylaşacak. Paris 2024’te artık kürsüyü hedefliyoruz.”
Aslında yabancı kuralı değişmedi
- Yabancı kuralı 3+1’den 3+2’ye çıktı. Bu değişikliğin sebebi nedir?
“Buradaki amacımız, aslında yabancı kotasını kullanacak takımlarda kenarda oturan yerli oyuncuların farklı takımlarda değerlendirmesini teşvik etmek. Bunun çalışmasını yapıp, kulüplerle paylaştık. 3+1’de esameye 10 yerli, 4 yabancı yazılıyor. Ben size 3+2 vereyim, siz de benchte oturtacağınız genç oyuncuları başka takımlara kiralık verin dedik. Bunu da mantıklı buldular.
Aslında normalde yabancı kuralı değişmedi. Sonuçta listede bir yabancı belki fazla olacak ama sahada yine aynı sayıda yabancı oynayacak.
Buna karşılık kenarda kalan gençlerimizin de oynamasını sağlayacağız.”
Maracana’da 95 bin kişiye oynandı
Bir futbol stadyumunda voleybol maçı oynama fikri, günümüzden 40 yıl öncesine dayanıyor. Takvimler 1983 yılını gösterirken Brezilya ile Sovyetler Birliği erkek milli takımları, 95 bin seyircinin doldurduğu Rio’nun ünlü Maracana Stadı’nda karşı karşıya gelmişti. 26 Temmuz’da oynanan karşılaşmadan sadece 9 ay önce iki takım Dünya Şampiyonası finalinde karşılaşmış ve kazanan SSCB olmuştu. İşte bu maçın Maracana’daki rövanşında yağan yağmura rağmen tribünlerde 95 bin taraftarının yalnız bırakmadığı Brezilya, dramatik bir geri dönüşle galibiyete ulaşmıştı. 1984’te ise Sao Paulo’daki Morunbi Stadı’nda Brezilya, 60 bin kişi önünde bu kez ABD’den, Los Angeles Olimpiyat Oyunları finalinin rövanşını 3-0 ile almıştı. Stadyumda voleybol maçlarının en yakın örnekleri, 2014 Dünya ve 2017 Avrupa Şampiyonası’nda yaşandı.
Yine erkeklerde ev sahibi Polonya, Sırbistan ile Varşova’daki Ulusal Stadyum’da karşılaştı. 63 bin kişinin izlediği müthiş karşılaşmayı Polonya 3-0 kazanmıştı.
Bu maç, diğerlerinden farklı olarak bir resmi voleybol maçını izleyen en kalabalık seyirci olarak tarihe geçti. 2017’de ise Varşova Ulusal Stadı’ndaki rövanşı kazanan bu kez Sırbistan oldu.
Geleceğimiz garanti altında
“U21 kızlarımız set bile vermeden final etabına kaldılar. İnanıyorum orada final oynayacağız. U22 erkekler puan vermeden finallerdeler. Yaş ortalamalarına baktığımızda büyükler dahil her kategoride dünyada ilk üçe giren genç takımlara sahibiz. Havuzumuz da çok geniş. Akdeniz Oyunları, İslami Dayanışma Oyunları, Milletler Ligi ve Dünya Şampiyonası için farklı milli takımlarımız çalışıyor. Bu yaş ortalamasıyla bu başarıları elde ediyorsanız, voleybol sevgisi bu noktadaysa, bu hareketin sürdürülebilir olduğunu gösterir. Yani kısacası, Türk voleybolunun geleceği de garanti altında…”
Reytingde futbolu geçtik
- Voleybolda çok fazla turnuva oynanıyor, başarılar güzel ama sporcular yıpranmıyor mu?
“Yıpratmaması mümkün değil. Bizim kadın ligimiz dünyanın en kaliteli ligi. Bu tip bir ligde oynamak her zaman yorucudur. İşte final serimiz 5 maça gitti. Bana bir istatistik geldi, 4. maçın oynandığı gün aynı saatte şampiyon takımın futbol maçı var, reytingde biz çok öndeyiz! Voleybolun geldiği nokta açısından bu çok önemli. Lig serisi bitti, bir hafta sonra Şampiyonlar Ligi serisi devam etti. Final oynayan Imoco’nun oyuncuları VNL’in ilk etabına yorgunuz diye gelmedi ama Vakıfbank’taki oyuncularımız Zehra, Ayça tatillerini yarıda kesip ‘çok özledik’ deyip milli takıma geldiler. Bu forma aşkı başka kimde var? Milli takımın ‘angarya’ gibi düşünüldüğü günlerden, bugün ‘milli takımda nasıl daha çok yer alırım’ noktasına geldik. Camia olarak, tüm paydaşlarımızla aynı takımdayız ve birlikte emin adımlarla geleceğe yürüyoruz.”