İspanya HaberleriLamine Yamal'ın inanılmaz hayat hikayesi! Lionel Messi kutsadı

Lamine Yamal'ın inanılmaz hayat hikayesi! Lionel Messi kutsadı

14.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

EURO 2024’e damga vuran Lamine Yamal dün on yedi yaşına girdi. Barcelona’nın en yoksul mahallesinden yetişen göçmen çocuğu, bir aydır süren turnuva boyunca bir yıla denk gelişim gösterdi. Her milletten futbolsever, izlemekten keyif aldığı genç yıldızın doğum gününü kutladı.

Lamine Yamalın inanılmaz hayat hikayesi Lionel Messi kutsadı

Almanya’nın ev sahipliğinde düzenlenen 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na damga vuran oyuncu Lamine Yamal oldu. Finale kadar gelen İspanya Milli Takımı’nın başarısında öne çıkan isim olan Barcelona kulübünün futbolcusu, 1 gol-3 asistle 4 gole direkt etkide bulundu.

Haberin Devamı

Yarı finalde Fransa karşısında maçı çeviren topu filelere gönderdiğinde, sol ayağıyla yirmi beş metreden çıkardığı harika şutla kaleciyi çaresi bırakarak Avrupa şampiyonaları tarihinde gol atan en genç oyuncu unvanını elde etti. Yamal aynı zamanda Pele’nin rekorunu da kırdı ve 16 yaş 362 günle, Dünya Kupası ve Avrupa Şampiyonaları dahil olmak üzere büyük turnuvalar tarihinde gol atan en genç oyuncu da olmayı başardı.

Lamine Yamal, Faslı bir baba ve Ekvator Gineli bir annenin çocuğu olarak Barcelona’da doğdu. Annesi Sheila Ebana garsonluk, babası Mounir Nasroui badanacılık yapıyordu. Yaşadıkları Rocafonda bir göçmen mahallesiydi ve burada İspanya İstatistik Kurumu verilerine göre nüfusun yarısı yoksulluk sınırında bulunuyordu.

Haberin Devamı

Lamine Yamalın inanılmaz hayat hikayesi Lionel Messi kutsadı

ALTI YAŞINDA KEŞFEDİLDİ

Lamine’nin anne ve babası, o üç yaşındayken ayrıldılar, ancak çocukluğu boyunca birbirlerine yakın kaldılar. Annesi ile birlikte Mataro’dan Granollers’e taşındı ve dört yaşındayken yerel kulüp La Torreta’da futbol oynamaya başladı. Anne ve babasıyla vakit geçirmek için sık sık iki kasaba arasında gidip geliyordu.

Barcelona kulübü bu yetenekli oyuncuyu keşfettiğinde Yamal daha sadece 6 yaşındaydı. Bir süre denendikten sonra kulübün altyapısı La Masia’daki antrenmanlara davet edildi. Sonunda akademiye yerleşti ve Barcelona’da yaşamaya başladı. Kısa süre önce Barça ile olan sözleşmesini 2026’ya kadar uzatacak ve kulübün bu kontrata 1 milyar euroluk bir serbest kalma maddesi koyduğu da iddia edilecekti.

XAVI'DEN 15'İNDE DAVET

Barça’daki ikinci yılında Albert Puig’in teknik direktörlüğünde forma giyen Yamal, 30 maçta 56 gol atınca dikkatleri iyice üzerine çekti. Puig, “Yamal’ı U9’larda ve daha sonra U13’lerde çalıştırdım. Onunla ilgili beni en çok şaşırtan şey, her iki yaş grubunda da takım arkadaşlarının geri kalanından çok daha iyi olması değil, zaman geçtikçe, genellikle olduğu gibi, her şey dengeye gelmek yerine, Lamine’in daha da öne çıkmasıydı” diyerek oyuncusunun gelişimini anlatıyor.

