TRABZONSPOR-ANKARAGÜCÜ
(İlker MERAL)
Davranış biçimi, kart gösterirken tavırları, oyuncuları tahrik ediyor. De Nigris’in, ceza alanına girdiği anda topa yetişme şansı bulunmayan sadece rakibini bozmaya yönelik olarak kontrolsüz bir hareketle rakibine yaslanarak dengesini ve gol pozisyonunu engelleyen Selçuk’un hareketine penaltı verip, bariz gol şansını engellemeden kırmızı kart göstermeliydi. Dos Santos’un, ceza alanı içinde topa değil G.Ünal’a yaptığı hareket de penaltıyı gerektiriyordu. 2. gol öncesi, Isaac-Bouzid ikili mücadelesindeki faul kararı da hatalıydı. Oyun içinde benzer pozisyonları devam ettirmişti.
HACETTEPE-ESKİŞEHİRSPOR
(Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Batuhan’ın attığı golün yardımcı hakem tarafından ofsayt gerekçesiyle iptal edilmesi tartışmalı bir pozisyondu. Youla’nın ceza alanına girdiği anda arkadan Tolga tarafından çekilmesine, penaltı verip bariz gol şansını engellemesinden dolayı kırmızı kart göstermeliydi. Orhan’ın ceza alanı içinde düşürülmesindeki penaltı kararı doğruydu.
SİVASSPOR-KOCAELİSPOR
(Tolga ÖZKALFA)
12. kural ve disiplin uygulamalarında hâlâ basit hatalar yapıyor. Rakibe giden topu eliyle kasıtlı kesen Zinko ile Faruk’a topsuz yaptığı faul sonrası Hamza’ya sarı kartını göstermeliydi. Ceza alanı içinde Musa-Kaleci Kılıçaslan arasındaki mücadelede kontrolsüz gelen kalecinin hareketini değerlendiremedi. Elle oynamamasına rağmen Musa’ya sarı kart gösterdi.
GALATASARAY-KAYSERİSPOR
(Selçuk DERELİ)
Tartışmalı kararların bol olduğu bir müsabakaydı. Ceza alanında topu rakibinden kurtardığı anda Lincoln ayağını Eren’in yerde sabit konumda bulunan bacağına takarak kendini yere bıraktı. Hakemi aldatmaya yönelik davranışından dolayı gösterilen sarı kart doğruydu. Burada oyuncular arasında temaslı bir mücadele yoktu. Eren hareket etmedi. Lincoln rakibinin üzerine doğru giderek ayağını taktı ve düştü. Kayserispor’un çabuk kullanacağı serbest vuruşu gereken mesafeye açılmayarak kasıtlı olarak engellediği için Lincoln’e gösterdiği ikinci sarıdan kırmızı kart oyun kurallarına uygundu. Ceza alanına girmek üzere iken Eren’in hafif temasını hissettiği anda kendini yere atan M.Baros’un pozisyonundaki devam kararında da haklıydı. Son dakika içinde Turgay-Emre Aşık arasındaki mücadelede yerde kayarak gelen Emre’nin eli yerdeydi topun çarpmasındaki devam kararı kanımca doğruydu. Ceza alanı içinde Servet’in, M.Eren’e topsuz müdahalesi ise tartışmalıydı. Kafası kanayan M.Baros’un itiraz sırası elindeki kanı hakemin formasına sürmesi sonrası gösterdiği sarı kart yeterliydi. Otoritesini sarsan bir hareket olarak değil, oyuncunun canının yanması sonrası bir tepkisi olarak algılanmalı.
GAZİANTEPSPOR-ANKARA
(Özgür YANKAYA)
Süper Lig’de çıktığı ilk maçında fiziki görüntüsü, kararlarındaki tutarlılıkla başarılıydı.
GENÇLERBİRLİĞİ-BURSASPOR
(Süleyman ABAY)
Topu oyunda tutma gayreti içinde bazen aşırıya kaçıyor. Oyuncuları uyarırken daha sakin davranmalı.
