Afyon Summer Futbol Fest 2015 turnuvasının açılış maçında, Pereira' nın eski takımı ile yeni takımı karşı karşıya geldi. Bu karşılaşma Fenerbahçe' nin 7. hazırlık maçı oldu.
Pereira halen takımını tanımaya ve oynatacağı sistemi belirlemeye çalışıyor. Shakhtar Donetsk maçına kadar kalan sürede, tüm futbolcularını görmek istiyor. Buna ek olarak, çift ve tek forvetli taktik dizilişleri denerken, futbolcularının bu sistemlerde sağladığı verimi de ölçmeye çalışıyor. Bu karşılaşmada da 4-2-3-1 dizilişini ve bu sistemde futbolcularını denemeye çalıştı.
Pereira ve takımı, 60. dakikaya kadar Sow-Diego-Nani üçlüsü ve önlerinde Fernandao ile hücumu denerken, 60 dan sonra önce Stoch- Uygar- Krasic ve önlerinde Fernandao, 77' den sonra da Stoch- Meireles- Krasic ve önde Uygar ile gol aradı.
Son birkaç maçtır gözlemlediğim bazı zafiyetleri, bu maçta yine gözlemledim.
1- Fenerbahçe Diego oyundan çıktıktan sonraki dönemde, saha içi liderlikten yoksun kalıyor ve organize hücum geliştiremiyor.
2- Fenerbahçe' de beklerin oyuna katkısı son derece sınırlı. Sağ ve sol açıktaki isimler de oyuna katkı sağlayamıyor. Guimaraes maçında Caner, bu maçta da Şener asist yapmış olsalar da, bu tamamen bireysel beceriler ile gerçekleşti. Oyun içinde beklerin ve açıkların uyumu yok. Alan boşaltma, bindirme, paslaşma, arkaya kaçırma gibi işleri bilinçli ve kolektif şekilde yapamıyorlar. Gökhan- Nani, Şener- Krasic, Hasan Ali- Sow, Caner- Sow, Caner- Stoch ikilileri gerçekten de hiç uyumlu gözükmediler. Bu uyumsuzlukta, elbette Pereira' nın kimleri tercih edeceğine karar verip, bu isimlere istikrarlı şekilde forma vermemiş olması da bir sebep.
3- Fenerbahçe orta sahasında, oyunu iki yönlü oynayan futbolcu yok. Meireles, Mehmet Topal ve Souza defansif, Diego, Uygar, Alper, Mehmet Topuz, Holmen ise ofansif özellikli orta saha oyuncuları. Bunlardan sadece Holmen ve Meireles iki yönlü oynamaya daha yatkın. Ancak birinde defansif, diğerinde ofansif taraf daha baskın. İki yönlü tek orta saha oyuncusu olan Emre' de yollandı.
Dünya futbolunda bazı taktik sistemleri bu tür bir kadro yapısı ile oynayamazsınız. 4-4-2' de bunlardan bir tanesidir. Orta ikiliden en az 1 tanesi, tercihen ikisi de oyunu iki yönlü oynama becerisine sahip, fiziksel gücü yüksek, mücadeleci, hızlı, saha görüşü yüksek, gerektiğinde öne kat ederek adam eksiltebilen isimler olmalıdır. Bu tür sistemlerde, bekler ve kanat oyuncuları da sürekli oyunun içinde kalmalıdır. Caner, Hasan Ali, Gökhan ve Şener' in bu anlamda ümit verdiğini söylemek mümkün. Ancak Nani, Stoch, Krasic ve Sow için aynı şeyleri söylememiz mümkün değildir. Dolayısı ile Pereira' nın 4-4-2 oynatacağını sanmıyorum. Bu kadro ile 4-4-2 oynatır ise büyük risk alır. Pereira' nın orta sahası güçlü rakiplere karşı 4-2-3-1, orta sahası nispeten zayıf ve pres gücü düşük rakiplere karşı 4-3-3 ile cevap vereceğini düşünüyorum. RvP ve Fernandao' yu birlikte oynatmak, takımın özellikle ciddi rakipler önünde, defansif gücünü büyük ölçüde sıkıntıya düşürecektir. Ayrıca kanatların devamlılığı sağlanamaz ise, topu öndeki ikiliye aktaracak yaratıcı bir orta saha olmadığından, öndeki ikili oyundan çabuk düşebilecektir. Ayrıca RvP ve Fernandao' nun pres gücünün de sınırlı olacağını şimdiden söyleyelim.
