Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Samet Aybaba’nın her fırsatta Türk hocalara özellikle de kendisine yeterince şans ve olanak tanınmadığından şikayet edişi, futbolu ucundan, kenarından takip eden herkes için çok bilindik bir durumdur. Aybaba ne yapmak istediğini planını programını hiç anlatmaz, ama şikayetleri hep hazırdır. Bilirsiniz. Bu maçın da üzerinde durmayacaktır. İlk mikrofon uzatıldığında yine aynı şikayetleri dinleyeceğimizi biliyoruz. Ligin en çok ve çeşitli takım çalıştıran hocası yine şansı bulamamaktan, olanaksızlıktan dem vuracak.

Haberin Devamı

Peki ya dünkü oyun?
Galatasaray 5 gün önce bu statta sadece 5 dakika Ankaragücü ceza sahasını cehenneme çevirmiş ve maçı 3-0 kazanmıştı. İlerideki 4’lüyü rahat ettiren bir orta saha direnciyle Lincoln’den, Arda’ya herkes istediği gibi rahat ve etkili bir tek pas oyunu oynayabilmiş ve harika 3 gol bulmuştu. Ankaragücü çıkarken kaptırdığı her topta ve orta sahasını savunmasından her kopuşunda Galatasaray’ın basit, ama etkili verkaçlarına teslim olmuştu. Yani rakibin korkunç silahı belliydi. Daha 5 gün önce Aybaba’nın evinde ezeli rakibe karşı patlamıştı.
Dün aynı fırtına daha düşük yoğunlukluydu ama 15-16 dakika sürdü. Ve bu geçen haftadan hiçbir ders almadığı açık olan Gençlerbirliği’ne yetti de arttı. Sürekli, tek hatta, önden ya da arkadan kademesi olmayan savunma kanatlarının arkaya hiç sarkmadığı Gençler savunmasını Lincoln ve Baros delik deşik ettiler. Nonda’nın basit alan boşaltmalarına hep aynı şekilde tuzağa düşerek cevap veren bu takımın adının Gençlerbirliği oluşu ilginç.
Yıllarca Anadolu’nun en güçlüsü olarak bilinen bu takımın birkaç oyuncunun elinde oyuncak oluşu bankadaki para ne kadar olursa olsun ülke futbolu açısından çok yıkıcı.
Galatasaray ise bu tip aksaklıkları asla affetmeyecek bir takıma dönüştü. Dün çok daha ağır ve büyük bir galibiyet alabilirlerdi. Lincoln belli ki Avrupa kariyer rekorunu 25 maçın üzerine çıkarak kıracak ve 10-15 dakikalık bölümlerle de olsa maçlara damga vurmaya devam edecek. Kewell’ın yokluğunda Mehmet Güven’in acemiliğine rağmen daha sert ve etkili bir orta sahaya sahip oldular. Nonda skor etrafında görünmese de Baros’un hareketliliğine uyum sağlayarak rakip savunmanın problemini büyüttü. Ancak Galatasaray’ı farklı kılan ilerideki 4’lünün oyun becerisi kadar ne kadar eksiği olursa olsun orta sahaya defansif yönü kuvvetli adamlar koyabiliyor oluşu. Bu onları şampiyonlukta çok daha iddialı yapıyor.