TRABZONSPOR-KAYSERİSPOR
(Cüneyt ÇAKIR)
Tecrübesi ile maçı kontrolü altında tuttu. Oyunun sertleşmesine ve tansiyonun artmasına izin vermedi. A.Turan’a gösterdiği ilk sarı kart doğruydu. Ancak 2. sarıdan kırmızı kart gösterdiği topa kasıtlı elle oynadığı pozisyonda yorum hatası yaptı. El kararı tamam ama sarı kart gereksizdi. Bulunduğu yerden görme şansı yoktu. Gabriç’in tepkisine aldandı. Makakula, attığı gol öncesi topu aldığı pozisyonu ofsayt olarak değerlendirmeliydi. Gol kutlamasında aşırıya kaçan G.Ünal’a gösterdiği sarı kart kurala uygundu.
BURSASPOR-İ.B.BELEDİYE
(Koray GENÇERLER)
Topu oyunda tutma gayreti içinde abartıya kaçınca oyunun kontrolünü kaybetti. Karşılaşma berabere devam ederken ceza alanı içinde İ.Akın topu rakibinden kurtardığı anda Ö.Erdoğan’ın kontrolsüz müdahalesi ile yerde kaldı. Penaltı vermeliydi. O.İpek-M.Kus ikili mücadelesindeki devam kararında haklı. Sylla’ya gösterdiği iki sarı kartın devamındaki kırmızı kart doğruydu. İ.Akın’ın aşırı itirazları ve otoritesini sarsan fiziki müdahalesi sonrası gösterdiği kırmızı kart doğru. Ancak itiraz öncesi taç çizgisi kenarında İ.Akın faule maruz kalmıştı. Sıkışık bir yerdi. Oyunu durdurup faulü verebilse önleyici hakemlik yapmış olurdu.
ESKİŞEHİRSPOR-BEŞİKTAŞ
(Tolga ÖZKALFA)
Maçın başında takımların ve oyuncuların niyetini sezerek faullerde çok dikkatli davrandı. Ancak disiplin uygulamalarında aynı standardı sağlayamadı. İlk devre Fink, Doğa ve M.Yılmaz’a sarı kartını çıkarmalıydı. Oyunu durdurduktan sonra kararını protesto amaçlı olarak topa vuran Koray ve Uğur’a sarı kartını göstermeliydi. Pozisyonun devamında Koray’a kart göstermesi gerektiğini eliyle işaret eden İ.Üzülmez’e de sarı kartını çıkaramadı. Ceza alanı içine topla giren B.Kocabey’in açık olan koluna rakibinden seken top çarparak önüne düştü. Ve gollük bir pozisyon oldu. Gol olmaması ile tartışılmaktan kurtuldu. Hakem için şanssız bir andı. Arkada kaldığı için görme şansı yoktu. Topu elleriyle kontrol eden Ivesa’ya Nobre’nin kontrolsüz hareketi nedeni ile sarı kartını göstermeyince haklı olarak itiraz eden Ivesa’ya kart göstermesi sırasında yorum hatası yaptı.
KASIMPAŞA-DENİZLİSPOR
(Yunus YILDIRIM)
Son derece önemli karşılaşmayı deneyimi ve otoritesi ile başarılı yönetti.
MANİSASPOR-ANTALYASPOR
(Bülent YILDIRIM)
Ömer’in seyirciden gelen yabancı maddelere yaptığı tepkide sarı kart gösterilmez. Ali Zitouni-Kemal ikili mücadelesindeki penaltı kararı tartışmalı.
SİVASSPOR-GAZİANTEPSPOR
(Hüseyin GÖÇEK)
Ev sahibi takım için son derece önemli maçta deneyimi, üstün kondisyonu ile pozisyonları yakından izleyerek verdiği objektif kararlarla başarılıydı.
DİYARBAKIRSPOR-G.BİRLİĞİ
(Fırat AYDINUS)
Deneyimi ve otoritesi ile zorlu karşılaşmayı tartışılacak kararlardan uzak kalarak başarılı yönetti.
FENERBAHÇE-GALATASARAY
(Bünyamin GEZER)
Maç öncesi yaşananlar tansiyonu yükseltmişti. Karşılaşma öncesi yardımcı hakeminin kafasının yarılması sonrası maçı başlatmamalıydı. Fauller ile disiplin uygulamalarında da, doğru ve tutarlı kararlar veremedi. Alex’in attığı ilk gol öncesi R.Carlos, aktif alanda topun üzerinden atlayarak rakibini aldattı. Rakibe müdahalesinden dolayı golün ofsayt olarak iptali gerekirdi. Kazım’ın, Servet ve G.Zan’la girdiği ikili mücadeleler sonrası gollük ataklarını faul gerekçesiyle durdurması oyun genelinde devam ettirdiği pozisyonlarla çelişti. Ceza alanı içinde Franco’nun, Alex’i düşürmesi sonrası penaltı kararı doğru. Ancak bariz gol şansını engellediği için Franco’ya çıkardığı kartın rengi sarı değil kırmızı olmalıydı. R.Carlos’a yumruk atan Keita’ya çıkardığı kırmızı kart doğruydu. Karşılaşma süresince yaptıkları hareketler nedeni ile E.Belözoğlu, G.Zan ve Kazım’a sarı kart göstermeliydi.
Gezer cesaret edemedi
Derbi maçı öncesi sahada yaşanan olaylar haftaya damgasını vurdu. Uzun süredir futbolun içindeyim iki takım oyuncularının maç başlamadan, ısınırken birbirlerine girdiklerine ilk defa tanık oldum. Maçın hakemleri sahada olayları görüyor. Otoriter tanınan Bünyamin Gezer, olaylara karışan futbolculara ne yaptırım uygulayabildi, ne de yardımcı hakemi Tarık Ongun’un kafasının yarılması sonrası maçı tatil etme yetkisini kullanmaya cesaret etti.
MHK sezon başı hakemlere yönelik verdiği talimatlarda “Hakemin sağlığını tehlikeye sokan fiili durumlarda” kesinlikle maçın tatil edilmesini istedi. Maç başlamamış, Tarık Ongun’un kafası yarılmış ve dikiş atılmış. Maç devam ederken bu olay olsa maçı tatil edecek olan Bünyamin Gezer, maç başlamamış olduğu için uygulamaktan çekindi.
Futbol Oyun Kuralları’nın 5.maddesi seyirci tarafından atılan bir cismin hakem veya yardımcı hakemlerden birine çarptığında, olayın ciddiyetine bağlı olarak hakemin maçı tatil edebileceğini belirtmiştir.
Ne Oğuz Sarvan, ne de Mahmut Özgener bu konuda ne yapması gerektiğini söyleyemez. Müsabaka başlamadan 2 saate kadar maçın oynanıp oynanmamasına Futbol Federasyonu karar verebilir. Ancak artık sahaya çıktıktan sonra yetki hakemdedir.
Bünyamin Gezer, bu tarihi fırsatı kaçırarak kamuoyunda hakemlik becerisi hakkındaki olumlu düşüncelerin askıya alınmasına neden oldu.