Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Mehmet Aurelio oyundan çıktığı 77. dakikaya kadar Beşiktaş’ın üçüncü stoperi gibiydi. Çok az önde durması nedeniyle belki önstoper diyebiliriz. Dolayısıyla oyunun içinde yoktu. Arkadaki garanti adamdı sadece. Bu, oyuncunun form durumundan ve şahsi bir seçimle mi böyle oldu, yoksa Schuster’in oyun planı gerçekten bu muydu bilmek zor!
Ancak bildiğimiz bir şey var: Beşiktaş, Guti-Ernst-Necip’le sahada olduğunda bu oyunculardan hiçbiri Aurelio’nun pozisyonunda oynamıyor. Böyle olduğunda, 3 orta sahayla iki yönlü oynama şansı doğuyor. Dolayısıyla ilerideki baskılı oyunun etkisi de büyüyor.
Schuster’in Guti’nin yokluğunda Aurelio’yu tercih etmesi, Beşiktaş’ın hücum seçeneklerini oldukça azalttı. Oyunu göbekten besleyen oyuncu sayısı ikiye düştü, Mehmet Aurelio çok geride olduğu için Necip’in kontrol etmesi gereken alan büyüdü. Yani üçlü ayağın biri düşmüş oldu, denge bozuldu. Tabii bilmek mümkün değil ama bu maçı yeniden oynamak mümkün olsa sanırım Schuster orta üçlüyü dünkü gibi kurmaz. Misal Tabata’yı göbeğe çekmek daha manalı olabilir. Tabii kabul etmek gerekir ki, bu hesapların içinde her zaman yabancı sayısı ve sağ bekteki sakatlıklar var ve bu işi zorlaştırıyor.
Dün bu durumun, Beşiktaş’ın önde rakibi bozan ve tek ayak üzerinde yakalamaya dayalı temel oyun planını belli ölçüde zayıflattığı açık. Ancak yine de galibiyete yetecek kadar pozisyon bulduklarını ve gol dahil son dakikaya kadar pozisyon vermeden maçı götürdüklerini söylememiz lazım.
Hakan’ın yine bir yanlış çıkışıyla beraberliği vermeleri dün tam oturtamadıkları oyunlarıyla dahi çok hakkaniyetli olmazdı.
Antalyaspor ise kendi yarı sahasında, hatta ceza sahası çevresinde kabul ettiği oyunda Fenerbahçe maçı seviyesinde olmasa da bariz konsantrasyon sorunları yaşamaya devam etti. 8 kişiyle, ikili bir kademeyle yığılıp, kendi standardının altında bir dinamizmle gelen rakiplerine karşı açıklar verdiler. Yerleşikken, ofsayt taktiğini çok kötü uygulayıp uyumsuzluklarının cezasını çekmeleri normaldi.
Cezalandıran ise Ernst-Bobo uyumu ve soğukkanlılığıydı.
Bu maçtan çıkan sonuç onlar adına takımda bir hücum savunma dengesizliği olduğu. Hücum gücü seviyesinde bir savunma yapamadıkları ama oyunun merkezini en zayıf oldukları yere çekerek problem yaşamaları.
Beşiktaş için ise bu oyunun etkili olabilmesi için 3 iki yönlü orta sahaya ihtiyaç olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Ya Aurelio eski formuna kavuşacak, ya da yeni bir isim bulunacak.