Başarı ve çıkarılacak derslerle dolu çeyrek final yolculuğu!

Milli Takımı’mız, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na çeyrek finalde veda etti. Turnuvaya katılmak zaten başlı başına bir başarı iken, bu noktaya kadar gelebilmek ayrı bir gurur kaynağıdır.

Bu nedenle, oyuncularımızı yürekten tebrik ediyorum. Hiçbir şekilde ezilmeden, başa baş, dişe diş, hatta çoğu zaman rakiplerinden üstün futbol oynadılar.

Sonuç olarak daha iyisi olabilir miydi? Kesinlikle olabilirdi. Ancak futbol hatalar oyunudur ve İtalyan hocamız Vincenzo Montella’nın tercihleri bu noktada belirleyici oldu.

Haberin Devamı

Forvetsiz oynama ısrarı, bazı oyuncu tercihlerindeki ısrarı, yetersiz kalanları sahada tutma çabası, geç müdahaleleri ve takımı geri çekmesi kaçınılmaz sonu getirdi.

Ancak bu heyecan verici genç kadroyu da Montella’ya borçluyuz. Çok iyi bir jenerasyon yakaladık. Doğru tercihler ve oyun anlayışı ile bu çocuklar bizlere büyük başarılar yaşatabilir.

Diğer yandan çeyrek finalde sahada kaybettik ancak çok şey de kazandık.

Takımın özgüven ve tecrübe kazanması önemliydi ama en önemlisi ulusça eski günlerdeki gibi hatta daha da fazla kenetlendik, uyandık, ayağa kalktık.

Türkiye’ye her konuda şaşı bakan Türk düşmanı Avrupa ve onların içimizdeki maşaları yaptıkları ve söylemleri ile bizi kendimize getirdi. Ulusça ayağa kalkıp “Ne Mutlu Türküm Diyene” Atatürk sözünü çok daha büyük bir coşkuyla söyledik.

“Bir başkadır benim memleketim” diyerek milli sembolümüze çok daha fazla sarıldık. Çeyrek finalde kaybetsek de milli şuurumuz zirve yaptı. Kaybederken çok şey kazandık.

Son olarak Bozkurt sembolünün Türk Milli Takımı armasında yer alması önerisini destekliyorum.

Alman armasında kartal, İngiliz’de aslan, Rusya’da ayı, Fransız’da horoz varsa bizde de Kurt olabilir...

İlk günden bugüne turnuvayı ele alacak olursak; Euro 2024’te genç yeteneklerin performansları göz kamaştırıyor. Genç oyuncular, hızları ve enerjileriyle takımlarına dinamizm katıyorlar. Turnuvada başarılı görünen ekiplerin bir diğer ortak noktası oyuncular arasındaki güçlü iletişim ve uyum. Futbolcuların tüm aksiyonlarda sürekli içsel diyalog halinde olmaları pozisyon hatalarını en aza indiriyor ve hem takım savunmasını hem hücum aksiyonlarını güçlendiriyor.

Haberin Devamı

Modern futbol artık maç sırasında taktik değişikliklere hızla adapte olmayı gerektiriyor.

Euro 2024’te birçok takım, oyun içinde farklı stratejiler deneyerek rakiplerine üstünlük sağladı. Futbolda artık teknoloji ve veri analizi kullanımı da ister istemez ön planda. Takımlar, gerek rakip gerekse kendi performanslarını değerlendirmek için gelişmiş veri analiz araçlarını kullanıyorlar.

Rakamlara körü körüne bağlı bir anlayışın ön planda olmasına külliyen karşıyız. Ancak bu gelişimi de görmezden gelemeyiz.

Sonuç olarak Euro 2024, futbolun evrildiği yeni taktiksel ve teknik anlayışları gözler önüne seriyor. Yeniliklere adapte olmak için önce iyi analiz etmek, sonra da uygulama modelleriyle geçiş yapmak şart.

TFF, bunu yapar mı? Durun seçim var! Ya kulüpler?

Hele bir transfer bitsin!

Kısaca Euro 2024’ten çıkaracağımız çok dersin olduğu bir gerçek.