Turkish Airlines EuroleagueErgin Ataman'dan Beşiktaş ve Fenerbahçe itirafı! Şampiyonluk favorisi Galatasaray

Ergin Ataman'dan Beşiktaş ve Fenerbahçe itirafı! Şampiyonluk favorisi Galatasaray

25.09.2024 - 18:30 | Son Güncellenme:

Panathinaikos Başantrenörü Ergin Ataman açıklamalarda bulundu. Tecrübeli başantrenörün Fenerbahçe - Galatasaray derbisine dair sözleri dikkat çekti.

Ergin Atamandan Beşiktaş ve Fenerbahçe itirafı Şampiyonluk favorisi Galatasaray

Yunanistan temsilcisi Panathinaikos'la birlikte EuroLeague'de geride kalan sezonu şampiyon tamamlayan Ergin Ataman suskunluğunu bozdu. Ergin Ataman, çifte kupalı sezonun ardından takımın son durumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Cedi Osman ve Ömer Faruk Yurtseven'in transferlerine değinen Ergin Ataman'ın Süper Lig'deki şampiyonluk yarışına dair sözleri dikkat çekti.

Fanatik'e konuşan Ergin Ataman, kendisini Avrupa'nın en başarılı antrenörleri arasında gördüğünü dile getirdi:

"Şimdi artık seviye çok yükseldi. Avrupa basketbolunda özellikle de EuroLeague'de çok ciddi bir rekabet var. Ben de bir Türk koç olarak bu rekabetin içerisine özellikle son 6-7 yılda girmeyi başardım. Ciddi bir mücadele var. Son 4 yıl içinde 3 kere kazandığım EuroLeague şampiyonluklarım var. Ki bu şampiyonluklar iki farklı takımda. Şu anda Avrupa'nın en başarılı basketbol antrenörlerinden biri olarak değerlendiriyorum kendimi."

Ergin Atamandan Beşiktaş ve Fenerbahçe itirafı Şampiyonluk favorisi Galatasaray

"Şampiyon olmak mı, şampiyonluğu korumak mı daha zor" sorusuna Ergin Ataman, "İkisi de zor. Panathinaikos ben geldiğim zaman 17'nci sıradaydı. Biz komple bir takımın tamamını değiştirip, neredeyse sıfırdan başladık. Bu şekilde sıfırdan başlayıp, şampiyonluk kazanmak tarihte görülmemiş bir olay. Anadolu Efes'te finalde yenilmiştik burada şampiyon olmayı başardık. Tarihi bir sezon oldu ve bunu gerçekleştirmek çok zordu" cevabını verdi.

Haberin Devamı

Panathinaikos'ta henüz yeni sezon için hazır olmadıklarını vurgulayan Ergin Ataman, "Şimdi ise elimizde kurulu bir takım var. Bu takıma 3 tane de takviye yaptık. Ve şu anda Avrupa otoriteleri tarafından en büyük favori olarak gösteriliyoruz. Ama tabi burada dezavantajlar da var. Anadolu Efes'te de bu back to back'i gerçekleştirirken çok zorlanmıştık. Sezona iyi başlamamıştık. Sonrasında işler rayına girmeye başlamıştı ve sonrasında da back to back gelmişti. Sonraki sezonda 3'üncü kez üst üste kazanalım derken de bu sefer, başarılı olamayıp play-off'a dahi kalamamıştık. O yüzden şu an bulunduğumuz konum çok tehlikeli bir sınır. Maalesef şu anda biz hazır değiliz. Mental olarak da, fiziksel olarak da hazır değiliz. Sezon başından bu yana bir tane antrenmanı ya da hazırlık maçını tam kadro yapamadık. Her maçta iki-üç tane eksiğimiz var. Herkes bekliyor ki geçen yılın şampiyonu, bu sezonun favorisi olarak yeni sezonda maçlara çıkıp, ortalığı kavuracağız. Ama bu böyle olmuyor. İyi bir hazırlık dönemi geçiremedik" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Panathinaikos'un iyi bir kadrosu olduğunu dile getiren Ergin Ataman, "Kadro olarak iyi bir kadromuz var. Ama baktığımız zaman şu an EuroLoeague'de şu an 5-6 takımın çok çok iyi kadroları olduğunu görüyoruz. Bu çok açık ve net. Zaten hazırlık maçlarında da ortaya çıktı. Evet şampiyon olduk. Çok büyük bir iş başardık. Tarihi bir olay oldu. Şimdi bunu yeniden başarmak çok daha zor olacak" ifadelerini kullandı.

