06.06.2012 - 12:53 | Son Güncellenme:
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ”Alsancak Stadı kentin vazgeçilmez bir değeridir, bu değer korunmalıdır” dedi.
Aziz Kocaoğlu, İzmir Sanat’ta düzenlediği basın toplantısında, İzmir’e yeni statların kazandırılması gerektiğini ve bütün kurumların da aynı düşünceye sahip olduğunu ifade etti.
Son yapılan genel seçimler öncesi dönemin Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ve TFF Başkanı Mahmut Özgener ile birlikte toplantı yaptıklarını ve bu toplantıda İzmir’e biri 20 bin, diğeri de 30-35 bin kişilik stat yapılması yönünde fikir birliğine vardıklarını hatırlatan Kocaoğlu, aynı toplantıda Örnekköy’de yapılacak 20 bin kişilik stadın maliyetinin İzmir Büyükşehir Belediyesi, bakanlık ve TFF tarafından karşılanmasının kararlaştırıldığını, ancak o toplantıda görevde olan kişilerden sadece kendisinin görevini sürdürdüğünü söyledi.
Kocaoğlu, yeni dönemde ise Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile iki kez görüştüğünü ve Örnekköy Stadı’nı ister hak ediş bedelinin yüzde 50’sini karşılayarak ve bakanlıkça ihaleye çıkılarak, isterlerse de tümü belediye tarafından karşılanarak kullanım hakkını bakanlığa vererek yapabileceklerini teklif ettiğini anlattı.
Alsancak Stadı
Bakan Kılıç’ın, İzmir’e gerçekleştirdiği bir ziyarette, mülkiyetinin bir bölümü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Alsancak Stadı’nı, TOKİ’ye devredip devredemeyeceklerini sorduğunu, kendilerinin de proje amacına göre bir değerlendirme yapabileceklerini söylediğini bildirdi.
Kocaoğlu, kamuoyunda buna dayanarak Örnekköy Stadı’nın yapımı için Alsancak Stadı’nın TOKİ’ye devredileceği yönünde tartışmaların söz konusu olduğunu belirterek, şunları kaydetti: ”Alsancak Stadı kentin vazgeçilmez bir değeridir, bu değer korunmalıdır. Ahmet Piriştina döneminde yeni kent merkezi planlanırken, Alsancak Stadı yeşil alan diye değerlendirilmişti. Örnekköy’de yapılacak bir stat için Alsancak Stadı’nın, imar planında alışveriş merkezine açılması, konuta, rezidansa, iş merkezine açılması mümkün değildir. İmar Planlama Kanunu’na göre bir yeşil alan, okul, resmi tesis, belediye hizmet yerini değiştirecekseniz ve aynı değerde fazla uzak olmayan bir yerde, tıpkısını ayırmak zorundasınız. Alsancak Stadı’nın yerine kim ne ayırabilecek. Örnekköy Stadı’nı yarı yarıya yapalım. Bir değerimizi stat yapmak için kaybetmeyelim. Biz yapıyor muyuz, yoksa bozuyor muyuz?” Alsancak Stadı’nın TOKİ’ye devredileceğini basından öğrendiğini ifade eden Kocaoğlu, ”Çöp satmadan belediye başkanlığını devredeceğim, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin malını, servetini eksiltmeye değil, artırmaya geldim” dedi.
Kocaoğlu, Alsancak’ta kruvaziyerler için bir liman yapımının planlandığını, bu plan içinde zaten bir alışveriş merkezinin (AVM) yer aldığını belirterek, şöyle devam etti: ”Alsancak Stadı’na AVM yapmak demek, Alsancak’ı, Kordon’u trafik açısından yaşanmaz hale getirmek demektir. Kordon’da, Alsancak’ta yaşanmayacaksa, İzmir yaşanmaz hale gelir mi gelmez mi? Gaziemir’de Optimum açıldı, yapılan düzenlemelere rağmen trafik tıkanıyor. Yol yapılır deniliyor, yapamazsınız. Bu kentin stada ihtiyacı varsa, versinler bana araziyi, Karşıyaka’nın o bölgesine stadı, tesisi yapayım. Vermezlerse Doğanlar’da Bornova Belediyesi’nin 20 küsur bin metrekarelik alana 15 bin kişilik bir stat yapalım. Arazinin yanından bir yer kamulaştırıp stadın kapasitesini 20 bine çıkartabilir miyiz diye düşünüyoruz. Arazisi Bornova Belediyesi’ne ait stadı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gücüyle yapmaya hazırız. Kimse stat yapacağım diye 300 dönüm araziyi proje haline getirip kentin değeri üzerinden iş yapmaya kalkmasın. Kimse Alsancak Stadı’nı AVM’ye, inşaata açmaya kalkmasın.” Kocaoğlu, Alsancak Stadı gibi Güzelyalı semtindeki Gürsel Aksel Stadı’nın da TOKİ’ye devredilmesinin konuşulduğunu da hatırlatarak, ”O bölgede Gürsel Aksel Stadı’ndan başka nefes alınacak bir yer yok. Alsancak Stadı konusunda ne kadar hassassak, Gürsel Aksel Stadı’nda da aynı şekilde hassas olmamız gerekiyor” dedi.
Spor Genel Müdürlüğü’nün 4 Haziran itibariyle belediyeden Alsancak Stadı’nın imar durumu hakkında bilgi istendiğini kaydeden Kocaoğlu, o bilginin gönderileceğini, stadın mevcut planlarda spor alanı olarak geçtiğini ve stat arazisinin değerini de tespit ettirdiklerini sözlerine ekledi.