DiğerMert Aydın yazdı: Engeller sadece kafaların içinde!

Mert Aydın yazdı: Engeller sadece kafaların içinde!

08.09.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Paralimpikte 1992 ve 2000’de Türkiye’yi sadece bir sporcumuz temsil ederken, 2004’te Korhan Yamaç ile başlayan fırtına, bugün çok başka boyutlara geldi. Artık her yerde sporcularımızın başarıları manşette... Desteğe devam. Her şeyden önemlisi ailelere güzel bir mesaj: Çocuklarınızı eve kapatmayın. Engeller sadece kafaların içindedir.

Mert Aydın yazdı: Engeller sadece kafaların içinde

İki yıl kadar önce Londra’da bir kafedeyim. İçeriye 60-65 yaşlarında bir adam giriyor. Yaşına göre çevik. Üzerinde gördüğüm eşofman, sporcu kişiliğini de doğruluyor sanki. Dikkatle o eşofmanın üzerinde yer alan ibareye bakıyorum. “2012 London Paralympics” yazıyor. Dayanamıyorum, “Görevli miydiniz?” diye soruyorum. “Britanya Golbol takımının hocasıydım” diyor. “Ben Türkiye’den geliyorum” deyince yerinden doğruluyor ve, “Ooo champions (şampiyonlar)!” yanıtını veriyor heyecanla... O anda daha iyi anlıyorum Sevda Altınoluk ve arkadaşlarının başardıklarını. Tıpkı birkaç ay önce Türkiye konserinden önce onlarla buluşan tenor Andrea Bocelli gibi...

Haberin Devamı

Paralimpik Oyunları dünyada giderek daha fazla ilgi gören ve kendi süper yıldızlarını ortaya çıkaran bir organizasyon. Fiziksel engellerini yaşamları için engel saymayarak spor yapan gençlerin hayallerini süsleyen bir hedef. Ve son 20 yılda Türk paralimpik takımının kazandığı başarılar, bizim engelli gençlerimizin de ailelerinin de o eski çekingenliklerini atmaya başladığını gösteriyor. Belki ülkede hala birçok yerde onlar için kolaylıklar sağlanmasa da spor, bambaşka bir dünyanın kapısını açıyor.

Gürkan kapıları açtı

1992’de yüzücü Mehmet Gürkan, Barcelona’da ülkemizi temsil etti ve kapıları açtı. 2000 Sidney’de ise bir başka yüzücü Ali Uzun’du temsilcimiz.

Ve 2004 Atina... Sporcularımızın iyi bir hazırlığın ardından neler yapabileceğini gördüğümüz Paralimpik Oyunları. 8 sporcuyla gittik komşuya. Bırakın sporseverleri, spor medyasının bile önemli bir kısmının haberi yoktu olan bitenden. Ancak Gazi Korhan Yamaç tüm dikkatleri üzerine çekerek 1 altın, 1 bronz madalya elde etti. Artık Paralimpik oyunlarından herkes haberdardı.

Haberin Devamı

2008 Pekin’de artık 16 sporcumuz vardı. Madalya sayımız ve bunların rengi aynı kaldı. Bu kez iki kadın sporcumuz, ilkleri başarıyordu. Okçumuz Gizem Girişmen altın madalyaya ulaşırken masa tenisinde Neslihan Kavas bronzu kaptı. Şu belli oluyordu. Türk Paralimpik kafilesi her organizasyonda misliyle artıyordu. Ve artık sporcularımız, ülkede tanınan isimler olmaya başlamıştı.

Efsanenin doğuşu

2012 Londra’da artık 67 sporcumuz vardı. Golbol, görme engelli futbol ve tekerlekli sandalye basketbol dallarında takımlarımız sahnedeydi. Nazmiye Muslu, halterde altın madalya kazandı. Hem de dünya rekorlarını parçalayarak. Yine tek altın vardı ama diğer renklerdeki madalyalar artmıştı. Halterde Çiğdem Dede, atıcılıkta Atina’nın kahramanı Korhan Yamaç, judoda Nazan Akın, masa tenisinde bireyselde Neslihan Kavas ve kadınlar takımda Kavas, Ümran Ertiş ve Kübra Öçsoy gümüş madalya kazandılar. Okçulukta Doğan Hancı, judoda Duygu Çete, halterde Özlem Becerikli ve Golbol erkek takımımız bronz madalyayı elde ettiler. Sıralamada 43. sıraya yükselmiştik.

Haberin Devamı

Ve 2016 Rio. 81 sporcuyla oradaydık. Ve bir efsanenin doğuşunu izledi dünya. Kadın Golbol takımımız ilk Paralimpik altınına ulaşırken dünya sporuna Sevda Altınoluk isminde bir efsane armağan ediyorduk. Bir başka efsane de art arda ikinci altınını alan Nazmiye Muslu’ydu. Erkekler masa tenisinde Abdullah Öztürk de ilk altınını alırken, oyun içinde bile Karadenizlilerin kıvrak zekasını izleyenlere gösteriyordu.

Masa tenisinde Kübra Korkut’tan gümüş geliyordu. Aynı spor dalında erkek takımımız (Abdullah Öztürk, Ali Öztürk, Nesim Turan) bronz aldı. Bronz kazanan diğer sporcularımız judoda Ecem Taşın ve Mesme Başbağ, atıcılıkta Ayşegül Pehlivanlar ve atletizmde Semih Deniz’di. Genel sıralamada 34 numaraya yükselmiştik.

Altın sporcularımız

2020 Tokyo, pandemi nedeniyle 2021’e kalmıştı. 87 sporcuyla kafilemiz yerini almıştı. 5 yıl öncenin altın madalyalı isimleri, masa tenisinde Abdullah Öztürk ve Golbol Kadın Milli Takımımız, unvanlarını korumayı başardılar. Bu isimler, sporun engel tanımayacağını bir kez daha gösteriyorlardı.

Haberin Devamı

Okçulukta Nihat Türkmenoğlu ve karışık takımda Bülent Korkmaz-Öznur Cüre çifti gümüş aldılar. Atıcılıkta Ayşegül Pehlivanlar ve tekvandoda Meryem Betül Çavdar da ikinci sırada tamamladılar Paralimpik oyunlarını. Judoda Recep Çiftçi ve Zeynep Çelik, halterde Besra Duman, masa tenisinde Nesim Turan, Ali Öztürk ve Kübra Korkut, yüzmede Sevilay Öztürk ve tekvandoda Mahmut Bozteke, bronz madalyayı kaptılar.

Günlerdir spor sayfalarında, ekranlarda, internette hep Paralimpik sporcularımızın Paris’teki başarılarını izliyorsunuz. Desteğe devam. Her şeyden önemlisi ailelere güzel bir mesaj: Çocuklarınızı eve kapatmayın. Engeller sadece kafaların içindedir.