Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Beşiktaş’ın savunmasını problemli, fazla riskli, çok önde ve gereksiz ofsayt taktiği içeren bir yapı ve stratejide görüyorsanız dün gerekli tedaviyi görmüşsünüzdür.
Çünkü bu tip bir savunma nasıl ve ne zaman gereksiz ve riskli olur, açık örneklemesini Rapid yaptı.
İşte riskli çizgi savunma Avusturyalıların yaptığına denir.
Beşiktaş belki de bu yıl ilk defa Quaresma’nın kontrataktaki gücünden yararlanmayı amaçlayan bir oyunla sahadaydı. Mehmet Aurelio yine savunmanın bir parçasıydı. Dolayısıyla 3’lü savunma diyebileceğimiz bir dizilişle oyuna başladılar. Hakkını verelim sakatlanana kadar Portekizli kendisinden bekleneni fazlasıyla yaptı. Sahada herkes futbolcuydu, Quaresma serbest sanatçı. Rapid’in sol kanadını fazlasıyla tedirgin etmesi oyunun ‘üç’ yönünde de Beşiktaş’ı rahatlattı. Hem çok kolaylıkla rakiplerini geçip tehlike yarattı. Hem de rakibin çıkmasına psikolojik bir engel koydu. Futbol, o oyunda olduğu her dakika sadece onun olduğu yerde oynandı.
Daha önemlisi 3. yön. Yani oyundan çıkmasıyla ortaya çıkan etki. Rapid rahatlayıp ileri çıktı. Sol kanatları bir büyük felaketi atlatmış insanların psikolojisiyle fazlasıyla gevşedi. Ve neredeyse Rapid sağ kanadı için maç bitti. Holosko’yu özellikle ikinci yarıda böylesine rahat kulvarlarla buluşturan herşeyden fazla buydu. Rapid’in, Veli Kavlak’la bulduğu müthiş gol sonrası, Slovak forvet böyle bir maç ve skorda asla bulunamayacak boş alanları bulduysa bunda Quaresma’nın yarattığı psikololjik durumun direkt etkisi var. Holosko bu durumu daha iyi değerlendirip bulduğu diğer 2 pozisyondan da asist çıkarabilse gece başka türlü renkli olabilirdi.
Beşiktaş’ın dün belki de gruptan çıkmayı neredeyse garantileyen skoru elde etmesi her yönüyle sevindirici. Bir başka önemlki nokta ise başka bir strateji ve planla da oynayabileceğini göstermesi. Ancak bir tehlikenin de varlığının altını çizmemiz gerek.
Önde ve en güçlü olduğu bölgede oynayan Beşiktaş çok renkli bir takım. Ancak Quaresma’sız dünkü strateji sorun yaratabilir. Kontratak oyunu onun karizmasına sonuna kadar bağlı. Onun yokluğunda bu çok da uygulanabilir olmayabilir.