Köstebek bulunamadı mı?
Hatırlarsınız, Merkez Hakem Kurulu’nun eğitim amaçlı yapılan VAR değerlendirmelerinin medyaya sızdırılması büyük yankı uyandırmıştı.
Skandalın patlak vermesinden sonra harekete geçen Futbol Federasyonu, oturuma katılan hakemler, MHK yetkilileri ve yabancı eğitimciler üzerinden soruşturma başlatıp iz sürmek istemişti. Kişisel IP numaralarında yapılan incelemeden sonuç çıkmayınca iş farklı bir boyuta geçti.
Başkan Mehmet Büyükekşi’nin talimatı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığından destek talep edildi. TFF operasyonu gizli tutarken, şüpheliler listesi hazırlandı. Zaten paramparça olmuş hakem camiasının bu tip senaryolara malzeme edilemeyeceğine dair maddi kanaat oluştu.
Ancak servis edilen görüntülerin teknik olarak kayıt altına alınmış olması gerekiyordu. Konuyla ilgili personel de temiz çıkınca, gözler görüntülerin rutin olarak ulaştırıldığı sınırlı sayıdaki üst düzey isme çevrildi.
Fikri takip açısından soruyorum; aradan haftalar geçti. Teknolojinin ve dijital takip sisteminin bu denli gelişmiş olduğu ortamda henüz sonuç alınamaması manidar değil mi? Belki de ucu, dokunulmaz birilerine dokundu.
Olay üzeri örtülmeyecek kadar hassas. Ulaşılan bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasını bekliyorum.
Bunca gürültüden sonra dağ fare doğurmaz diye de umuyorum.
VAR’ın yabancı damatları!
Yabancı VAR hakemi ile başlayan serüvenin sonu meçhul.
Ya TFF’ye maliyeti?
Maç başı bin 400 euro. Üç günlük 600 euro harcırah. Artı, uçak ve konaklama maliyeti. Ortalama 4 bin euro. Yani 150 bin TL.
Sonuç; Sivasspor- Fenerbahçe maçının VAR hakemi Benjamin Brand’ın skandal performansı. Bu arada MHK, Alman hakeme bir daha görev vermeyecekmiş.
Ve gerçekler; Bir yanda dijital atama masalı ile insanları kandırmaya çalışanlar, öte tarafta verilecek talimatları esas duruşta bekleyen Merkez Hakem Kurulu’nun yarattığı adaletsizlikler ve hakemlerin berbat durumu, camiayı “yabancı damat” serüvenine sürükledi.
Ne diyelim, Allah tamamına erdirsin.
Al birini vur ötekine
Futbolun paydaşlarından Kulüpler Birliği Vakfı ile Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği’nin ne yaptırım gücü, ne temsil yeteneği, ne inandırıcılığı, ne güvenirliği kaldı. İkisi de tabela partisinden farksız.
Geçen hafta TFFHGD’nin genel kurulu yapıldı. İsimler değişti, anlayış baki kaldı.
Peki yeni yönetim ne yapacak? Son yılların en büyük krizini yaşayan Türk hakemliğini bataklıktan mı kurtaracak? Süper Lig’den kaç hakem üye derneğe? Ve dernek kimleri temsil ediyor?
Tıpkı Kulüpler Birliği Vakfı gibi. Al birini, vur ötekine.