Gel zaman git zaman kahramanımız akademinin gelecek vaat eden en önemli ismi olarak görülmesiyle, 2022-23 sezonunda a takıma dahil edilir. Henüz 15 yaşında olmasına karşın 2022’in eylül ayında teknik direktör Xavi’nin davetiyle a takımda ilk antrenmanlara çıkmaya başlar. 2023 Nisan’ında LaLiga’daki Real Betis maçında sonradan oyuna girerek, Barcelona formasını ilk kez bir resmi maçta sırtına geçirir. 2023-24 sezonuyla birlikteyse takımın vazgeçilmezi haline gelir, sezonu tüm kulvarlarda 7 gol, 10 asist ile tamamlar.

Haberin Devamı

EN İYİDE SEÇİM GÜNÜ

Kulüpte rüştünü ispat eden oyuncu için sıra, aynı başarıyı milli takımda da göstermeye gelmiştir. 2022 Dünya Kupası’nda İspanya’yı eleyerek çeyrek finale yükselen Fas Milli Takımı’nı seçme hakkı bulunmaktadır ancak Boğalar elini çabuk tutarak oyuncuyu başka bir takıma kaptırmak istememektedir. İspanya’yı tercih eden Yamal, Avrupa Şampiyonası elemelerinde iki golle takımına katkı sunduktan sonra tereddütsüz EURO 2024 kadrosuna da davet edilir. Ülkenin genç milli takımlarını da uzun süre çalıştıran teknik direktör De La Fuente ilk maçtan itibaren kendisini ilk 11’de değerlendirmeye başlar ve genç yıldızın Almanya’daki resitalinin önünü açar.

Haberin Devamı

Bu gece Berlin’deki dev finalini izleyeceğimiz Avrupa Futbol Şampiyonası’nda, futbol tarihlerinin belki de en önemli maçında İngilizler, bir ilki başarmalarının önündeki en önemli engellerinden birinin 17 yaşındaki bir velet olacağını önceden söyleseler herhalde inanmazlardı. Yamal’ın tarafından ise bu karşılaşma, takımının kupaya uzanma mücadelesi olmasının yanında, kendisinin turnuvanın ‘en iyi oyuncusu’ mu, yoksa ‘en iyi genç oyuncusu’ mu seçileceği sorusunun yanıt bulacağı tarihi bir buluşma olacak.

"İZLEYİN" DEDİLER, GÖZLERİYLE GÖRDÜLER

Lamine Yamal’ın, altı yaşındayken Barcelona kulübü tarafından keşfedilmesi, yerel bir gözlemcinin kendisini Katalan ekibine tavsiye etmesiyle gerçekleşiyor. La Masia akademisinin eski direktörü Jordi Roura o dönemki gelişmeleri şöyle aktarıyor:

"Bize yaş grubundaki herkesten farklı olan bir çocuktan bahsettiler ve onu takip etmemizi önerdiler. Birkaç gün sonra, raporları okuduktan sonra, Lamine ve diğer birkaç çocuğu tesislerimizde bir maç oynamaya davet ettik ve onları yakından görmek istedik. İyi bir top kontrolüne, çok fazla hıza sahipti ve uygulaması çok iyiydi. Ona yatırım yapmaya değer olduğuna karar verdik."

Haberin Devamı

Lamine Yamalın inanılmaz hayat hikayesi Lionel Messi kutsadı

DAHA ON YEDİYMİŞ!

Avrupa şampiyonasının yıldızı haline gelen futbolcu henüz düne kadar on altı yaşındaydı. 13 Temmuz 2007 doğumlu olan Lamine Yamal, doğum gününü dün kutladı. Almanya’da milli takım kampında kendisi için hazırlanan pastayı kesen oyuncu, yeni yaşına takım arkadaşlarının alkışları eşliğinde girdi. Kritik final maçı öncesinde 16 yaşından 17’sine ayak basan oyuncu düzenlenen kutlamayla büyük bir mutluluk yaşadı.