Olimpiakos ile olan rekabete parantez açan Ergin Ataman, "Sezon bittiğinden bu yana kazanılan şampiyonlukların verdiği gurur, Atina'daki Panathinaikos taraftarlarındaki sevinç hala devam ediyor. Ama farkında varmamız gereken de, yeni sezonun başladığı. Bu hafta sonu Süper Kupa var. Finalde olası Olimpiakos eşleşmesinde bir derbi olacak. Herkes çok önem veriyor bu maça ama takımım hazır değil. Olympiakos çok büyük transferler yaptı. Onlar açısından kolay değil ezeli rakiplerinin böylesi büyük bir tarihi sezona imza atması, üstelik final serisinde 2-0 öndeyken, 3-2 kaybetmek onları da yeniden bir transfer harekatına yöneltti. Zaten iyi bir takım Olimpiakos" dedi.

Haberin Devamı

Ergin Atamandan Beşiktaş ve Fenerbahçe itirafı Şampiyonluk favorisi Galatasaray

Panathinaikos'taki tehlikenin altını çizen Ergin Ataman, "Açıkçası şu anda, takımım için endişeliyim. Herkes sezona aç başlıyor. Biz ise sezona doymuş bir şekilde başlıyoruz ve ben bunu büyük bir tehlike olarak görüyorum" ifadelerini kullandı.

Başarının süreçten kaynaklandığını belirten Ergin Ataman, "Bir başarı elde etmek, bir süreç. Sonuçta bu başarıları sadece Anadolu Efes ve Panathianaikos'ta elde etmedim. 20 yıl önce İtalya'da Siena'da çok başarılı oldum. Tarihteki ilk final-four Efes Pilsen'le oynadım. Galatasaray'da, kulübün basketbol tarihinin en büyük sonucu EuroCup şampiyonluğu aldım. Beşiktaş'ta da öyle. Yani bu bir süreç. Sürecin sonunda da doğru organizasyonlarda buluşunca en büyük şeyler gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

Ergin Ataman şu şekilde devam etti:

Haberin Devamı

"İyi organizasyonun içinde olmak, o organizasyonu motive edebilmek ardından herkesi inandırıp, doğru transferleri yapıp, takım kimyasını doğru kurduğun zaman ve tabii ki de ekibinle birlikte doğru çalışmaları yaptığın zaman sonuçlar geliyor. Biz de bunu gerçekleştirdik."

Panathinaikos'un transferlerine dair gelen soruya Ergin Ataman, "Biz aslında sezon başında sadece Lorenzo Bronwn'u transfer ettik. Oyun kurucu poziyonunda Kostas Sloukas'ın üzerine çok yük biniyordu. Bir oyun kurucunun bize çok daha faydalı olacağını düşündük. Lorenzo Brown gibi bir fırsat çıkınca da, en iyi oyun kuruculardan biri, onu aldık" cevabını verdi.