ANTALYASPOR-DENİZLİSPOR
(Aytekin DURMAZ)
İki takım için de son derece önemli müsabakaydı. Antalyaspor ceza alanında Yalçın, rakibine yaptığı müdahalede topa dokunamadı. Kale vuruşu veya penaltı olması gerekirken, köşe vuruşu verdi. Hakan’ın attığı golü faul gerekçesiyle iptali tartışmalıydı. İkili bir mücadeleydi.
İ.B.BELEDİYE-FENERBAHÇE
(Cüneyt ÇAKIR)
Faul ve kart standardında yaptığı hatalarla maçın önüne geçti. İ.B.Belediyespor’un attığı iki gol öncesi pozisyonlar ofsayt olarak değerlendirilerek atılan goller iptal edilmeliydi. İki yardımcı hakem de hizayı iyi tespit edemedikleri için hata yaptılar. Mahmut’a kararına itiraz ettiği için sarı kart gösterdi. Aynı itirazları daha şiddetli şekilde yapan Alex ve Güiza’ya ise göstermedi. Güiza-Mahmut ikili mücadelesinde oyunu durdurup faul vermesi ve Mahmut’a ikinci sarıdan kırmızı kart göstermesi hatalıydı. Kale alanı önünde Kazım’ı itekleyen Gökhan’ın hareketine penaltı verebilirdi. G.Gönül’ün, Tjikuzu’ya arkadan yaptığı hareketin karşılığı ikinci sarıdan kırmızı kart doğru ancak Tjikuzu’ya gösterdiği kırmızı kart ise anlamsızdı. Yardımcıları ile beraber maçın skoruna etki ettiler.
KONYASPOR-BEŞİKTAŞ
(Koray GENCERLER)
İkili mücadelelere müsaade etti. Şüpheli durumlarda oyunu durdurmadı. Faul kararlarındaki isabet oranı yüksekti. Sarı kartlarını yerinde ve zamanında kullanarak, oyunun sertleşmesini engelledi. Rakibini arkadan tutanlar ile kararlarına itiraz eden oyunculara müsaade etmemeli. Günden güne kendine olan güveni artıyor. Fiziki görüntüsü, avantajlara dikkati, otoritesini oyunculara kabul ettirmesi, oyunu devamlı kontrolünde tutarak başarılı bir müsabaka yönetti.
Oğuz Sarvan konuşmalı!
Oğuz Sarvan, MHK Başkanı olarak her hafta oynanan müsabakalardan sonra artık basın toplantısı yapmalı. Böylece tartışılan kararlara açıklık getirerek kamuoyunu aydınlatmalı.
Sorumluluk sahibi görevine bağlı herkesin yapması gereken davranış biçimini sergilemeli.
Bu açıklamasını da Futbol Federasyonu internet sitesinde veya yayıncı kuruluşa telefonla bilgi vermekle yapmamalı.
Kural Hatası tartışmalarını,
Çıkan kartların oyun kurallarına uygun olup olmadığını,
Atamalarda hangi kriterleri göz önüne aldıklarını,
Gözlemci notlarına önem verip vermediklerini,
Kulüplerden gelen ve her hafta çoğalan tepkiler hakkındaki düşüncelerini,
Oynanan 9 maçın hakemler bakımından genel bir değerlendirmesini, yapmalı!
Ligin tansiyonu gün geçtikçe artıyor. Puan kaybeden her takım, hakemleri, MHK’yi ve dolayısıyla Futbol Federasyonu’nu suçlayıcı açıklamalar yapıyorlar.
Federasyonun, MHK’yi savunması doğru gibi görünse de, herkes Sarvan’dan açıklama bekliyor.
Bu sessiz tavrını ve tarzını devam ettirirse, uzun zamandan beri kendisine ve hiçbir MHK’ya verilmeyen desteği boşa çıkarmış olur.