Demirören yaptığı yazılı açıklamada, “26 Şubat 2012’den beri sürdürmekte olduğum Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’ndan İddaa, Misli.com’un, Demirören Holding bünyesine katılımından ve sözleşmelerin devri yasal olarak tamamlandığından dolayı görevimden istifa ediyorum” dedi.
Türkiye Futbol Federasyonunda (TFF) 7 yıllık Yıldırım Demirören dönemi sona erdi. Yıldırım Demirören, 27 Şubat 2012’de gerçekleştirilen genel kurulda 229
oyun 221’ini alarak geldiği başkanlık görevinden, 28 Şubat 2019’da ayrıldı.
TFF’nin 41. başkanı olan Demirören, 25 Haziran 2015’te yapılan genel kurulda bir kez daha başkanlığa seçilmişti. Görev süresi bu yılın haziran ayında sona erecek Yıldırım Demirören yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“26 Şubat 2012’den beri sürdürmekte olduğum Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’ndan İddaa, Misli.com’un, Demirören Holding bünyesine katılımından ve sözleşmelerin devri yasal olarak tamamlandığından dolayı görevimden istifa ediyorum.
Bugüne kadar şerefle ve gururla taşıdığım bu Milli görevi, Türkiye ve dünya kamuoyunda tartışmalara mahal bırakmamak ve gölge düşürmemek gerekçesiyle bu kararı almış bulunmaktayım. Yedi yıl boyunca Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevimde başta Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a desteklerinden ve güveninden dolayı teşekkür ediyorum.
Herkese teşekkür
Ve birlikte çalıştığımız tüm spor bakanlarına, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyelerine, kurullarda görev yapan tüm başkan ve üye arkadaşlarıma, milli takım teknik direktörleri ve oyuncularına, bu yolda desteğini esirgemeyen tüm kulüp başkanları ve yönetim kurulu üyelerine, spor camiasına, medyamıza çok teşekkür ediyorum.
Kamuoyuna en derin sevgi ve saygılarımla arz ediyorum...”
Riva tarihe geçti
Ülkemizde kulüp başkanlığı, Kulüpler Birliği ve Futbol Federasyonu başkanlığı yapan tek futbol adamı olarak öne çıkan Yıldırım Demirören, başkanlığı döneminde büyük projeleri hayata geçirdi. Bunların en başında da FİFA ve UEFA’nın takdirle karşıladığı Riva tesisleri geldi.
Türk futbol tarihin yaşadığı en ağır kriz dönemi olan “şike sürecinde” Türkiye Futbol Federasyonluğu Başkanlığına seçilen Yıldırım Demirören, aralıksız 7 yıl sürdürdüğü görevi boyunca pek çok başarılı icraate imza attı.
TFF’nin Onursal Başkanı Şenes Erzik’den sonra seçimle aralıksız iki kez federasyon başkanı olan ve 7 yıllık soluksuz devam eden maratonu kendi isteği ile sonlandıran Demirören, Türk futbolunda imza attığı ilklerle dikkat çekti.
Büyük projeler
2010-11 sezonunda yaşanan “şike” davası sırasında görevi Mehmet Ali Aydınlar’dan devralan Demirören, UEFA ve FİFA ile sürdürülen temaslarda, o dönemki hukuk ekibiyle birlikte Türkiye Futbol Federasyonu ve milli takımları olası yaptırımların dışında tutmayı başardı.
Ülkemizde kulüp başkanlığı, Kulüpler Birliği ve Futbol Federasyonu başkanlığı yapan tek futbol adamı olarak öne çıkan Yıldırım Demirören, başkanlığı döneminde büyük projeleri hayata geçirdi.FİFA ve UEFA’nın takdirle karşıladığı TFF Riva milli takımlar kamp ve eğitim tesislerini projelendiren ve tamamlanmasını sağlayan Yıldırım Demirören ve ekibi, bu sayede federasyonun milyonlarca dolarlarla ifade edilen bir tasarruf yapmasını sağladı.
Futbol merkezi
Temeli 9 Nisan 2013’de atılan ve 450 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan Hasan Doğan Riva tesislerinin açılışı ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. 8 bin metre karelik bir alanı kapsayan tesis, Türkiye’nin en büyük spor kompleski unvanını da aldı.
