Türkiye'nin takım sporlarında gurur tablosu olan bir branş var; voleybol...
Filenin Sultanları'nın en son Avrupa Şampiyonu apoleti, 7'den 70'in herkesin gururla omuzuna konarken, spor aleminde birçok kişi, eminim ki voleybolun futbola nasıl yansımaları olabileceği konusunda kafa yormuştur. En kolay yolu da, bir dönem Türkiye Futbol Federasyonu Yönetimi'nde bulunan, Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ'ın, yeşil sahalara yakıştırılması...
Allah'ı var, Üstündağ da her yere yakışır doğrusu. Ama taşıma suyla değirmen döner mi? İyi işleyen dişli, başka makineyi düzgün çalıştırabilir mi?
Ya nasıl olacak?
Kadınlar Voleybol Ligi'nde de, Erkekler Voleybol Ligi'nde de, banka takımlarının üstünlüğü biliniyor. Her ne kadar büyük kulüpler, "Neden bu bankalar voleybola yatırım yapıyor ki?" diye hayıflansalar da, özellikle, kadınlarda Vakıfbank, erkeklerde de Ziraat Bankkart ve Halkbank, voleybola damgasını vuran ekipler arasında...
Ayrıca, Fenerbahçe'de Opet'in ağırlığı, yine filede Eczacıbaşı'nın destansı varlığı, buradaki rekabeti inanılmaz boyutlara taşımadı mı?
Sadece voleybolda değil, basketbolda da Efes gibi, geçmişteki Ülker gibi müessese takımlarının varlığını kim inkar edebilir?
Sadede gelelim; neden bu müesseseler, bankalar futbolun içine oturtulmasın? Neden bunlar, büyük takımların, Anadolu ekiplerinin bayraktarı olmasın?
Zaten bu gidişle, 4 büyükler bankaların eline kalmayacak mı? Şaka bir yana, "Yeniden yapılanma anlaşması", sadece kredilerle değil, iş birliğiyle spora sunulmalı...
Devasa boyutlara ulaşan finansal borçlanmaların eriyebilmesi, buna benzer yöntemlerle sağlanabilir. Mesela, bankaların voleyboldaki başarısı, futbolda devam edemez mi?
Belki de, işin bu evreye ulaşmasıyla "büyük kulüplerimiz" daha iyi yönetilir, daha tutarlı bir finansal tablo ortaya çıkabilir ve yılların aymazlığıyla oluşan negatif birikim, böylelikle "bünye"den dışarı atılabilir.
"Olsun" ya da "olmalı" değil, "olabilir" ya da "olabilmeli" demek kimseyi korkutmuyor olsa gerek...
Üstelik, bu banka konsorsiyumları arasında sadece devlet bankaları da yok. Denizbank var, Yapı Kredi var.
Var mısınız futbolda da var olmaya...
Ne kadar ömür biçersiniz?
Ermenistan beraberliği sonrasında, A Milli Takımımızın teknik patronu Stefan Kuntz sorgulanmaya başlandı. Alman hocanın pamuk ipliğine bağlı durumunun ardından, çeşitli papatya falları açılır oldu.
Birçok kişinin, "Burası Türkiye" dediğini duyar gibiyim. Ama Almanya'ya bakar mısınız? 123 yıllık tarihinde, ilk kez bir teknik adamın işine son verildi. Hansi Flick, 4-1'lik Japonya hezimeti sonrasında gönderildi.
Şimdi Türkiye'nin, Japonya ile bir "gelecek" imtihanı var. Bir hazırlık maçından çok daha ötesi olacak inanın. Her ne kadar Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Kuntz ile devam" dese bile, siz ne kadar ömür biçersiniz?
Bizde kim özür dileyecek?
Kuzey Makedonya Milli Takımı formasını giyen Fenerbahçeli eski futbolcu Eljif Elmas, İtalya ile oynadıkları maçın ardından "pardon" dedi, özür diledi.
Neden? Hem de kendisiyle çok alakası olmayan bir nedenden...
Enis Bardhi'nin golüyle, dev rakibinden 1-1'lik beraberliği koparan Makedonya’nın yıldızı Eljif, "İtalya'yı böyle bir sahada ağırladığımız için tüm İtalya'dan ve Avrupa'dan özür dilerim. Bizim için mükemmel bir sonuç aldık fakat zemin futbol oynamaya hiç uygun değildi" diyerek gönlünden geçeni dile getirdi.
Eljif Elmas'ın özrü tamam da, Türkiye'de bu özrü dileyecek kaç kulüp var?
Daha geçen gün, Ümit Milli Takımı'nın yarın İtalya ile oynayacağı maç, sahadaki sorunlar nedeniyle Sakarya'dan Kocaeli'ne alınmadı mı? Üstelik, tüm Türkiye'nin çim ihtiyacına cevap vermeye çalışan Sapanca-Arifiye'yi içinde barındıran Sakarya... Trendyol 1. Lig'de şampiyonluğa oynayan Sakarya...
Bu sadece bir örnek... Türkiye genelinde o kadar fazla var ki...
Bu isimler nerede?
Türkiye Futbol Federasyonu, üç gün önce 5 ile 18. haftalar arasında oynanacak maçların programını yayınladı.
Milli takımlar nedeniyle, ligin tatil olduğu haftada, bilmem dikkatinizi çekti mi? Kayserispor'un maçlarını oynadığı stadın adı, RHG Enertürk Enerji; Fenerbahçe'nin Ülker, Gaziantep'in Kalyon, Çaykur Rize'nin Çaykur Didi, Antalyaspor'un Corendon Airlines...
Peki Galatasaray ve Trabzonspor'un ne? Tabii ki, RAMS Park ve Papara diyeceksiniz. Ama değil... Birinde Ali Sami Yen Spor Kompleksi, diğerinde ise Şenol Güneş Spor Kompleksi yazıyor.
Neden acaba?
Fenerbahçe'de stada Atatürk'ün isminin verilmesi tartışılırken, sponsorluk için milyonlarca lira akıtan bu şirketlerin adı nerede?