22.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ATTİLA GÖKÇE
Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda 13 madalya ile gerçekleşen başarının yanı sıra can sıkan konular ve iddialar da var. Kafile içinden resmi statüsü olan bir spor adamı, Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç ile Antrenör Cahit Süme arasında yaşanan uyumsuzluk sorunu olduğunu iddia etti, “Başkan, Busenaz Sürmeneli’nin antrenörünü değiştirmek istedi. Ancak Busenaz, Cahit Süme ile çalışmak için ısrarcı oldu. Başka bir antrenörle madalyayı riske atabileceğini ileri sürerek itiraz etti” dedi.
Uyumsuzluk ya da sürtüşme… Madalya maçı arifesinde böyle bir olayın Busenaz’ın moralini bozacağı ve başarısını engelleyebileceği dile getirilince konu kapandı.
Olayı Türkiye Boks Federasyonu Eyüp Gözgeç’e sordum. Tümüyle yalanladı, şunları söyledi :
“Kesinlikle böyle bir şey yok. Busenaz, çocukluğundan beri Cahit Süme ile çalışıyor. Ayrıca arada akrabalık bağları da var. Cahit Süme, Busenaz’ın teyzesinin eşi... Eniştesi oluyor. Böyle bir durumda Busenaz ile Cahit Süme’yi ayırmak akıllı adam işi olmaz. Biz tecrübeli bir federasyonuz. Antrenörler arasında bazı uyumsuzluk sorunları oldu, çözdük. Barıştırdık. Benim sorumluluk anlayışım hiçbir saçmalığa izin vermez!”
Bu haberi polemik ve spekülasyon konusuna dönüştürmek istemiyorum. Busenaz Sürmeneli anneannesini, Cahit Süme de kayınvalidesini kaybetti. Konuyla ilgili açıklama yapmak isterlerse, bu sayfa onlara açıktır. Eyüp Gözgeç’e sordum: “Peki Başkan, iki madalyaya karşılık bir kadın, üç erkek boksörümüz de ilk maçlarını kaybettiler, madalya alamadılar. Beklenmedik yenilgilerle şaşırttılar. Bu durumda federasyonunuzu başarılı sayabiliyor musunuz?”
“İki madalya kazanan bir federasyon herhalde başarısız sayılmamalı. Biz kızlarımızı beş yıldan beri dünya ve olimpiyat şampiyonluklarına hazırlıyorduk. Hedeflerimizi tutturduk. Talihsizlikle, görünmez kazalarla kaybettiğimiz maçlar oldu. Ama Busenaz Sürmeneli ile Buse Naz Çakıroğlu’nun madalyaları üzüntümüzü hafifletti.”
Gözgeç, Busenaz Sürmeneli’nin final maçını da anlattı:
“Şampiyonluğu Arjantinli hakemin dürüstlüğü sayesinde kazandık. Birinci rauntta Çinli rakibi 4-1 galipti. İkinci raunt başladığında Busenaz’ı daha aktif bir hamle ile ringe sürdük. Önce sağ kroşe ile rakibine saydırdı. Sonra da pasif kalıp sürekli sarılan rakibine ihtar verdirerek maçı çevirdi. Busenaz bunları yapmasa, hakem de doğru kararları vermese madalyayı kaçırabilirdik.”
Hatırlanacağı üzere Türkiye boksta 3 kadın ve 3 erkek kotası almış, ringde 1 altın, 1 gümüş madalya kazanmıştı.
Tokyo 2020’de tüm boksörlerimizin aldığı sonuçları gözden geçirdik.
Sürmeneli tekniğini enişteden almış
Olimpik spor dallarında görev alan antrenörler, sporcularıyla adeta bütünleşerek kariyerlerini sürdürüyor.
Busenaz Sürmeneli, 10 yaşından beri eniştesi Cahit Süme ile çalışıyor. Hoca ve sporcusu, boksu alfabenin A’sından Z’sine kadar birlikte (!) adeta ezberlemişler. Busenaz ayak hareketlerini, savunmayı, kontra yumruk atmayı ve farklı yumruk stillerini Cahit Süme’den öğrenmiş.
