Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hagi 4-6-0’ı tercih etmişti. Pino orta sahanın hücumcusuydu. Elano ve Misimoviç çifte organizatör. İkisi iki kanadı almış gözükse de standart kanat oyuncusu performansı peşinde değillerdi.
Rakipteyken herkes topun arkasına ana fikriyle oynadılar. Fenerbahçe’nin tehlikeli ileri 4’lüsünü değil zayıf orta ikilisini hedef almışlardı daha çok. Orada kalabalık olup rakibin ileriye kolay top taşımasını engellemek hedefindeydiler. Kaptıklarında da baskın yapmak.
Benim için beklenmedik olan topu kaptıklarında bazen Neill’in bile dahil olduğu nispeten kalabalık bir grupla saldırmaya çalışmaları oldu. Bundan ürün çıkardılar. 4. dakikadan, sonuna kadar. Pino’nun santrforluk özelliği olsa skor çıkaracak kadar... Çok erken şut kullanmaları ise tamamen oyunun psikolojisiyle ilgili. Pas olanakları varken dahi erken ve acele şutlarla Volkan’ı mümkününden az zorlayabildiler..
Galatasaray’ın orta saha kalabalığı Fenerbahçe’nin ağır top çeviren oyun merkezini çok zorladı. Topu ileriye aktarabildiklerinde ise Stoch ve Dia desteksiz ve kalabalık içinde kaldı. Maçın başında solda Stoch sağdaki Dia’ya oranla biraz daha üretken olsa da iki oyuncu kanat değiştirince bu silah da ortadan kalktı. Neill’in. Niang’a sert ve bezdirici savunması da buna eklenince Fenerbahçe neredeyse hiçbir organize tehlike yaratamadı. Niang’ın tamamen şahsi beceri, güç ve yeteneğiyle ev sahibi adına yarattığı ilk pozisyonun 51’de gelmiş olması Galatasaray’ın strateji başarısını ortaya koyuyor. Hagi’nin oyun planına sonuna kadar bağlı kaldılar.
Aykut Kocaman’ın, Alex -Dia-Stoch-Niang dörtlüsünü aynı anda sahaya sürmesi onları defansif olarak alt seviyede yapmadı. Çünkü Galatasaray hücumda soğukkanlı olamadı. Ancak bu dörtlüye top götürmekte ve onları kalabalık arasında destekleme konusunda çok eksik kaldılar. Hagi’nin sık uyarılarıyla defans konsantrasyonunu hiç kaybetmeyen Galatasaray’la vücut vücuda çarpışma işi tamamen Niang’a kaldı. Böyle olunca da Fenerbahçe elindeki avantajları asla kullanamadı.
Bu tip bir savunmayı ancak hızlı top çevirerek ve sürekli hareketli birtakımla açmak mümkün olabilir. Bunu yapamadılar. Bir başka kesin yol da duran toplardır. Ama Fenerbahçe artık oldukça kısa bir takım ve duran top organizasyonu açısından Daum’lu dönemlerin çok gerisinde.
Dünkü maç Hagi için küçük bir zafer oldu. Elinde Baros olsa bunu çok büyütebilirdi.