Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hikmet Karaman’ın Trabzonspor maçındaki oyun anlayışı bu maç için de ideal bir plandı. Aynen uyguladı. Öncelikle Yiğit ve Mehmet Güven’in orta saha potansiyelinin bu ligin oldukça ilerisinde oluşu, onun bu planını daha uygulanabilir kılıyor. Bu ikiliye soğukkanlı bir şekilde topa sahip olup dağıtabilen Murat Erdoğan’ın tecrübesi de katılınca üst düzey bir orta saha oluştu. Belki topu daha fazla tutan Beşiktaş gibi gözüktü ama orta saha kontrolü Eren oyundan atılana kadar istisnasız her an Manisa’daydı...
Karaman’ın bu plandaki asıl başarısı ise Promise’den oyun disiplinine sonuna kadar bağlı bir sağ kanat oyuncusu yaratmak. Simpson bir kenarda Isaac Promise diğer kenarda 4-5-1/4-3-3 varyasyonunun temel değişkenleri oldular. Hem savunmada hem hücum hattında Beşiktaş’ı zorladılar.
Ortada disiplinli, birbirine yakın boş alan bırakmayan bir takım olunca, Beşiktaş topu kanatlara taşımak istedi. Böyle olunca da Isaac ve Simpson’ın iki yönlü oyununa takıldılar. Az pozisyon buldular ve arkada açık yakalandılar.
İyi işleyen fevkalade bir takımdılar. Hikmet Karaman ve oyuncularını tebrik etmek lazım.

Haberin Devamı

Orta sahada sıkıntı var
Schuster ise standart 4-3-3’ünü 4-1-3-2’ye çevirmiş, Fink’i önstoper yapmıştı. Sezona önliberosuz 3 orta sahalı temel bir planla başlayan Alman teknik adamın oyun stratejisini çoktandır bozan bu. Sürekli savunmayı tutan bir önlibero/önstoperle önde oynayan takım orta sahada istediği seviyede bir baskı yapamıyor. Dünkü gibi standart üstü bir orta sahayla karşılaştığında ise oyunu tutmak olanak dışı oluyor. Necip, Ernst, Guti gibi oyuncularla orta sahada olmak bu oyun için temel gereklilik.
Bunu yapamadığınız zaman ister istemez takım birbirinden kopuyor. Savunmayı önde kurmak da yarı intihara dönüyor.
İşte İspanyol mantalitesinin Türk futboluyla uyumsuz kaldığı nokta bu. 3 iyi orta sahayla oynarken Schuster bunun sıkıntısını çekmedi ama Tabata önde Fink arkada olunca problemler çıkmaya başladı. Topu oyuna sokarken ve tabii rakibi karşılarken.
Manisaspor bu durumdan daha iyi yararlanabilse oyunu erkenden daha net bir şekilde koparabilirlerdi. Ancak Makukula’nın aceleciliği ve heyecanlı son vuruşlar bunu engelledi.
Eren’in atılmasından sonra ise Beşiktaş sezon başındaki takıma döndü. Hem fizik üstünlükleri hem de rakip orta sahanın oyundan biraz olsun düşüşü taraftarı heyecanlandırdı ve maçı berabere bitirecek hatta koparabilecek bir oyun temposuna çıktılar. Ancak zaman yetmedi...
Schuster bir an önce orta saha sıkıntısına bir çözüm bulup 3 orta sahaya dönmeli. Yoksa problemler büyüyebilir. Rijkaard’ın başına geldiği gibi.