Bu sebeple, Fenerbahçe' nin ve Pereira' nın oyun sisteminde esneklik kazanması, 4-4-2 ve türevlerini de oynayabilme özelliği kazanabilmesi için orta sahaya ve kanatlara takviye gerekiyor. 4-4-2 tercih edilecek ise, Ozan Tufan, Ramires, Guarin gibi iki yönlü orta saha oyuncuları ile Volkan, Mirallas ve Robben gibi ekstra işler yapabilecek ve oyunda kalma özellikleri olan kanat oyuncularının kadroya dahil edilmesi ve mevcut kadrodaki bazı isimler ile yolların ayrılması gerekir.
4- Yeni transferlerden Şener ve Fernandao hariç hiç birisi taraftara umut vermedi. 7 hazırlık maçının tamamında iyi oynayan bir isim olmadı. Ba, Fabiano ve Souza son derece sıradan futbolcular olarak gözüktüler. Nani kalitesini belli ediyor, ancak devamlılık sorunu olduğunu gördük. Kjaer idare etti. Şener ve Fernandao ise diğerlerine oranla çok daha hızlı adapte olmuş durumdalar. Daha verimliler. Şimdi taraftar Souza, Fabiano ve Ba' yı görünce, Emre, Mert ve Egemen' in neden gönderildiğini sorgulamaya başladı. Haksız da sayılmazlar. Elbette bu isimlere 3-4 hafta daha vermek gerekiyor, ancak hazırlık maçlarında hiç ışık vermedikleri de bir gerçek. Bakalım Pereira onları kazanmayı ve onlardan verim almayı başarabilecek mi? Bu arada Şener 'in kesinlikle Gökhan' dan daha meziyetli bir bek olduğu kanaatindeyim. İlk 11' e Şener ciddi olarak göz kırpıyor.
5- Fenerbahçe, hem hücum hem de savunma tarafında henüz koordinasyonu sağlayabilmiş değil. Uyum sorunu olduğu açıkça görülüyor. Hemen her mevkide, her hatta uyum sorunu var. Pereira' nın işi kolay değil.
Öte yandan olumlu gördüğüm bazı gelişmeler de var.
1- Fenerbahçe eskisine oranla çabukluk ve agresiflik kazanmış. Geçen sezonun uysal, rakibi ısırmayan takımı gitmiş yerine topu kazanmak için agresif oynayan, rakibi ısıran bir Fenerbahçe gelmiş. Hazırlık maçlarındaki faul istatistiği oldukça şaşırtıcı. Elbette bu resmi karşılaşmalarda, kart oranını da oldukça artıracak bir agresiflik ancak takımın oyun içindeki reaksiyon gücünü artırıyor.
2- Fenerbahçe' nin eskileri formanın pahalı olduğunu anlamışlar. Olaya daha bir ciddiyetle bakıyorlar. Ancak yeni düzenden mutsuz oldukları da yüzlerinden okunuyor. Bu durum, futbolcuya ve kaprislere dayalı düzeni yıkmak adına Pereira' nın bir başarısıdır.
3- Pereira, oldukça adaletli forma dağıtıyor. Kimseyi kayırmıyor. Herkese fırsat veriyor. Herkesi önyargısız olarak gözlemlemek istiyor ve dikkatle de takip ediyor. Bu da futbolcuların iştah ve dikkatini olağanüstü derecede artırmış durumda.
4- Duran toplarda geçen sezonlara oranla daha başarılı bir Fenerbahçe izleyeceğimizin sinyallerini alıyoruz.
Marsilya maçından sonra hem bu maçı, hem de Shakhtar karşısında Fenerbahçe' nin şansını değerlendireceğiz.