Başkan Aziz Yıldırım geçtiğimiz gün Fenerbahçe’ nin başarılı ve sansasyonel transferlerinin arkasındaki mali yapıya ilişkin açıklamalar yaptı. Taraftarlar ve medya dahil herkes, kulübün bu transfer maliyetlerini nasıl karşılayabileceğini düşünüyordu. Başkan’ ın açıklamaları bu anlamda endişeleri ortadan kaldırdı.
Aziz Yıldırım, Topuk Yaylası Tesislerinde yaptığı açıklamalarda, gelen ve giden oyuncular arasında 20 milyon Euro fark olduğunu ve bu farkı, 40 bin kombine satarak kapatacaklarını belirtti.
Buna ek olarak stadyum isim haklarını için 100 milyon Dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini, ayrıca bugüne kadar 1 Milyon Üye Projesinden de 50 milyon Türk Lirası gelir elde edildiğini açıkladı.
Başkan’ ın, 1 Milyon Üye Projesinden 50 Milyon TL gelir elde edildiğini açıklaması büyük önem taşıyor. Neden derseniz, ilk ağızdan belki de ilk defa kulübe, projenin başlangıcından bu yana yaklaşık kaç kişinin üye yapıldığını anlıyoruz. Başkan’ ın açıklamalarına göre 50 Milyon TL gelir elde edildiğine göre, kulübe yaklaşık 25.000 üye yapılmış olduğunu anlıyoruz.
Proje startından bu yana 25.000 adet üye azımsanacak bir rakam değil. 1 Milyon Üye hedefinin, %2.5’ inin gerçekleştiğini görüyoruz. Üstelik de her anlamda çok kötü geçen bir sezonun ve taraftarların başta Başkan olmak üzere yönetime tepki gösterdiği bir sezonun ardından, bu rakama ulaşılmış olması önemli. Son transferlerin verdiği memnuniyet ve olası saha içi başarı ile bu rakamın önümüzdeki 3 ayda ciddi boyutta artması mümkün.
Yıllardır bu köşede yazıyorum. Hatta bazen o kadar çok yazıyorum ki sizler yine mi aynı konu diyorsunuz. İşte yine yazıyorum. Bugün dünyada futbolda geçerli olan tek anlayış endüstriyel futbol. Endüstriyel futbol sadece futbol değil. Bir şov dünyası. Bu şov dünyasının kilit faktörleri; kariyerli hocalar, iyi futbolcular, iyi futbol, kaliteli tesisler ve stadyumlar, tasarım yönü güçlü ticari ürünler, üyelik sistemleri ve medyadan daha fazla pay kapmak. Endüstriyel futbolun temel kuralı ise sportif başarı. Mutlak sportif başarı. Yerel ve uluslararası başarılar.
Bir kulüp ne kadar bu gerçekleri kavrar ve endüstriyel futbolun gereğini yapar ise o kadar başarılı olur. Bu sezona kadar Fenerbahçe, tesisleşme hariç bu gerçeği kavramış gözükmüyordu. Aziz Yıldırım’ ı hep bu sebeple eleştirdik. Kötü ve yetersiz hocalar, kadrolar, zevksiz futbol, bunlar taraftarları tribünden soğuttu. Bunu geçen sene de herkes gördü, tecrübe etti. 17 sezonda hep bu şekilde “ben bilirim” anlayışı ile hareket edildi. Sonuçta, Fenerbahçe, bu 17 seneyi endüstriyel futbol penceresinden iyi geçirmedi. Endüstriyel futbolda bir dünya devi olamadı. Oysa doğru adımlar ile olabilirdi.
İlk defa geçen sezonki 1 milyon üye projesi ve bu sezonki, başta Terraneo ve Pereira olmak üzere, iddialı transferler ve iddialı takım kurgusu, endüstriyel futbolda başarı için atılmış önemli adımlar oldu.