Söz konusu tesisler başta engelli milli takımları olmak üzere her katagorideki ay-yıldızlı ekipler, hakemler, yurt dışından gelen misafirler ve isteyen kulüplerin kullanımına sunuldu. Riva Avrupa’nın en önemli futbol merkezlerinden biri haline getirildi.
Milli Takım performansı A Milli Takım, Yıldırım Demirören’in başkanlık yaptığı 7 yılda toplam 78 maça çıktı. Ay-yıldızlı ekip bu maçlarda 37 galibiyet, 17 beraberlik ve 24 yenilgi aldı. A Milli Takım, Fransa’nın ev sahipliği yaptığı 2016 Avrupa Şampiyonası’nda ise yer aldı.
D Grubu’nda İspanya, Hırvatistan ve Çekya ile yer alan milli takım, grubunu 3
puan ile 3. sırada tamamladı. En iyi 3.’ler arasına giremeyen ay-yıldızlı ekip, turnuvaya grup aşamasında veda etti.
Amatörlere önem verdiFutbolun sadece süper lig olmadığı gerçeğinden yola çıkarak 7 yıl boyunca alt liglerin tüm sorunlarıyla ilgilenen ve her yıl “tesis, alt yapı ve yatırım” başlıkları altında kulüplere ciddi yardımlarda bulunan Demirören, amatör branşları da ihmal etmedi. Federasyon bütçesinden amatör futbola ve dallara küçümsenmeyecek miktarda paylar bu dönemde ayrıldı.
Ayrıca Engelliler Koordinasyon Kurulu sayesinde ülkemizin her köşesine ulaşılarak, sosyal sorumluluk projeleri hayata geçirildi.
Profesyonellik ve VAR sistemiHakem camiasına verdiği önem ve sağladığı imkanlarla fark yaratan Demirören’ın başkanlığı sürecinde Türk hakemliği “profesyonellikle” tanıştı.
Kademeli olarak tüm süper lig hakemlerinin profesyonel statüye geçmesine öncülük eden Demirören, dünya futbolunda “devrim” olarak nitelendirilen Video Asistan Hakemliği’nin de Avrupa’da ilk uygulayıcılarından biri oldu. Türkiye’nin ardından resmi olarak dokuz Avrupa ülkesi daha VAR’a geçti.
Futbolumuzun en önemli organizasyonlarından biri olan Ziraat Türkiye Kupası statüsünde yapılan değişiklikler ile en alt kategorilerdeki takımların yarışa dahil olması ve futbolun geniş kitlelere yayılması projesi de bu süreçte hayata geçti.
Süper ligde yayın gelirlerinin artılması konusundaki çalışmalarıyla da dikkat çeken Demirören federasyonları, son yapılan anlaşma ile kulüp gelirlerinde
yüzde 20’lere varan oranda artış kaydedilmesini sağladı. TFF’nin yayın gelirlerinden ciddi miktarda fedakârlıkta bulunmasına da ön ayak olan Demirören, kulüplere küçümsenmeyecek miktarda ekstra katkı sağladı.
Üç hoca ile çalıştıYıldırım Demirören başkanlık sürecinde 3 teknik adamla çalıştı. Demirören döneminde, Abdullah Avcı, Fatih Terim ve son olarak Mircea Lucescu milli takımda görev yaptı.
Demirören göreve geldiğinde milli takımın başında olan Abdullah Avcı ile 1,5 yıl çalıştıktan sonra yollarını ayırdı. Yıldırım Demirören’in başkanlığında ay-yıldızlı ekip Abdullah Avcı ile 18 maç oynadı. Bu maçlarda milli takım 6 galibiyet, 4 beraberlik ve 8 yenilgi aldı. Avcı’dan sonra A Milli Takımı çalıştıran Fatih Terim, Yıldırım Demirören döneminde yaklaşık 4 yıl milli takımda görev yaptı.
Terim’den sonra A Milli Takım teknik direktörlüğüne 1 Ağustos 2017’de Mircea Lucescu getirildi. 2+1 yıllık anlaşma imzalanan Lucescu’nun sözleşmesi, 11 Şubat 2019’da karşılıklı feshedildi. Milli takım, Lucescu yönetiminde ise 17 maça çıktı. Ay-yıldızlı ekip bu dönemde 4 galibiyet, 6 beraberlik ve 7 mağlubiyet elde etti.