Süme’nin fundamental (temel teknik) öğretilerinin yanı sıra taktik bilgisinin de çok zengin olduğu anlatılıyor. Gongla birlikte rakibin üstüne giderek ilk etkiyi yaratmanın önemini, rakibi kovalayarak köşeye sıkıştırmanın ve seri yumruklar atmanın değerini çok iyi anlattığı söyleniyor. Hocanın önemli bir başarısı da, müsabaka sırasında kenardan kısa ve net komutlarla boksörünü yönetmesi. O komutların maç kazandıracak kadar etkili olduğuna inanılıyor. Busenaz Sürmeneli’nin teknik ekibinde Başantrenör Cahit Süme ile birlikte Zonguldaklı antrenör İshak Tiryaki de yer alıyor. Cahit Süme aynı zamanda Trabzonspor boks şubesinin de antrenörü. Trabzon Belediyesi’nde de kadrolu olarak çalışıyor.
Buse Naz Çakıroğlu’nun antrenörü ise Nazım Yiğit. Muhammed Ali Kolu ile birlikte çalışıyorlar. Ekipte ayrıca Esra Yıldız’ın antrenörü Nedim Baba var. Adı geçen 5 antrenör, Boks Kadın Milli Takımı teknik ekibini oluşturuyor. Erkek Milli Takımı’nın başında 5 yıldan beri Kübalı antrenör Raimondo Zamora Nunez var. Seyfullah Dumlupınar, Şener Seyrek, İbrahim Bostancı ve Vedat Demirkol da ülkemizin farklı illerinden gelerek teknik ekibi oluşturuyor.
Çiftçi, sert kayaya çarptı
Türk boksörleri, Tokyo 2020’de talihsizlik ve tecrübesizlikle sarsıldılar. 52 kiloda Batuhan Çiftçi, en son finalde karşılaşabileceği Özbek rakibi Shakhobidin Zoirov ile ilk maçında buluştu. 2016 Rio Olimpiyat Oyunları Şampiyonu Özbek boksör, müsabakayı kolay kazandı. Çiftçi yaşadığı kura talihsizliğinin bedelini hayal kırıklığı ile ödedi.
Yeni şampiyon: Büşra
Türkiye, kadınlar ve erkeklerde 22 yaş ortalamasıyla olimpiyat boks müsabakalarına en genç kadroyla katılan ülkelerden biri oldu. TBF Başkanı Eyüp Gözgeç, tüm boksörlerin Paris 2024’e de katılabilecek yaş aralığında olduğunu söyledi. Boksta en yeni yıldız adayımız, 80 kiloda Dünya Gençler Şampiyonu unvanını kazanan 19 yaşındaki Büşra Işıldar. Kilo düşürülerek 75 kiloda ülkemizi Paris’te temsil etmesi düşünülüyor.
Ekinci, fondötenle ringe çıktı
69 kilodaki boksörümüz Necat Ekinci, olimpiyat köyünde dolaşırken, rüzgarın etkisiyle sallanan yol işareti tabelası suratına çarptı. İlk tedavisinden sonra iki gün odasından çıkamayan Ekinci’nin, müsabakaya çıkmaması gerektiği ifade edildi. Ancak genç boksör ısrarla ringe çıkmak istediği, dövüşmeden dönmeyeceğini söyleyince fondöten formülü bulundu. Yüzündeki yara izleri kapatıldı ve maça başladı. Ancak ilk yumrukta yaraları açılıp kanamaya başladı. Maçı da kaybetti.
‘Sus be Bayram!’
81 kiloda Bayram Malkan, Küba asıllı Azerbaycanlı boksör Loren Berto Alfonso Dominguez’e 5-0 yenildi. İlk raundda rakibine ihtar verdirerek 3-2’lik öncelik kazanan Bayram, ikinci raundda hakemle sık sık konuşup tartıştı. Aldığı ihtarlarla geri düştü ve maçı adeta elinden kaydırarak kaybetti.
Esra Yıldız’a ağır abla!
60 kiloda Fenerbahçeli boksör 24 yaşındaki Esra Yıldız, 40 yaşındaki Finlandiyalı rakibi Mira Potkonen’e üstünlük sağlayamadı ve çeyrek finalde 3-0 yenilerek elendi. Müsabakayı izleyenler, Potkonen’in çok tecrübeli bir boksör olduğuna dikkat çekerek, Esra’nın da ilk kez katıldığı olimpiyatta elenmesini normal karşıladılar.