Cedi Osman ve Ömer Faruk Yurtseven transferlerinin sürecine değinen Ergin Ataman, "Bu transfer sonrası bir duraksama dönemimiz oldu. Çünkü takım zaten oturmuş bir takımdı. Takımla çok fazla oynamak istemiyordum. Ama aklımızda NBA'den, Avrupa tecrübesi olan oyuncular, Eylül ayında takımlarında sıkıntı olunca oradan ayrılabiliyorlar. Biz Kendrick Nun'ı geçen sene Ekim ayında bu şekilde kadromuza kattık. Bu sene de karşımıza iki tane Türk oyuncu çıktı. Bu oyuncular başka ülke oyuncusu da olabilirlerdi. Biz bunu değerlendirdik. İkisi de değerli çocuklar, NBA'de uzun yıllar oynadılar. İkisinin de Avrupa'ya dönme ihtimali belirince, ikna etmek çok zor olmadı. Benim Türk onların Türk olması bir avantajdı ama buradaki en büyük avantaj Panathinaikos'un Avrupa Şampiyonu olmasıydı. Sadece takım değil Atina'daki taraftar atmosferi de herkesin dahil olmak isteyeceği bir atmosfer. Önemli olan bunun performansa dönüşmesi" dedi.

Ergin Ataman şu şekilde sözlerini sürdürdü:

"Cedi ve Ömer Faruk'la sadece 1-2 kere konuştum, günlerce konuşup peşlerinden koşmadım açıkçası. O yüzden onlara teşekkür ediyorum ama asıl teşekkürü sahada göreceğiz. Çünkü Panathinaikos formasını giyip, o formanın hakkını vermek çok önemli."

Panathinaikos'un gücünün Yunan oyunculardan kaynaklandığını vurgulayan Ergin Ataman, "Takımda farklı milletlerde oyuncular var ama takıma gücü veren Yunan oyuncular. Biz geçen yıl şampiyonluğa giderken en büyük gücü onlardan aldık. Sloukas, takımın lideri. Mitoglou, sezon boyunca takımın power forvetiydi. Papapetrou, sakatlık sonrası çok büyük katkı verdi. Genç oyuncumuz Kalaitzakis de çeşitli dakikalarda oyuna girdi, oyunun kaderini değiştirdi. Panathinaikos'un asıl gücü yerlilerden geldi. Biz bu oyuncuları Türk olduğu için daha kolay transfer ettik ama aynı kariyerde başka oyuncular olsaydı yine de transfer ederdik" şeklinde konuştu.

"Basketbol Gelişim Merkezi hakkında neler söylemek istersiniz" sorusuna Ergin Ataman şu cevabı verdi:

"Basketbola bu kadar yatırım yapan başka bir Avrupa devleti görmedim. Tesis anlamında. Basketbol Gelişim Merkezi şu anda Avrupa'nın bir numaralı basketbol tesisi. Hatta dünyada ilk 3'e girebilir. Türkiye basketbolu seviyor. Ama artık altyapıdan oyuncu çıkması lazım. Son yıllarda altyapılardan oyuncu çıkmıyor. Bu tesisin böyle işlemesi lazım."

Panathinaikos Başkanı Dimitris Giannakopoulos'la ilgili konuşan Ergin Ataman, "Giannakopoulos farklı bir kişilik. Heyecanlı, tutkulu, agresif... Saha dışında inanılmaz bir vizyonu var. İlk olimpiyatların yapıldığı arenayı açtırıp 42 bin kişilik bir basketbol şöleni düzenledi. Şu anda dünya bunu konuşuyor" dedi.

Dimitris Giannakopoulos'un yatırımlarına dikkat çeken Ergin Ataman, "Şimdi de salonu yeniliyor ve komple led parke yaptırıyor. NBA'de bile yok. Salona 15 milyon dolarlık bir yatırım yaptı. Bunun yanında bana güvendi, benim her istediğimi yerine getirdi. Çok iyi bir dostluk ilişkimiz de var. Zaten kulüpledeki başarılar da böyle gelir. Anadolu Efes'teki başarım da böyle geldi. Bu güveni vermek önemli. Birbirimize çok güveniyor. Saha içinde de, saha dışında da birlikte hareket edip, birbirimize güveniyoruz. Biz saha içinde, o da saha dışında mücadele verdi. O yüzden kendisine çok teşekkür ediyorum. Biz bu sezon da iddialıyız. Başka takımların da iddialı olduğunun farkındayız. Başkan sosyal medyayı da çok iyi kullanıyor, Yunanistan'ın en popüler isimlerinden biri. Giannakopoulos'un babası adına bir turnuva düzenlendi ama cezası yüzünden katılamadı. Geçen yıl almış olduğu '8 ay spor sahalarına girmeme' cezası yüzünden. Maçta 5-6 saat önce bu cezayı uyguladılar. Bu kadar büyük emek sarf ettiği, babası adına düzenlenen bu organizasyonda yer alamadı başkan. Ama hiçbir şekilde bundan gocunmuyor, babası için yaptığı şeyden gurur duyuyor. Vizyonu olan bir insan ve bu da benim hoşuma gidiyor" şeklinde konuştu.