Güreli vekalet edecekTürkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkan Vekili Hüsnü Güreli, haziran ayında yapılacak genel kurula kadar federasyonda vekaleten başkanlık görevini yürütecek.
TFF’den yapılan açıklamada, başkan Yıldırım Demirören’in görevinden istifa ettiği hatırlatılarak, “Yönetim kurulunun aldığı kararla, haziran ayında yapılacak olan TFF Genel Kuruluna kadar Türkiye Futbol Federasyonuna Başkan Vekili Sayın Hüsnü Güreli vekaleten başkanlık edecektir” denildi.
Demirören’e teşekkür
Kulüpler Birliği Vakfı, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı görevini bırakan Yıldırım Demirören’e teşekkür mesajı yayımladı. Açıklamada “Yedi yıl boyunca TFF Başkanlığı görevine vermiş olduğu hizmetlerden ötürü Sayın Yıldırım Demirören’e teşekkürlerimizi sunarız” denildi. Beşiktaş Başkanı Fikret Orman da, “Yıldırım Bey’e yapmış olduğu hizmetler için teşekkür ediyoruz” dedi.
DEMİRÖREN’İN 7 YILLIK İCRAATLARI -27 Şubat 2012’de başkan olduğunda bütçe 245 milyon TL idi. 2018-2019 bütçesi 705 milyon 387 bin TL olarak gerçekleşti ve yaklaşık üç kat büyümeye imza atıldı. Federasyon tarihinin en parlak dönemi yaşandı.
-Naklen yayın gelirleri 321 milyon dolardan 590 milyon dolara yükseldi. Türk futbolu Avrupa’nın 6. Büyük ekonomisi haline geldi.
-Paraşüt ve teşvik uygulaması ile alt ligler ve ligden düşen takımlara büyük destek sağlandı.
- Ampute Futbol Milli Takımı, EAFF Avrupa Ampute Futbol Şampiyonası final maçında İngiltere’yi yenerek Avrupa şampiyonu oldu.
-Türkiye Futbol Federasyonu’nun tüm faaliyetlerini bir merkezde toplama vizyonunun bir parçası olan ve “Futbol Vadisi” olarak tanımlanan Riva’daki yeni kamp merkezi ve idari binanın inşasına başlandı.
-Sponsor gelirleri 160 milyon TL’ye kadar yükseltildi, TFF 15’in üzerinde sponsorla sözleşme imzaladı.
-UEFA’daki seçimde 2019 UEFA Süper Kupa ev sahipliğini Türkiye kazandı.
-UEFA’daki seçimde 2020 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali ev sahipliğini Türkiye kazandı.
- Taraftar Kulübü ve Çocuk Kulübü projeleri hayata getirildi. UEFA, TFF’nin Milli Takım Çocuk Kulübü projesini özel ödüle layık gördü.
-Türkiye Futbol Federasyonu ve Engelli Spor Federasyonları arasındaki koordinasyonu güçlendirmek ve engelli futbolunun kalitesini arttırmak amacıyla Engelliler Koordinasyon Kurulu kuruldu.
-Türk futbolunda elektronik bilet (e-bilet) uygulamasına geçildi.
- TFF Meral-Celal Aras Spor Lisesi kuruldu.
-Türkiye Futbol Federasyonu, futbolseverlerin Milli Takım ürünlerine ulaşımını kolaylaştırmak için uzun süredir planlanan online mağazasını açtı.
- Türkiye Futbol Federasyonu, UEFA’nın KISS (Knowledge Information Sharing Scenario) Pazarlama Ödülü’nü kazandı.
- Eğitimci, antrenör, futbolcu, tesis, altyapı konusunda önemli gelişmeler kaydedildi.
-Riva Avrupa futbol mer kezi oldu. Her sene onlarca FIFA, UEFA ve ülke federasyonlarından ziyaretler gerçekleştirildi.
-FIFA Futbol Yönetim Zirvesi 2017 ve 2019’da iki kez Türkiye’de düzenlendi.