ANTALYA-TRABZON (Halis ÖZKAHYA)
Tedirgindi. Bir hafta iyi, bir hafta başarısız yönetimler sergiliyor. Bu sezon istikrarlı değil. Karşılaşmada otoritesini kuramadı. Faul ve kart uygulamalarında tutarsızdı. Ceza alanı içinde Musa, Teofilo’yu arkadan tutup çekerek düşürdü. Penaltıydı. Hem kendisinin hem de yardımcı hakeminin önü açıktı.
BURSASPOR-SİVASSPOR (Abdullah YILMAZ)
Seyirci baskısının olmadığı maçta rahat ve sakin görüntüsüyle oyun devamlı kontrolündeydi. İkili mücadelelerde topa ve rakibe yapılan müdahalelerde tutarlıydı. Karşılaşmanın sertleşmesine izin vermeyen yönetim tarzı ile başarılıydı.
KAYSERİSPOR-BEŞİKTAŞ (İlker MERAL)
Deneyimsizliği nedeniyle maç içinde iyi yer alamadı. Takımlar ve oyuncular hakkında biraz plan yapabilse Makukula ile Ferrari ve Sivok arasında oyun alanı içinde oluşan hava topu mücadelesindeki itme, tutma ve çekmeleri değerlendirebilirdi. Oyunu sürekli olarak uzaktan izlediği için faul ve kartlarında tutarsızdı. Makukula’ya ceza alanı içinde önce Ferrari’nin sonra Sivok’un yaptığı kural dışı hareketler penaltıyı gerektiriyordu. Benzer hareketlere ceza alanı içinde ve dışında farklı kararlar verdi. M.Eren’in İ.Toraman’a, Serdar’ın Fink’e yaptığı hareketlerde kartını kullanamaması ilginçti.
G.BİRLİĞİ-ANKARAGÜCÜ (Yunus YILDIRIM)
Ağır saha şartlarında oynanan karşılaşmada deneyimi, otoritesi, iki takım için de verdiği objektif kararlarla başarılıydı. Gençlerbirliği oyuncularının ele çarpma nedeniyle itiraz ettikleri pozisyonlardaki devam kararları doğruydu.
GAZİANTEP-ESKİŞEHİRSPOR (Tolga ÖZKALFA)
Zor şartlarda oynanan maçı tartışmalı kararlardan uzak kalarak iyi yönetti.
MANİSASPOR-DİYARBAKIR (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
İki takım için de çok önemli maçta tecrübesi ile skoru etkileyecek kararlar vermeden başarılıydı.
B.BELEDİYE-FENERBAHÇE (Fırat AYDINUS)
Maça yardımcı hakemi Orkun Aktaş ile birlikte damga vurdu. Deniz’in attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali kanımca hatalı bir karardı. Deniz topa vurduğunda A.Santos, Hasagiç’in görüş çizgisini kapatmıyordu. Öne doğru hareketi kaleciyi aldatıcı ve oyalayıcı değildi. Top kaleye girdikten sonra Hasagiç’in önüne geldi. Top kendisine çarparak veya kaleciye herhangi bir müdahalesi olmadan gol olmuştu. Baroni, aşırı kuvvet kullanarak Serhat’a yaptığı sakatlayıcı hareketi nedeni ile kırmızı kart görmeliydi. Alex-Mahmut ikili mücadelesinde top havada ve her iki oyuncunun da oynama mesafesindeydi. Alex’e kontrolsüz hareketi nedeni ile çıkardığı kırmızı kart hatalıydı. Rakibini sakatlamak amacı ile kasıtlı bir hareketi yoktu. B.Belediye’nin attığı 2. gol de tartışmalı. Kale alanı önüne ortalanan pozisyonda Ali Güzeldal topun ve savunma oyuncularının önünde oyuna ve rakibe müdahalesi vardı.
GALATASARAY-KASIMPAŞA (M.Kamil ABİTOĞLU)
Maçın başında E.Toraman’ın kaleci Franco’dan dönen topu tamamlamasıyla attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali doğruydu. Çünkü Şahin topa vurduğu anda E.Toraman ofsayt pozisyonundaydı ve bulunduğu pozisyondan avantaj elde etmişti. Koray’ın ceza alanı içinde Jo’yu arkadan kolundan çekerek pozisyonunu bozması nedeniyle verdiği penaltı ve bariz gol şansını engellediği nedeniyle çıkardığı kırmızı kartta haklıydı. Dos Santos topu pas olarak ayağından çıkardığı anda Keita toptan ve savunma oyuncularından kale çizgisine daha yakındı. Gol ofsayt gerekçesiyle iptal edilmeliydi.
Ceza alanı içindeki tutmalar ve çekmeler
Son haftalarda ceza alanı içine ortalanan köşe vuruşu veya serbest vuruşlarda oyuncuların birbirlerini tutmalarına veya çekmelerine karşı hakemlerin, gerekli önlemi almadıkları, sportmenlik dışı bir şekilde yapılan bu ihlallere gerekli disiplin cezasını uygulamadıkları görüldü. Futbolda ikili mücadeleler tabii ki doğaldır. Ancak bu mücadele sırasında haksız fiziksel temasta bulunan oyuncuların cezalandırılması gerektiği de unutulmamalıdır.
Hakemlerin ceza alanı içindeki bu hususlarda,
* Savunma oyuncusunun elle, kolla yaptığı bu müdahale ile hücum oyuncusunun hareketi engellendi mi?
* Bu müdahale hücum oyuncusunun ilerlemesini ve takımının atağını engelledi mi?
* Savunma oyuncusunun bu hareketi engellememi yoksa kazara mı oldu?
* Savunma oyuncusu, hücum oyuncusunun ceza alanı içinde seçtiği pozisyonu engellemek için mi ellerini veya kollarını kullandı?
* Bu kurallara aykırı tutma ve itme hareketini hücum oyuncusu mu başlattı?
* Hücum oyuncusu, bu fiziksel teması hakemi aldatarak bir penaltı kazanmak için mi kullandı?
Kriterlerini göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.
M.Topal’a İ.Toraman’ın, Teofilo’ya Musa’nın, Makukula’ya önce Ferrari’nin sonra Sivok’un yaptığı benzer hareketler hakemler tarafından değerlendirilemedi.