Kıbrıs'ta oynanan maçtaki skandal pankartla ilgili soruyu cevaplayan Ergin Ataman, "Benim tavrım belli. Hem bir spor adamı olarak hem de ülkemi dünyada temsil eden bir figür olarak bugünlere geldim. Ama aynı zamanda uluslarası bir figür olarak da gençlere, sporu severlere barışa odaklıydım. Ben çocukluğumdan beri Atatürk ilkeleriyle büyüdüm. Kafamda hep önemli şey 'Yurtta sulh cihanda sulh' ilkesiydi. Bu benim hayat felsefem" dedi.

Spor sahalarında sporun konuşulmasından yana olduğunu vurgulayan Ergin Ataman, "Bu olay başka bir ülkede de gerçekleşmiş olsa aynı tepkiyi verirdim. Bir gün benim ülkemde de bu tarzda bir olay gerçekleşirse aynı tepkiyi veririm. Spor sahalarında sadece sporun güzelliklerini yaşamak, görmek istiyoruz. Birçok konuda da tepkimi ortaya koymaktan çekinmem. Yoksa benim hiçbir ülkeye karşı bir söylemim yok, benim işim değil. Spor sahalarında sporun konuşulmasından yanayım" ifadelerini kullandı.

Yunanistan'da kendisine gösterilen sevginin altını çizen Ergin Ataman, "Orada bir olay oldu ben tepkimi gösterdim. Ama o olaya gelinceye kadar Kıbrıs'ta çok iyi karşılandık. Panathinakos kulübüne de gelince, kadrosunda 7-8 tane yabancısı bulunan ama yerli oyuncuları baskın, bunun dışında 2 tane Türk'ü kadrosuna katmış, takımı bir Türk koça emanet etmiş bir takım. Gittiğimden günden beri Yunanistan'da inanılmaz bir sevgiyle karşılandım. Türk halkıyla, Yunan halkı arasında sevgi olarak ters bir şey hiç görmedim. Ama tabii ayrılıkçı gruplar var ama onlar her ülkede var. Buna çok takılmamak gerekiyor" şeklinde konuştu.

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki derbiye değinen Ergin Ataman, "Bir Galatasaray taraftarı olarak çok mutlu oldum. Derbiler Türkiye için önemli. Ama spor bu. Ben mesela Süper Kupa'da Galatasaray'ın, Beşiktaş'a 5-0 mağlup olacağını hiç beklemiyordum. Olum Sarp sevindi mesela" dedi.

Süper Lig'deki şampiyonluk favorisinin Galatasaray olduğunu belirten Ergin Ataman, "Biz Galatasaraylılar şimdi çok mutlu. Fenerbahçeli dostlarımla görüştüm. Onlar üzgünler tabii. Ama sporun güzelliği bu. Bugün siz, yarın onlar kazanır. Türkiye'de de ben bu rekabetin artık daha sportif olmasından yanayım. Galatasaray, Fenerbahçe'yi 3-1 yendi Kadıköy'de. Ama maç bitti, gayet güzel bitti. Ben iki kulübünde sporcularını, yönetimini ve taraftarlarını tebrik ediyorum. Muhtelif olaylar olabilir. Ama önemli olan büyük olayların olmaması. Ben bir Galatasaray taraftarı olarak da bu sezon sonunda yine Galatasaray'ın şampiyon olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.