Aynı ruhla yeniden!
Paris 2024 Yaz Olimpiyatları’nın başlamasına sadece 2 gün kaldı. Türkiye, olimpiyatlarda 18 spor dalında 102 sporcu ile yerini alıyor. Kafilede kadın sporcu sayısı ilk kez erkekleri geçti. En genç sporcumuz ise, 16 yaşındaki yüzücü Kuzey Tunçelli oldu.
Fransa, olimpiyatlar için sadece şehrin yüzünü yenilemekle kalmadı. Spor merkezlerini bile çok kısa sürede inşa etti.
Ayrıca Paris 2024 Olimpiyatları, tarihin en fazla bilet satılan oyunları oldu.
Olimpiyat oyunları için çıkarılan 10 milyon adet biletin 9,3 milyonluk bölümü şimdiden satıldı. Olimpiyat tarihinde ilk kez açılış töreni şehrin içinde yapılacak ve halka açık olacak. Sen Nehri üzerinde 6,5 kilometrelik hat boyunca kafileler teknelerle açılış töreninde yer alacak. Tören, Trocadero Meydanı’nda son bulacak.
Türkiye, törende 191. sırada geçiş yapacak. Fransızcaya göre alfabetik olarak sıralama yapılacak.
Türkiye bu zamana kadar 21 defa olimpiyatlara katıldı ve 18 olimpiyattan 9 branşta 104 madalya kazandı.
Ülkemizin oyunlarda kazandığı 104 madalyayı 18 olimpiyata pay ettiğimizde olimpiyat başına 5,7 madalya düşüyor.
Madalya konusunda çokta başarılı bir ülke değiliz. Bu da bir gerçek. Katıldığımız son 6 olimpiyatta da kazandığımız toplam madalya sayısının ortalaması da, olimpiyat başına 7, 6 madalyaya tekabül ediyor.
Türkiye’nin olimpiyatlarda inişli-çıkışlı bir performansının olduğunu rahatlıkla görebiliriz.
Hem de inanılmaz imkanlara rağmen!
76 yıl önce Londra’da yapılan olimpiyatlarda Türkiye 12 madalya ile ülkeler sıralamasında 7. olurken, 1960 Roma olimpiyatlarında 7’si altın toplam 9 madalya ile ilk 6 ülke arasında yer aldı.
Son dönem örneklerinden bahsetmek gerekirse de, Türkiye 2000 Sydney’de kazandığı 5 madalya sayısını, 2004 Atina Olimpiyatları’nda 11’e yükseltti.
2004 Atina’da elde edilen 11 madalya sayısı hemen bir sonraki Pekin Olimpiyatları’nda (3 sporcumuzun dopingli çıkmaları neticesinde) 5’e düştü, 2012 Londra Olimpiyatları’nda madalya çöküşü devam etti ve Türkiye omuz zoruyla 3 madalya kazanabildi.
Londra'dan sonra güreşçilerimizin sahneye çıkmasıyla, 2016 Rio Olimpiyatları’nda Türkiye toplam 8 madalya kazandı. Yani bu kez madalya sayımız 3’ten 8'e yükseldi.
2020 yılına gelindiğinde karate branşının oyunlara eklenmesiyle birlikte Türkiye madalya şansını artırdı, kazanılan 4 madalya ile Tokyo Olimpiyatları’nda 13 madalya elde ettik.
Yani, oyunlarda belirli bir istikrarı yakalayamadığımızdan madalya sayısı ve ülke sıralamasında devamlı inişli-çıkışlı bir durum söz konusu.
Geçtiğimiz ay Nielsen Gracenote, Paris 2024’ün (tahmini) en çok madalya kazanacak ilk on ülkesini yayınladı.
Doğaldır ki, bu 10 ülkenin içerisinde maalesef Türkiye yok!
Bu sıralamaya göre, ABD’nin Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda madalya sıralamasında en üst sırada yer alacağı öngörüldü.
Nielsen Gracenote’un tahminlerine göre, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda ABD’nin 37’si altın olmak üzere toplam 129 madalya kazanacağı öngörülüyor.
Raporda, Çin’i 35’i altın toplam 85 madalya ile ikinci sıraya koyuyor.
Ev sahibi takım Fransa ise, 26 altın, 16 gümüş, 11 bronz madalya ile üçüncü sırada yer alıyor.
Olimpiyatların iddialı bir diğer ülkesi İngiltere ise 17’si altın toplam 64 madalyayla Avrupa’ya liderlik edecek ve Paris 2024’te ilk dörde girecek ülkeler arasında gösterildi.
Japonya 17’si altın ve toplamda 56 madalya ile beşinci sırada, Avustralya 15’i altın toplam 48 madalya ile altıncı sırada, İtalya 13’ü altın 47 madalya ile yedinci, Almanya 10’u altın 39 madalya ile sekizinci, Hollanda 10’u altın 35 madalya ile dokuzuncu ve Güney Kore 7’si altın 23 madalya ile onuncu sırada yer aldı.
Nielsen Gracenote, tahmini madalya dağılımında Türkiye’ye 5 altın, 5 gümüş, 4 bronz madalya ile 15. sırada yer verdi!
Baktığımız zaman Nielsen Gracenote’nin Türkiye ile ilgili tahmini madalya sayısı ve reel saha verileri birbiriyle uyuşmuyor.
Dolayısıyla, Türkiye bölümüyle ilgili madalya tahminlerini reel saha verileriyle karşılaştırdığımız da karşımıza bam başka bir tablo çıkıyor…
En son 2020 Tokyo Olimpiyatları’ndan örnek verecek olursak, Türkiye Tokyo’da 6 branşta 13 madalya kazanmıştı…
Bilenler bilir, bu 13 madalyanın 4’ünü karatecilerimiz kazandı.
Ancak, karate branşı 2024 Paris’te olmayacağı için, Türkiye eksi 4 madalya ile oyunlara başlayacak!
Diğer branşlara baktığımızda “Madalya kazanır” dediğimiz kaç branş ve kaç sporcumuz var? Örneğin Güreşte Taha Akgül, Rıza Kayaalp, Ali Cengiz, Yasemin Adar, Buse Tosun, Okçulukta Mete Gazoz, Judoda Kayra Sayit ve Vedat Albayrak, Tekvandoda ise 1-2 sporcu Paris’te madalya kovalayacak potansiyele sahip.
Boksa gelince; Buse Naz Sürmeneli ile Busenaz Çakıroğlu’nun madalya şansı yüksek.
Erkeklerde de bir boksörümüz kürsüye çıkabilir.
Bunların yanında Filenin Sultanları’nın da yüksek ihtimalle kürsü yapacaklarını tahmin ediyorum…
Bu durumda en iyi şartla ve en iyi tahminle 10 madalya kazanırız diye düşünüyorum.
Bu madalyaların kaçı altın olur?
Bunu tahmin etmek kolay değil.
Çünkü bizim ‘madalya kazanabilir’ dediğimiz bir çok sporcu artık profesyonel sporculuk hayatlarının son demine geldiler ve üstelik yaş konusunda da oldukça mesafe aldılar.
Yani demek o ki; Nielsen Gracenote ya da diğer şirketler masa başında ne tahmini yaparlarsa yapsınlar bizim gördüğümüz “Türk sporu gerçeği”ni asla göremezler…
Nielsen Gracenote’ye ve sizleri yok sayanlara inat madalyalara ambargo koyun.
Tüm Türkiye’nin gözü kulağı, kalbi ve duası sizinle...
Başarılar Team Türkiye!