03.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:
Türk futbol tarihini değiştirecek, kulüpleri, hem maddi hem de prestij anlamda etkileyecek şampiyonluk sayıları için; Türkiye Futbol Federasyonu Yönetimi’ndeki ilk ön görüşme pazartesi günü yapılacak. Burada, Fenerbahçe ve başvuruda bulunan diğer kulüplerin dosyaları konuşulacak, bunları inceleyen Hukuk Müşavirliği de kendi görüşlerini yönetime sunacak.
Fenerbahçe ve Ankara Demirspor’un ardından, Gençlerbirliği, Ankaragücü ve İstanbulspor da 1959 öncesi şampiyonluklarının sayılması için TFF’nin kapısını çalacağı ifade edildi. Yönetimin, kimsenin itirazı olmaması için kararı, haziran ayında yapılacak TFF Genel Kurulu’na bırakmayı düşündüğü de dile getirildi. Tüm kulüpler kararın bir an önce çıkmasını bekliyor.
Türkiye Futbol Federasyonu Yönetimi, kulüplerin bu konudaki sessizliğine şaşırıyor. Her konuyu gündemine getiren ve tartışmaya açan Kulüpler Birliği Vakfı’nın bu konuyu bugün neden kendi arasında tartışmadığını dile getiren Türkiye Futbol Federasyonu idarecileri, aslında bu konunun tüm kulüpleri ilgilendirdiğini ancak vakfın olayı görmemezlikten geldiğini dile getirdi.
TFF’nin her yıl, naklen yayın gelirlerine göre belirlediği şampiyonluk katsayısı bu sezon 3 milyon 420 bin lira... Bugün itibariyle en çok şampiyonluğu bulunan Galatasaray, 22 şampiyonluğunun karşılığı olan 75 milyon 240 bin lirayı sezon başında zaten garantiledi. Beşiktaş 51 milyon 300 bin, Trabzonspor, 20 milyon 520 bin, Başakşehir ise 3 milyon 420 bin lira almaya hak kazandı.
Fenerbahçe ise, 19 şampiyonluğunun primi olarak 64 milyon 980 bin liraya ulaştı. Ancak 9 şampiyonluk daha kabul edilirse, sarı-lacivertlilerin gelirine bugünkü rakamla 30 milyon 780 bin lira daha eklenecek. Yüzde 47’lik bir artış, çok önemli bir rakam görülebilir ancak milyon euroların konuşulduğu kulüp bütçesi içerisinde bu para ancak bir futbolcunun yıllık maliyeti oluyor.
UEFA’nın yeni Şampiyonlar Ligi formatı tartışılırken, Türkiye’de en çok şampiyon olan ekibin bu lige katılacağı, bu nedenle Fenerbahçe’nin uğraş verdiği yolunda söylentiler bulunuyordu. Ancak 32 takımdan 36’ya çıkacak ligde yine ülke puanlarının öncelik kazanacağı, buna göre bir düzenleme olacağı dile getirildi.
Fenerbahçe, bundan önce resmi başvuru yapmadığını belirtirken, bu konuyla ilgili sarı-lacivertli yönetici Metin Sipahioğlu’nun 2014’ten bu yana büyük mesai harcadığı ortaya çıktı. O tarihte bir çalıştay oluşturulurken, o dönem bir taraftar olarak yola çıkan Sipahioğlu, önemli rol oynadı. Bu konuya kendini adayan Sipahioğlu, sarı-lacivertlilerin yıllardır beklediği konu ile ilgili harekete geçmesini sağladı.
Galatasaray Başkan Yardımcısı Yusuf Günay, Fenerbahçe’nin bu başvurusunu başta ciddiye almadıklarını dile getirdi, “Haksız, meşru ve hukuki olmayan bir başvuru” diye konuştu.1923-24 yılında oynanan bir oyunu, 1932-33 yılında yapılan bir müsabakayı 2021 yılında uygulanan ligin kurallara denk sayılamayacağına vurgu yapan Günay, “Siz, 90 yıl geriye giderek, kuralı kaidesi, düzeni olmayan, bir yılda iki ayrı şampiyon çıkarabilecek bir mantık ve düzenleme çerçevesinde oluşturulan turnuvaların sonuçlarını, gelip 90 yıl sonra etki edecek bir tasarrufta bulunamazsınız” dedi.
Naklen yayın havuzundan, geçmiş şampiyonluklar için verilen yüzde 11’lik pay, bugün 64’e (Galatasaray 22, Fenerbahçe, 19, Beşiktaş 15, Trabzonspor 6, Bursaspor 1, Başakşehir 1) bölünüyor.Bu sezon bir payın karşılığı 3 milyon 420 bin lira olarak belirlenirken, şampiyonluk sayılarının toplamı 91’e çıkması durumunda mevcut para 64 yerine 91’e bölünmüş olacak. Bu da bazı kulüpler açısından hak kaybı olacak.TFF Başkanı Nihat Özdemir de, beIN Sports’taki röportajında, “Fenerbahçe’nin başvurusundan sonra İstanbulspor da beni aradı ve şampiyonlukları olduğunu söyledi. Biz, yayın gelirinden şampiyon sayısına göre pay veriyoruz. Bursaspor şu anda pay alıyor” demişti.
Süper Lig’de son yedi yılda (2014/15- 2020/21) kulüplere toplam 9.9 milyar TL havuz geliri dağıtıldı.Toplam gelirin yüzde 37’si olan 3.6 milyar lira Süper Lig takımlarına eşit olarak dağıtıldı. Naklen yayından gelen paranın yüzde 45’i olan 4.5 milyar lira da sportif performansa göre kulüplerin kasasına girdi. Geçmiş şampiyonluklara ise yüzde 11’lik pay ayırıldı ve 1.1 milyar lira verildi. Ligin bitimine göre verilen yüzde 6’lık dilim de 592 milyon lira tuttu. Yüzde 1’lik oran da (82.5 milyon lira) ligden düşen kulüplere paraşüt ödemesi olarak dağıtıldı.
Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu, son gündeki şampiyonluk tartışmalarında gerçekçi olunması gerektiğini dile getirdi, “Şampiyonluklar için esas alınacak tarih 1958 yılı ve sonrasıdır” dedi. Ağaoğlu şöyle devam etti: “Aksi savunuluyorsa ve böyle bir karar alınırsa Trabzonspor olarak bizim de ekstra 30 şampiyonluğumuz olmalı. Neden derseniz? 1923 yılında İzmir, İstanbul ve Trabzon’da cemiyetler kuruldu. Bir fikstür dahilinde maçlar oynanacaktı. İzmir ve İstanbul cemiyetleri başlatamadı, başaramadı. Sadece Trabzon’da oynandı. Her sezon bir takımımız şampiyon oldu. 1967 yılında tümü birleşerek Trabzonspor’u kurdu. Dolayısıyla profesyonel liglerin başladığı 1958’den öncesi ile ilgili bir hak iddia etmeyi anlamlı bulmuyoruz” yorumunu getirdi.
10 Bin TL'ye varan hoş geldin bonusu Misli.com'da Hemen oynamak için buraya tıklayın!