Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlk yarıdaki savunma - orta saha koordinasyonu açısından Galatasaray belki de ilk yarının en iyi futbolunu oynadı.
Uzun süredir ligde oynadığı maçlarda rakibi bu kadar kendi sahasına hapseden, savunmada açık vermeyen bir on bir görmemiştik. Bunda Gençlerbirliği’nin eksikleri ve bundan kaynaklanan tedbirlerin de payı olabilir. Mesela, ligin en süratli hücum elemanlarından Djite’nin Galatasaray’ın bilinen savunma zaaflarını zorlamak amacıyla sahaya sürülmemesinin sebebini anlayabilmiş değiliz.
Ancak ne olursa olsun sezon başındaki top çevirme süratine yaklaşamasalar da Galatasaray kontrollü, topa sürekli sahip olan ve arayan bir takımdı. Mükemmel partneri Sabri yokken Keita’yı ilk kez bu kadar etkili gördük. Mustafa Sarp - Mehmet Topal ikilisinin hücuma yakın duruşları Gençlerbirliği’nin orada top yapmasını engelledi.
Sonuç olarak sürekli ceza sahası çevresinde olan, pozisyon arayan ve bulan ev sahibiydi. Açık söylemek gerekirse golü de buldular. Benim katılmadığım bir elle oynama yorumuyla bu sayı iptal edildi. Orada Arda’nın bırakın elle oynamayı kolunu saklamaya çalıştığını düşünüyorum. Ancak hakemin kararına da saygı duymak lazım. Bu iptale rağmen Galatasaray iki kanadı da çizgiye inerek iyi kullanmaya ve rakibin hücuma çıkmak konusundaki tereddütünü artırmaya devam etti.

Haberin Devamı

Fırsatı kaçırdı
İkinci yarıda Galatasaray’ın defansif orta sahasının oyuna ısınamadan savunmaya fazla çekildiğini, Gençlerbirliği’nin de top yapmaya başladığını gördük. Burada top kaleye çok yakın oynandığından dörtte üçü şüpheli Galatasaray savunmasının koordinasyon hatalarına başladığını gözlemledik. Yine iki inanılmaz ofsayt koordinasyonsuzluğundan Kahe pozisyonlara girdi. O’nun kaçırdıkları daha inanılmazdı.
Gençlerbirliği burada sadece öne geçme fırsatını değil hakem kararlarına fazlasıyla sinirlenen rakip ve tribünlerini demoralize etme imkanını da kaçırdı.
Galatasaray yüreklendi, Gençlerbirliği’nin hücum mantalitesiyle gevşeyen savunmasını daha hızlı ve etkili geçmeye başladı. İlk yarıdakinden daha da iyi oynamaya başladılar. Golü de en iyi oyuncuları Kewell ile buldular. Gol sonrası son dakikalarda verilen puanların anılarıyla bir düşme gerçekleşse de Gençlerbirliği’nin bundan yararlanabilecek gücü yoktu. Galatasaray ligin ilk yarısının sonunda en iyi oyunlarından birini oynadı ama kılpayı kazandı.