Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu kadar sıkı bir kadronun bu kadar eksik oynayışını nasıl yorumlamak lazım?
Eksik kaldıkları 46’ıncı dakikaya kadar öyle sert filan değil, standart savunma yapan Denizli’yi hiç eksik yakalayamayışına bakmalı önce. 5-6 kişiyle savunmasını da öne çıkararak çıkmaya çalışan yeşil-siyahlıları dönüşlerde savunmada neredeyse hiç eksik yakalayamadılar. İki sebeple:
1-Dönen toplar, ribauntlar ne derseniz büyük bir yüzdeyle Denizlililer tarafından alındı.
2-Galatasaray, Denizlinin çıkışlarında, onlar dönmeden arkaya hiç uzun top atmadı. Halbuki Euro 08’in en önemli dersi buydu.
‘Herkes savunmayı biliyor ve rakibi aşmak için o kalabalık savunmanın üzerine topla tüfekle gideceğine, onlar yerleşmeden 3 kişiyle git yeter’. Ders bu ama Galatasaray bunu hiç denemiyor.
Bunun sonucu hem rakibi eksik yakalayamamaları oldu, hem de rakip savunmayı çok yoramamaları. Yavaş ve biraz kekeme çıkışlar, topu illa çok pasla ileri çıkarma çabaları, Denizli eksik kaldığında bile ve 2-1’e kadar rakibe üstünlük kurmalarını rahat pozisyon bulmalarını engelledi.
İki başarılı iş de yaptılar az da olsa. Bol şut denediler ki, Türk takımlarında az rastlanan bir özelliktir. Ve zaman zaman ters toplarla özellikle Denizli’nin sağ kanadını zorladılar.

Haberin Devamı

Felsefe değişmeli
Hakan’ın olağanüstü golünden önce şampiyonu rahatlatan hamlenin ise Denizli teknik yönetiminden geldiğini söylemek lazım. Topu ileride, Galatasaray savunmasını da geride tutan İsmail’in kırmızı kart sonrası oyundan alınması Galatasaray sol kanadını ve Servet’i çok ferahlattı. Servet, Hakan çok daha rahat ileri destek vermeye başladılar. Bu Skibbe’ye biraz geç de olsa Topal-Yaser değişikliğini yaptırdı. Alman teknik adam gelmeyen gelemeyen rakibe karşı aslında risk almak olarak değerlendirebilecek, ama aslında hiç risk taşımayan bir hamle yaptı. Oyunun merkezini iyice ileri taşıdılar, düelloyu rakip ceza sahasına yıktılar ve kazandılar.
Galatasaray’ın rakip kaleye daha hızlı ve rakip yerleşmeden gidebilme olanaklarını yeniden değerlendirmesi gerekiyor (misal dördüncü golde bile çok yavaştılar). Özellikle çarşambaya kadar bir şeyler düşünmek lazım. Bu çok değerli kadronun yeni bir oyun felsefesine ihtiyacı var.