İspanya Futbol Federasyonu, Barcelona Kulübü ve UEFA’nın resmi hesapları başta olmak üzere bir çok kulüp, kurum ve kuruluştan kutlama mesajları yağdı. İspanya’nın önde gelen gazeteleri kapak sayfalarını yeni yıldızın doğum gününe ayırdı. Yamal ‘Turnuvadan önce takımın potansiyeline güvendiğimizi ve favori olduğumuzu söylemiştik. İlk beşe giremeyeceğimizi söyleyenler oldu, bu tam bir çılgınlıktı” dedi.

ÜÇ BAYRAK, ÜÇ VATAN

Lamine Yamal, Katalonya’da yetiştiği mahallesi kadar ailesinin kökenlerine de bağlılık duyan bir evlat. Barcelona formasıyla sahaya çıktığı maçlarda, futbolcunun kramponlarında üç ülkenin bayrağı olması dikkat çekiyor. Doğduğu yer olan İspanya, annesinin memleketi Ekvator Ginesi ve babasının ülkesi Fas’ın bayraklarını taşıyor.

ROCAFONDA'YA 304 SELAMI

Lamine Yamal gol attıktan sonra elleriyle 304 numarasını gösterdiği bir kutlama yapıyor. Bu numara, kendisinin büyüdüğü Rocafonda mahallesinin posta kodunun son üç rakamı... Aslında genç futbolcu her gol sevincinde yetiştiği bu muhite bir selam gönderiyor. Bu yüzden bu hareket mahallesinde son dönemlerde trend olmuş durumda... Çocuklar da sokakta attıkları gollerden sonra bu sevinci yapıyor ve mahallede bir çok yerde yapılan yazılamalarda bu rakamlara rastlanıyor.

Lamine Yamalın inanılmaz hayat hikayesi Lionel Messi kutsadı

MESSI KUTSADI

Lionel Messi 20 yaşındayken bir yardım kuruluşunun takvim çekimlerine katılır. Camp Nou’nun soyunma odasındaki çekimler için futbolcular ile katılımcı bebekler eşleştirilir ve Messi’ye o dönem altı aylık olan Lamine Yamal düşer... Barça’nın o dönemki yıldızının, ilerde kendisi gibi genç yaşında bir yıldız olacak bir futbolcuyu küvette yıkaması ‘Messi tarafından vaftiz edildi’ yorumlarını beraberinde getirirken, kimilerine göreyse 17 yaşındaki oyuncunun başarısının böyle bir isim tarafından ‘kutsanması’ ile mümkün olduğu şeklinde değerlendirilir.

ÖDEVLERİNİ İHMAL ETMİYOR

İspanya’da 6-16 yaş arasındakiler için zorunlu eğitim var. Orta öğretim öğrencisi olan Lamine Yamal da bu zorunlu safhanın son senesinde bulunuyor. Avrupa şampiyonasındaki bir yıldız futbolcunun, turnuva sırasında aynı zamanda ders çalıştığına inanmak hayli güç ama bu bir gerçek. Çünkü Yamal öğretmeni tarafından kendisine verilen ev ödevlerini de beraberinde Almanya’ya getirmiş.

Lamine Yamalın inanılmaz hayat hikayesi Lionel Messi kutsadı

LA MASIA'DA SEVGİ SELİ

Lamine Yamal Barcelona’nın alt yapı tesislerinde yatılı olarak kalıyor. Kulüp kuralları kendisi için bir nebze esnetilmiş çünkü aslında La Masia’da yatılı kalmasına izin verilen gençler, Katalonya dışından gelen futbolcular oluyor. Barça’nın rezidansında Yamal, iyi huylu yapısıyla çok seviliyor. Alçakgönüllülüğü ve utangaçlığı burada öne çıksa da esprileriyle de tanındığı ve herkesle iyi geçindiği belirtiliyor.