20.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:
CELAL UMUT EREN
Beşiktaş’ın 1991-92 sezonunda ulaştığı namağlup şampiyonluk en az 2002-03 sezonundaki 100. yıl zaferi kadar gurur kaynağıdır. Kulübün her zaman övündüğü bir sloganı vardır: Namağlup Tek Şampiyon.
Fakat şu son dönemde siyah-beyazlı camiayı böylesine gururlandıran bir takım daha var... Beşiktaş Vodafone Kadın Futbol Takımı, ezeli rakipleri Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’un da dahil olduğu Kadınlar Süper Lig’de hız kesmeden yoluna devam ediyor.
Ligin ilk yarısını 10’da 10’la geçen, 48 gol atıp kalesinde sadece 5 gol gören Beşiktaş Vodafone, siyah-beyazlı kulübün tarihine yeni bir ‘namağlup’ dönem yaşatıyor. Fulya’da Beşiktaş efsanesi Hakkı Yeten’in adını taşıyan tesislerde Milliyet olarak Beşiktaş Vodafone takımının teknik direktörü Mesut Kır’ın konuğu olduk.
Saha içinden saha dışına Avrupa kadınlar futbolundan Kadınlar Süper Lig’deki son duruma kadar keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Ligin ilk yarısını 10’da 10’la geçtiniz ve namağlup ilerliyorsunuz. Sizden bir lig değerlendirmesi alabilir miyiz?
- "Bizim için sezon ağustos ayında Şampiyonlar Ligi ile başladı. Ligde 10’da 10 konusuna gelince de çalışmalarımızın karşılığını alıyoruz. 48 gol attık, 5 gol yedik ama daha iyi de olabilirdi. Burada oyuncularımıza değinmeliyim. Çok büyük fedakarlık yaparak buradalar. Oyuncularımızın fedakarca mücadelesi ve idarecilerimizin destekleriyle 10’da 10’a geldik. Ama biz oyunumuzu geliştirmek için çabalıyoruz. Umarım ligin ikinci yarısında daha da iyi oluruz."
'Kadın futbolunda fedakarlık var'
Mesut Kır, kadın erkek ayrımının yanlış olduğunu vurgulayarak, “Ciddi farklılıklar yok. Aynı futbol burada da var. Hatta kadınlar futbolunda daha çok fedakarlık var” yorumunu yaptı.
Sizce Türkiye’de futbolseverlerin kadın futboluna bakış açısı nasıl? Siz saha içindeki bir isim olarak nasıl görüyorsunuz?
- "Ne yazık ki şöyle bir algı var; ‘Kadın futbol mu oynar’ diye.. Bu çok yanlış bir algı, ben bunu çok yanlış buluyorum. Burada kadın erkek ayrımı yapmadan ‘sporcu’ olarak bakılmalı. Bir örnek vermek gerekirse, herkesin çok konuştuğu koşu mesafeleri. Aslında erkek ve kadınlar arasında koşu mesafelerinde fark yok. GPS verilerini maçlarda ve antrenmanlarda takip ediyoruz. Ciddi farklılıklar yok. Aynı futbol burada da var. Hatta kadınlar futbolunda daha çok fedakarlık var. Çünkü biz halen daha amatör statüdeyiz.Oyuncularımızın bir kısmı mesela beden öğretmeni, bir kısmı öğrenci, bir kısmının farklı meslekleri var. Oyuncularımız farklı iş kollarında gün içerisinde çalışıktan sonra buraya geliyor. Örneğin bir beden öğretmeni sabah 06.30’da okula gidip ders veriyor, daha sonra İstanbul trafiğinde akşam buraya idmana geliyor. Bazen akşam 19.30’da 20.30’da idmana başlayabiliyoruz. Bu nedenle bu fedakarlığın çok değerli olduğunu düşünüyorum."
'Vodafone ile çok projemiz olacak'
Vodafone’un bir desteği var. İsim sponsorluğu var. Beşiktaş ile Vodafone’un birlikteliği için neler söylersiniz?
- "Vodafone geçmişten bu yana bize destek sağlıyor. Umarım bundan sonra da bu birlikteliğimiz sürer. Birçok projemiz var. Vodafone dünya çapında bir marka, Beşiktaş da dünya çapında kulüp. Umarım hep beraber başarılara ulaşırız."
'Namağlup şampiyonluk isteriz'
Beşiktaş’ın kulüp tarihine geçmiş ‘Namağlup Tek Şampiyon’ sloganı vardır. Kadın futbol takımında da bunu görüyoruz. Yeni bir namağlup şampiyonluk gelir mi?
- "Tabii ilk yarıda 10’da 10 yaptıktan sonra her Beşiktaş taraftarının aklına bu durum geliyor. Bizim de aklımızda var. Elbette namağlup şampiyonluk isteriz. Ancak şu anda biz maç maç bakmalıyız. Zaten kazandıkça durum o noktaya gelecek. Ligin ilk yarısındaki ciddiyetimizle devam edersek bunu başarabiliriz."
Kadınlar futbolunda Beşiktaş öncü bir kulüp oldu. Siz kadınlar futbolunda Beşiktaş’ı nasıl konumlandırırsınız?
"Türkiye’de kadın futbolu dendiğinde ilk akla gelen kulüp Beşiktaş’tır. Çünkü Beşiktaş, kadınlar futbolunda Türkiye’yi Şampiyonlar Ligi’nde temsil etmiştir, büyük kulüpler arasında öncü olmuştur ve ilkleri başarmıştır. 2014’ten bu yana Beşiktaş kulübün içerisindeyim. Şimdi artık kadın futbolunda belli bir tecrübemiz var. Beşiktaş kadınlar futbolunda zaten bir markaydı ve şimdi daha da gelişiyor."
