Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İki takımın şampiyonluk şansı, sahip oldukları puanlar itibariyle değil, ama başka iki sebeple artık bitti. Üzerlerindeki takım sayısının çokluğu ve son dakikada yaşanılan kıyamet.
Doğru bir disiplin kurulu ve federasyon sadece Fırat Aydınus’un verdiği kartlarla yetinmez. Video görüntülerinde Kazım’ın, Sanctis’in kırmızı kart görmesi gerektiği apaçık ortadayken sadece Aydınus’un kartlarıyla işi bırakmaz.
Normal bir ülkede, üst düzey bir turnuvada misal Şampiyonlar Ligi veya Dünya Kupası’nda bunlar yaşansa sonuç böyle olurdu. Futbol Federasyonu ve disiplin kurulu da böyle davranmak zorundadır. Dolayısıyla Galatasaray’ın sahası kapanacak, iki takımdan birçok oyuncu üçten fazla maç ceza alacak ve ülkenin iki büyük takımı için bitecek.
Aslında yazılması, söylenmesi gerekenler bundan ibaret. Bir başka anlaşılmaz durum da birbirlerine yakın olduklarını bildiğimiz, en azından aralarında problem olmayan Semih ile Arda’nın özellikle Sabri ile Emre’nin arasında maç boyunca süren gerilim. Sadece derbi stresi bunlara ‘bile’ yol açıyorsa durum vahim. Tribünlerin en gergin olduğu dönemlerde birbirlerine karşı en farklı sonuçlar aldıklarında dahi böyle olaylar görmemiştik. Dün yaşananlar bu açıdan da vahim bir ilktir.
Maç beklediğim gibi skoru düşük bir oyun oldu. Ama ben iki taraftan birinin hatta Galatasaray’ın bir farklı da olsa kazanacağını düşünüyordum. Galatasaray buna uygun olarak çok baskılı oyunu Fenerbahçe ceza sahasına yığan bir futbolla başladı. Fenerbahçe de özellikle Gökhan çıktıktan sonra topu ileriye taşıyabilen sadece iki oyuncu kaldı, Emre ve Roberto Carlos... Semih belki de kariyerinin en kötü oyunlarından birini oynuyor, Güiza da hiç top tutamıyorken Galatasaray’ın daha fazla şans yaratamamasını Ümit Karan’ın düşük formuna bağlayabiliriz. Lincoln baştan oynasa ne olurdu? Belki de bu baskıyı kuramazlardı. Ama onun iş bitiriciliğine ihtiyaç duyulduğu kesin.
İkinci yarıda Galatasaray oyundan yorgunluk yüzünden biraz düştüğü sırada Fenerbahçe yine ileri uçlarının top tutamama sıkıntısı yüzünden fazla etkili olamadı. Burada Bülent Korkmaz’ın risk alarak tercih ettiği Mehmet Topal’ın şahane oyunundan da bahsetmek gerekir.
Sonuç olarak Galatasaray parlak bir baskıyla başlamış olsa da bitirici noktada eksik kaldı ve bu derbinin ruhuna uygun olarak tarihte rastlayabileceği en kötü Fenerbahçeler’den birine karşı kazanamadı. Bu maçı kazanan Sivasspor ile Beşiktaş oldu.