Kaç sezondur yazıyoruz. Endüstriyel futbolda başarılı olmak için tesisleşme yetmez. Sportif başarı ve keyif veren sportif performans lazım. Kendinizi dünyaya izletmelisiniz. Dünya çapında başarı sağlamalı, kendi ülke sınırlarınızı aşmalısınız. Sportif başarı demek, daha fazla yayın geliri, daha fazla kombine geliri, daha fazla tanınırlık, daha çok ticari ürün satışı, daha fazla üye demek.
Sportif başarı için iyi bir kadronuz olacak. Bakın Fenerbahçe’den giden hangi futbolcu iyi bir takıma gitti? Soruyorum. Hiç birisi. Geçen sene Fenerbahçe bu isimlerle şampiyonluk yarışına girmişti. Fenerbahçe alternatifsizlikten ve kötyü yönetsel planlama nedeni ile yetersiz futbolculara teslim olmuştu.
Bu sene işler değişti. Sanıyorum ki camianın üst aklı devreye girdi ve Başkan’ a doğru yol kibarca işaret edildi. Başkan’ da gereğini yapınca ortaya son dönemli umut verici tablo çıktı. Hem profesyonel sportif yönetim, hem de Terraneo ve ekibi tarafından yürütülen transfer çalışmaları son derece başarılı oldu. Takımın yarısı değişti ve takımın kabiliyet seviyesi birkaç gömlek artırıldı. Takımda rekabeti artırıcı tedbirler alındı. 4 sezondur her sezon başı yazdığım, bas bas bağırıp işaret ettiğim, Gökhan Gönül’ e alternatif alınması bile sağlandı.
Aslında Fenerbahçe, 17 sene sonra ilk defa akıllı bir politika ile endüstriyel futbolun gereğini yapmaya başladı. Başkan Yıldırım, etrafındaki doğru adamlar ile belki de ilk defa elindeki markanın hakkını vermeye başladı.
Şimdi, bu atılımın devamının gelmesi gerekiyor. Motor çalışmaya başladı, ancak sürekli gaza basılmaz ise motor durur. Fenerbahçe bu saatten sonra sürekli gaza basmalı. Hedef, sürekli olarak hem mali, hem sportif yönden, Avrupa’ nın en önemli 10 kulübünden bir tanesi olmak.
25.000 üye bu kulüp için yeterli değil. İyi bir rakam ama, yetmez. Şimdi Fenerbahçe’ nin önünde Şampiyonlar Ligi ön eleme maçları var. Bu zorlu virajdan başarı ile çıkılır ve gruplara kalınır ise, 2 önemli transfer daha yapılacağı yönünde açıklamalar var. Bunlar ile ilgili bağlantılar şimdiden kurulmuş durumda. Yani gruplara kalınır ise, Fenerbahçe çok önemli ikinci bir transfer hamlesi yapıyor.
Fenerbahçe’ nin gruplara kalması halinde, 2 aylık bir dönem içinde en az 25.000 üye daha yapması gerekiyor. Yani üyelik oranı %5’ e çıkmalı. Bu durumda, 50 Milyon TL gelir gelecek ve Fenerbahçe, belki de bu gelir ile planlanandan bir seviye üstte futbolcuları kadroya katabilecek.
Buna ek olarak, bu sezon kombine satışlarında en az 40.000 rakamına ulaşmak gerekiyor ki buradan da bir 20 milyon Euro gelir elde edilsin. Ayrıca, ticari ürün satışlarında da taraftarın rekorlar kırması gerek. Burası da çok ama çok önemli bir gelir kalemi.
Eğer stadyum isim hakları ve forma reklam gelirleri de devreye girerse, Fenerbahçe’ nin hızı kesilemez. Burada da top yönetimde. Yönetimin çok iyi bir anlaşma ve müzakere süreci yürütmesi gerekiyor. Transferler ve pozitif ortam, yönetimin elini güçlendiriyor.
Burada 3 Temmuz sürecinden bu yana camianın içinden geçtiği zor süreç ve yaşanan travmaların atlatılması için gruplara kalmak çok önemli. Fenerbahçe bir Şampiyonlar Ligi takımı olduğunu herkese göstermeli. Fenerbahçe gruplara kaldığında ise, top artık taraftarda olacak.
Olası bir başarının taraftarca ödüllendirilmesi şart.
twitter: @bertankaya