Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İlk sarı kart için sebep ne? İkinci sarıda gollük bir akın mı kesiliyor? Beni hakemle yazıya başlamaya zorlayan bu durum, artık görmezden gelinemez bir hal aldı

Lincoln’ün ilk sarı kartı gördüğü pozisyonda Eren’le teması var mı? Var... Penaltı olduğuna inanmayabilirsiniz. Ama sarı kart için sebep ne?
İkinci sarı kartta, gollük bir akın mı kesiliyor? Hayır. Tıpkı sarı kart istemelere verilen kartlar gibi kitabına uydurabilirsiniz. Ama oyunun vicdanına uydurmak mümkün mü?
Beni hakemle yazıya başlamaya zorlayan bu durum, artık görmezden gelinemez bir hal aldı. Burada hakem hatasından ya da kötü niyetinden bahsetmiyorum. Meselenin bu olmadığını biliyorum.
Mesele farklı:
Türkiye’de hakemlerin bir aşırılık sorunu var.
Elini azıcık kaldırıp kart istemeye, kart gösterilen dünya yüzündeki tek ülkede yaşıyoruz. Çünkü yine hakemlerimizde çok ciddi bir aşırılık sorunu var.
Dün bu durumun kurbanı Lincoln’dü. Dün Delgado, yarın başkası olacak.
Bunun sebeplerini bu yazıda analiz etmeye çalışacak değilim. Ancak basit bir fikir yürütmeyle doğru ya da yanlış şu sonuca varabiliriz sanıyorum: Topunla tüfeğinle üzerine gittiğin bu adamların elinde silah olarak ne var, kartlarından başka!
Tribünleri ve Skibbe’yi zıvanadan çıkaran bu kararların Galatasaraylı oyuncularda negatif bir yankı bulmayışı dün Galatasaray’ı son dakikaya kadar ayakta tuttu. Sabri’ninki standart isyanlarıydı ve bu kartlar olmasa da olacaktı. Baros’unki de Emre Aşıkvari bir görevle sahaya çıkan Eren’in can sıkıcı markajına... Bunun dışında sağlam durdular.
Daha maç başlamadan Hakan’ın sakatlığıyla üçlenen geri hat, bu eksik oyuna iyi ve soğukkanlı bir savunmayla uyum sağladı. Onları sıkıntıya sokan Lincoln’ün eksikliğinden çok Baros’un sakatlanması sonrası topu ileride tutan kimsenin kalmayışı oldu. Baskı arttı. Çok az hata yaptılar. Ancak başka bir durumdan etkilendiler.
Skibbe Baros’u çıkarmak zorunda kalmadan misal Nonda’nın Barış’ı sahaya sürebilse, ev sahibinde herkesin işi daha kolay olabilirdi.
Bu şansı olmadı. Ali Sami Yen’de edilgenliği bir karakter haline getiren Kayseri bu kadar çok avantajdan bir beraberlik çıkarabildi.