Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Galatasaray 3 maçlık aranın ardından Rijkaard klasiğine döndü. Yani ileride 4 hareketli hücumcuyla oynamaya... Oyun merkezini yeniden ileri aldılar. Ve rakip ceza sahası önündeki defansif yığılmayı, bu alanı en sağdan en sola aynı andan kullanarak açtılar. Yani alanı ve dolayısıyla rakip savunmayı enine açmayı bildiler.
Aslında Kasımpaşa’nın niyeti de benzerdi. Vural da 4 hücumcuyla oynuyordu. Tıpkı Galatasaray gibi onlar da erken baskıyla rakip savunmayı top yaparken hataya zorlamak istediler.
İki takım da rakibi bozmakta başarı sağladı, ancak yine iki takım da rakibi bozduğunda topu hızla ileri aktaracak orta saha oyuncuları bulmakta zorluk çekti. Galatasaray açısından bakıldığında bu oyunun bir de Elano’lu versiyonunu görmekte fayda var.
Bu tablo içinde 70. dakikaya kadar oyunun denk geçtiğini söyleyebiliriz. Hemen aynı sayıda pozisyon, aynı sayıda faul vs. Yine iki takım da rakip alan çıkabildiğinde ters toplar yaparak rakip savunmaları zor durumlarda bıraktılar. Misal Ali Güneş’in asistinde Sabri’nin düştüğü durum gibi.
Bu oyun içinde iki takım arasında farkı yaratan Kasımpaşa’nın Mortiz’sizliğine karşılık Jo’nun iyi bir pivot performansı sağlaması oldu. Yerden bu işi ne kadar iyi yapabildiğini Arda’ya attırdığı golde gösterdi. Ne gariptir ki boyuna rağmen aynı başarıyı havadan sağlayamıyor.
Arda-Jo-Keita-Gio dörtlüsünün 70’den sonra oyundan düşmesi hafta içindeki zorlu maç sonrası herhalde Yılmaz Vural’ın da beklentisi olsa gerek. Hele de beraberliği sağladıktan sonra. Ancak öyle olmadı. Düşen Kasımpaşa oldu. Keita’nın akıl dışı golü sonrası, maçın başından bu yana standardının üzerinde olan Gio’nun açık alanı daha iyi kullanmasıyla ev sahibi maçı kolay aldı.
Şimdi bu hücum 4’lüsünün birbirine biraz daha alışması gerekecek. Daha sert savunmalara karşı da oynayabilmek ancak böyle mümkün olabilir. Ve eğer bu olursa, Galatasaray ligdeki her takımdan daha iyi olur.
Zaten Rijkaard’da bu oyunu yerleştirmek için gelmişti. 3 maçlık ara sonrası gelecek için vaat edilen oyuna dönülerek alınan galibiyetin yarattığı beklenti de bu...