'Nereye gitsek taraftarımız orada'
Beşiktaş taraftarları takımınızı yakından takip ediyor ve ilgi gösteriyor. Taraftarlarınıza mesajınız var mı? Örneğin Atletico Madrid’le Vodafone Park’ta oynanan unutulmaz bir maç vardı.
- "2014 yılından bu yana kulübümüzün kadın futbol takımı olduğu için belli bir taraftar kitlemiz oluştu. Taraftarlarımız bizimle her yerde varlar. Pandeminin hemen öncesinde 8 Mart Kadınlar Günü kapsamında Atletico Madrid’le Vodafone Park’ta bir maç vardı. Seyirci rekoru kırılmıştı. Bütün stat nerdeyse dolmuştu. Biz nerde maç oynarsak oynayalım taraftarımız hep yanımızda. Deplasman yasağı nedeniyle maçlara gelemeseler de o şehirlerde bize destek veriyorlar. Biz iç saha maçlarımızı Gebze’de oynuyoruz. Taraftarlarımız İzmir’den Ankara’dan Kocaeli’den otobüslerle geliyorlar maça. Bizim yanımızda olsunlar, bizi hiç bırakmasınlar."
'Tarihe tanıklık ettik'
Sezonun ilk haftasında Vodafone Park’ta Fenerbahçe derbisini kazandıkları maça değinen Mesut Kır, "İlk resmi derbiyi de Vodafone Park’ta oynayarak kazanmak çok değerliydi. Tarihi bir ana tanıklık ettik" dedi.
4 büyükler artık kadın futbolunda varlar. Hatta ilk derbinizi Vodafone Park’ta Fenerbahçe’ye karşı oynamış ve 2-1 kazanmıştınız. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
- "Biz 2014 yılında kurulmuş bir takımız. 3. Lig’den 2. Lig’e oradan da Süper Lig’e geldik. Biz şampiyon olarak yükseldik bu noktaya. Elbette diğer büyük takımların da katılması kadınlar futbolunun gelişmesini sağlayacak. Rakiplerimizin kadınlar futbolunda olmasını biz de istedik. Çok değerli bir durum ve doğru bir hamleydi. Kadınlarda ilk derbi heyecanını da Fenerbahçe ile yaşamıştık Vodafone Park’ta. Öylesine büyük bir statta kadınlar futbolunda derbi heyecanını yaşamak ve o maçı kazanmak çok anlamlıydı bizim için. Biz kadınlar futbolunda birçok ilki yaşamış ve başarmış bir kulübüz. İlk resmi derbiyi de Vodafone Park’ta oynayarak kazanmak çok değerliydi. Tarihi bir ana tanıklık ettik."
'Profesyonelliğe geçilmeli'
Kadınlar futbolu şu an amatör statüde sayılıyor, profesyonelliğe geçiş için düşünceleriniz neler?
- "Kadın futbolunun kısa sürede profesyonelliğe geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Kısa zamanda oluşur mu bilemiyorum. Ama en kısa sürede olmalı. Çünkü şöyle bir durum var, hem oyuncu kendi geleceği adına karar veremiyor hem de kulüpler istediği gibi proje üretemiyor. Mesela bizim oyuncularımız belli bedeller karşılığında serbest kalabiliyor. Bütün kulüpler için geçerli bir durum. Kadın futbolunun profesyonel olması gerekli. Özellikle Avrupa ile aramızda makas ciddi biçimde açılıyor."
'Avrupa’da ciddi yatırım yapılıyor'
Kadın futbolunda Avrupa’ya nasıl açılabiliriz? Özellikle Şampiyonlar Ligi’nde başarılı olmak için ne yapılmalı?
- "Benim Beşiktaş’ta göreve başladıktan 10 gün sonra ilk resmi maçım Şampiyonlar Ligi’ndeydi. Orada bu farkı net olarak gözlemledim. Avrupa’da kadınlar futboluna kulüpler çok ciddi yatırımlar yapıyor. Fiziksel şartlar Avrupa’da çok iyi durumda. Mesela ben burada bir deplasman maçında soyunma odasında konuşma yapamadım, o kadar küçüktü ki... Bazen daha önce Avrupa futbolunda ismini hiç duymadığınız bir kulüp en önde gelen kadın futbol takımlarından birine sahip olabiliyor. Oradaki bakış açısı da çok farklı. Avrupa’da kadın futbol takımındaki oyuncular profesyonel ve hayatlarını futboldan kazanabiliyor. Türkiye’de de öyle olmalı. Bizim oyuncularımız yetenekli ama Avrupa’daki şartlar bambaşka. Ciddi bir fark var."
'Başkanımız bir şans'
Başkan Ahmet Nur Çebi de takımınıza çok destek veriyor. Bu da aslında önemli bir şans.
- "Kesinlikle çok önemli bir şans. Başkanımız Ahmet Nur Çebi her zaman bize destek veriyor, arkamızda duruyor. Kadınlar futbolu için ciddi emek veriyor. Başkanımızın eşi sayın Berna Çebi de bize çok destek veriyor. Ne kadar teşekkür etsem az kalır. Biz de onlara futbolumuzla, sonuçlarımızla karşılığını vermeye çalışıyoruz."